BUM LIJEČNIČKIH PRIJAVA

POSLJEDICA STRAVIČNE NESREĆE NA SV. HELENI Doktori u strahu od kazni masovno šalju vozače na izvanredne preglede, broj prijava policiji eksplodirao

 
 Jutarnji list

Liječnici su u ovoj godini 6764 puta obavijestili MUP o promjeni zdravstvenog stanja svojih pacijenta vozača, što je bio razlog i za izvanredne liječničke preglede. Radi se o šest puta više prijava nego u cijeloj prošloj godini, kad je na izvanredni liječnički pregled poslano samo 1022 vozača.

Zanimljivo je da se “eksplozija” prijava bilježi od početka kolovoza, kada je na snagu stupila izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama i kada se na naplatnim kućicama na Svetoj Heleni koju je skrivio ovisnik dogodila teška prometna nesreća, a njegova liječnica prekršajno kažnjena sa 5000 kuna jer nije MUP-u prijavila “promjenu njegova zdravstvenog stanja”.

Naime, nakon što je kažnjena liječnica, a od još jedne njezine kolegice jedno osiguravajuće društvo želi naplatiti štetu nastalu na automobilu u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao vozač “promijenjenog zdravstvenog stanja koje nije prijavljeno MUP-u”, bilježi se značajno povećanje prijava, a sve kako bi se liječnici zaštitili od mogućih kazni. Zanimljivo je da se, premda zakon predviđa da promjene u zdravstvenom stanju prijavljuju svi liječnici, pokazalo da “teret dokaza” ipak uglavnom pada na obiteljske liječnike, pa tu treba tražiti razlog povećanja broja prijava u odnosu na, primjerice, prošlu godinu.

Upozorenje vozačima

“To nikako ne znači da liječnici prijavljuju ‘sve i svašta’, kako bi netko mogao pomisliti. U pravilu se radi o nekom težem zdravstvenom problemu ograničenog karaktera ili pak trajnog. Naime, većina tih prijava ili završi tako da se vozaču oduzima vozačka dozvola trajno ili privremeno, odnosno da dobije neko ograničenje za upravljanje motornim vozilom zbog kojeg mora ubuduće na periodičke preglede u određenom roku”, objašnjava dr. Vikica Krolo, potpredsjednica Hrvatske liječničke komore (HLK).

Naglašava i da je osnovana radna skupina za praćenje provedbe ovog zakona u kojoj sudjeluje MUP, prometni stručnjaci, ali i liječnici kako bi se promijenio dio zakona i barem dijelom smanjila odgovornost liječnika. Naime, liječnici drže da bi za neke promjene zdravstvenog stanja koje nisu trajne trebali samo upozoriti vozača na problematični zdravstveni problem te da je zatim odgovornost na njemu. Iz MUP-a pak traže da, prihvati li se taj prijedlog, upozorenje dobivaju i oni kako bi eventualno prevenirali nesreće. Dakako, sve to mora biti učinjeno tako da se u potpunosti poštuje GDPR i povjerljivost liječnika i pacijenta.

Dok se to ne dogodi, MUP temeljem prijave liječnika šalje vozače na izvanredne zdravstvene preglede na kojima se utvrđuje sposobnost upravljanja motornim vozilima. Pregled stoji oko 500 kuna, a utvrdi li se da je vozač sposoban za vožnju, trošak će mu refundirati MUP. No, dobije li ograničenje ili se utvrdi da uopće ne bi smio voziti, pregled će platiti sam. Liječnici kažu kako je loše što nedavnim izmjenama zakona nije uveden periodični pregled za vozače starije od 65 godina, i to samo zato što su se pobunile umirovljeničke udruge, premda slične kontrole starijih vozača ima većina zemalja EU.

Uz to, kad se radi o ograničenju vožnje zbog uzimanja nekog lijeka, liječnici kažu kako bi bilo dobro da i pakiranja u Hrvatskoj imaju tzv. trokute upozorenja kao što je to u Francuskoj. Crvena boja znači da onaj tko koristi taj lijek odmah zna da ne bi smio upravljati vozilom, žuta da mora pripaziti, a samo lijekovi sa zelenim upozorenjem nemaju nikakvo ograničenje.

Izvanredni pregledi

“U škarama” izvanrednih liječničkih pregleda, uz vozače, od prošle su godine i imatelji oružja, pošto je lani u studenome promijenjen Zakon o posjedovanju oružja. Prema zakonu, liječnici trebaju prijavljivati promjene zdravstvenog stanja imatelja oružja, a iz MUP-ovih podataka očito je da je i njihov broj značajno povećan. U cijeloj 2018. za izvanredni pregled liječnici su prijavili 58 imatelja oružja, a u 2019. čak 1380.

“Smatramo da je razlog to što su ukinuti tzv. periodički pregledi koji su se prije zakonske promjene provodili svakih pet godina”, kaže specijalist medicine rada dr. Tomislav Fulan. Liječnici upozoravaju da u Hrvatskoj ima oko 100.000 onih koji posjeduju oružje, a ukupno imaju 256.400 raznih vrsta oružja, od kojih je 76 posto lovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:05