ODLUKA VLADE

Poskupljuje mlijeko, ministrica: ‘Cijena je i dalje među najpovoljnijima u okruženju, ali i puno šire‘

Naša je procjena da će usvojene promjene utjecati stabilizirajuće na cijeli lanac, rekla je Marija Vučković

Marija Vučković

 Goran Mehkek/CROPIX

Vlada je u četvrtak izmijenila odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda na način da je najviša maloprodajna cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri podignuta za 5 centi te sad ne smije prelaziti cijenu od 1,03 eura.

"Ministarstvo poljoprivrede je predložilo da se cijena UHT mlijeka poveća za pet centi, a sve kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka i da se trgovačke marže ograniče na najviše deset posto", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Kako se navodi u obrazloženju Vladine odluke, izmjena odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, tj. povećanje gornje razine cijena UHT mlijeka 2,8 posto mliječne masti za 5 posto - s 0,98 eura/lit na 1,03 eura/lit. Također, uvodi se gornja granica marže za trgovce za UHT mlijeko 2,8 posto mliječne masti od 10 posto.

"Takvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka i granica marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju u lancu, pri čemu se sprječava potencijalni pritisak na snižavanje cijene u otkupu", kaže se u obrazloženju.

Također se napominje kako su likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje koje su posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine, a koja je uvelike očuvana nacionalnim redovnim i interventnim mjerama financijskih potpora dodijeljenih upravo zbog velikih tržišnih poremećaja i uvjeta otežanog poslovanja.

- Od danas su usvojene određene promjene koje se odnose na trajno mlijeko. Naša je procjena da će usvojene promjene utjecati stabilizirajuće na cijeli lanac. Odluka je izmijenjena na način da još osigurava kupnju trajnog mlijeka s 2,8% mliječne masti, a ono se najviše u Hrvatskoj koristi, hrvatskim potrošačima povoljno. Još uvijek je riječ o cijeni koja je među najpovoljnijima prema našim podacima i u okruženju, ali i puno šire", rekla je za RTL ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je i kako su predložene i usvojene izmjene prema njihovom mišljenju na temelju dostupnih analiza.

- Naša je namjera bila smanjiti rizike smanjivanja otkupnih cijena mlijeka s obzirom na to da je riječ o nastojanju zaštite malih proizvođača, pri tome naravno da i druge mjere utječu na ove naše sveukupne ciljeve koje mi poduzimamo - zaključila je Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:34