USPORENI SUSTAV

Posljedice štrajka: Na riječkom sudu od 3090 zakazanih ročišta održano ih je samo 856

Sudovi priznaju kako "zbog štrajka službenika nisu u mogućnosti prikupljati točne statističke podatke"

Zbog štrajka sudskih službenika, koji je počeo 5. lipnja, do sada su se nagomilali deseci tisuća nezaprimljenih pismena

 Joško Ponoš/CROPIX

Sudovi ne mogu dati precizan odgovor na pitanje kakve su posljedice jednomjesečnog štrajka sudskih službenika i namještenika jer zbog njihova štrajka nema nikoga tko bi mogao izvući i prezentirati sve podatke.

Tek bi se okvirno moglo reći da se riješi eventualno šestina od svih zaprimljenih predmeta, da je najmanje dvije trećine rasprava odgođeno te da su se do sada nagomilali deseci tisuća nezaprimljenih pismena koji su sudovima upućeni sustavom e-komunikacije.

Pitanja koliko je rasprava do sada odgođeno, koliko pismena nije otpremljeno, koliko je zemljišnoknjižnih predmeta od početka štrajka ostalo na čekanju, kao i o drugim podacima koji se odnose na posljedice štrajka, poslali smo na četiri najveća suda općinske razine jer oni rješavaju predmete koji se tiču svakodnevnog života građana.

Obratili smo se Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te općinskim sudovima u Rijeci, Splitu i Osijeku, te zamolili i podatak o vrsti i količini "žurnih predmeta", koji se rješavaju unatoč štrajku.

Najkonkretnije podatke uspjeli su prikupiti na Općinskom sudu u Rijeci.

Hitne pošiljke

- Na Općinskom sudu u Rijeci u periodu od 5. lipnja 2023. do 5. srpnja 2023. ukupno je zaprimljeno 2418 zemljišnoknjižnih predmeta, riješeno 397 predmeta, neriješeno 2021. U tom istom razdoblju ukupno je bilo zakazano 3090 ročišta od čega je održano 856, dakle odgođena su 2234 ročišta.

U navedenom periodu ukupno je 4991 nezaprimljenih pismena dostavljenih putem e-komunikacije te 414 nezaprimljenih pismena dostavljenih putem web servisa - navodi glasnogovornica riječkog suda, sutkinja Katarina Bajčić Ivančević, te napominje da se sa suda otpremaju hitne pošiljke i one u kojima je donesena odluka tijekom štrajka.

Glasnogovornik Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Borković, otvoreno kaže da "zbog štrajka službenika nisu u mogućnosti prikupljati točne statističke podatke jer te podatke prikupljaju upravo službenici koji tijekom štrajka ne rade".

- Možemo dati podatke o podnescima dostavljenim na sud, s tim da se moramo ograditi da nije moguće dati potpuno točne podatke, nego samo približne brojeve. Naime, osim podnesaka koji se primaju e-komunikacijom i web servisom, čiji je broj vidljiv kroz eSpis, primaju se i podnesci poslani poštom, a iznimno i osobno predani, čiji točan broj nije moguće utvrditi bez službenika zbog štrajka - kaže sudac Borković.

Iz podataka koji su mu dostupni na najveći sud u Hrvatskoj od početka štrajka je pristiglo oko 15.000 podnesaka, a u oko 4000 njih je riječ o tužbama u parničnim postupcima. U istom razdoblju na Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu pristiglo je oko 4300 podnesaka.

Na Općinskom sudu u Splitu kažu da nam ne mogu dati podatke o posljedicama štrajka jer će ih imati tek na kraju godine.

- Valja istaknuti da je ovaj sud u periodu od 1. siječnja 2023. do 6. srpnja 2023. riješio 2575 predmeta više od broja zaprimljenih. Također, do 30. svibnja 2023. sud je riješio 801 zemljišnoknjižni predmet više od broja zaprimljenih - kaže sutkinja Dunja Rumora, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu.

Uredba Vrhovnog suda

Napominje da se u skladu s naredbom predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića radi na hitnim predmetima, te da su u skladu s time organizirana dežurstva. Također kaže da u Splitu nisu svi službenici u štrajku, pa neke referade kontinuirano rade.

