NEVJROJATNA PRIČA

POSLIJE ČAK 30 GODINA PROSJAČENJA DOBIO POSAO! Diplomiranom ekonomistu i invalidu iz Slavonskog Broda dogodilo se 'čudo'...

 
 Screenshot RTL

Milivoj Mišo Đorđević (64), diplomirani ekonomist iz Slavonskog Broda, u teškoj prometnoj nesreći izgubio je nogu, ima i teško bolesnu suprugu, a već 30 godina, bez obzira na obrazovanje i stručne kvalifikacije, bezuspješno traži posao. Ovaj Brođanin je, nažalost, svo to vrijeme preživljavao od tuđe milostinje - prosio je pred crkvom, sve dok mu u život nije ušao jedan poduzetnik, prenosi RTL.

Naime, jedne nedjelje prišao mu je i rekao kako će mu pomoći, a ovih dana obećanje je i ispunio - Mišu je zaposlio u svojoj tvrtki!

- Morao sam prositi, iako to nisam volio... Toliko jadno sam se osjećao da to nije normalno - rekao je Đorđević, koji je poslije nesreće 1973. godine ostao teški invalid. Prije toga, radio je deset godina, ali vihor rata je, kaže sjetno, donio svoje.

- Nekako sam zarađivao za kruh, samo da supruga i ja preživimo, da mogu platiti režije i dražbine - govori Mišo, koji zahvaljujući čovjeku velika srca, napokon više ne mora tražiti milostinju - danas je pravi poslovni čovjek koji obavlja adminstrativne poslove.

To čudo omogućio mu je poduzetnik iz Slavonskog Broda, koji je Đorđevića viđao ispred crkve - osim što mu je dao posao u struci, platio je i 22.000 kuna Mišina duga HZZO-u.

- To je nešto neopisivo, kad sam došao kući i rekao supruzi, nismo mogli vjerovati da je to tako. A eto, istina je. Moj život je tužna priča sa sretnim završetkom. On je moj spasitelj, da nije njega... - rekao je Mišo sa suzama u očima za RTL.

Institucije mu nikad nisu pomogle, a isti problem ima još 6500 osoba s invaliditetom, koje su radno sposobne, ali, nažalost, nezaposlene.

- Uočili smo da poslodavci i dalje ne znaju koje su kvalitete, karakteristike i potencijali osoba s invaliditetom, još je ukorijenjena ta predrasuda da oni ne mogu raditi - upozorila je za RTL Mira Pekač Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Mišo se prisjetio kako ga je policija jednom i privela zbog prosjačenja - uoči Božića platio je kaznu od 3500 kuna, ali sad je to sve iza njega.

- Hvala mom dragom prijatelju... Napokon osjećam da nešto vrijedim, da nisam nula, ljudi shvaćaju da nisam propalica... Život ide dalje, riješio sam svoje egiztencijalno pitanje - zadovoljno kaže Milivoj Mišo Đorđević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46