Na Općinskom sudu u Osijeku su zbog štrajka odgođene sve rasprave koje nisu hitne, kaže glasnogovornica, sutkinja Vanda Horvat. Svi hitni predmeti uredno se rješavaju, a to su obiteljski predmeti u kojima se odlučivalo o mjerama za zaštitu osobnih prava i dobrobiti djeteta, ovršni predmeti u kojima se odlučivalo o uknjižbi prava zaloga, određivanje ovrhe na nekretninama, sudski penali, privremene mjere, osiguranje dokaza, kazneni predmeti vezano za kaznena djela na štetu djece, predmeti u kojima se odlučivalo o istražnom zatvoru...

U Zemljišnoknjižnom odjelu za vrijeme štrajka su riješeni svi predmeti u kojima su se zabilježile hipoteke APN-a. Riješena su 483 redovita predmeta, a 1295 predmeta nije.

U zagrebačkom Općinskom sudu se tijekom štrajka također rješava ta vrsta hitnih predmeta te oni u kojima se procijeni da strankama prijeti nastanak nenadoknadive štete u slučaju odgode.

U Rijeci se uza sve ove postupke ističu predmeti suđenja u razumnom roku, istražni zatvori, spisi pred zastarom, mjere opreza, maloljetnici, nasilje u obitelji, nasilje iz domene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, smetanje posjeda, diskriminacija i otkaz u radnim sporovima, a u ovrhama se rade samo privremene mjere.

U pitanju plaća za srpanj ako se štrajk nastavi

Štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima traje već mjesec dana, a ministar pravosuđa Ivan Malenica u javnim istupima poručuje da se razgovara, a da samim time postoji i prostor za dogovor.

Pritom ne odustaje od početne pozicije prema kojoj namjerava riješti status svih državnih službenika i namještenika, a ne samo onih koji rade u pravosuđu, te traži strpljenje do usvajanja novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama koji je prošao prvo čitanje u Saboru.

"I iz tog zakona se može vidjeti da Vlada ima intenciju povećati plaće u državnim i javnim službama. To proizlazi iz činjenice da je najniži koeficijent u novom zakon 0,9, što je 42 posto više od najnižeg koeficijenta koji je trenutno u uredbama", kazao je Malenica za HRT.

Službenicima u pravosuđu ponudio je povećanje plaća kojima bi se premostio period do donošenja novog zakona u tri kategorije, pri čemu bi najveće povećanje iznosilo 100 eura, ali oni na to ne pristaju i traže trenutno povećanje od 400 eura. Vlada, međutim, toliko povećanje odbija.

Službenicima u štrajku bit će isplaćene plaće za lipanj, ali pitanje je hoće li im se platiti i srpanj ako se štrajk nastavi. Malenica kaže da takva odluka nije donesena, ali ne isključuje da bi štrajkaši mogli ostati bez plaće za srpanj ako se ne postigne dogovor, a štrajk nastavi. (I. Toma)

Općinski građanski sud u Zagrebu
Glasnogovornik Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Borković, odgovorio nam je kako je na najveći sud u državi od početka štrajka pristiglo oko 15.000 podnesaka, a u oko 4000 njih je riječ o tužbama u parničnim postupcima. U Zemljišnoknjižni odjel pristiglo je oko 4300 podnesaka

Općinski sud u Rijeci
U periodu od 5. lipnja 2023. do 5. srpnja 2023. ukupno je zaprimljeno 2418 zemljišnoknjižnih predmeta, riješeno 397 predmeta, neriješeno 2021. U tom istom razdoblju ukupno je bilo zakazano 3090 ročišta od čega je održano 856, dakle odgođena su 2234 ročišta, navodi glasnogovornica riječkog suda, sutkinja Katarina Bajčić Ivančević

Općinski sud u Splitu
Na sudu kažu da će podatke o posljedicama štrajka imati tek na kraju godine. "Međutim, valja istaknuti da je ovaj sud u periodu od 1. siječnja 2023. do 6. srpnja 2023. riješio 2575 predmeta više od broja zaprimljenih. Do 30. svibnja 2023. sud je riješio 801 zemljišno-knjižni predmet više od broja zaprimljenih", kaže sutkinja Dunja Rumora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:43