EKSPLOZIJA U RAFINERIJI

POSLJEDNJE UPOZORENJE S DRUGE STRANE SAVE 'Sjedila sam tu na kauču, kad ono sastavi... Mislila sam da odnese krov!'

 
 CROPIX

“Sjedila sam tu na kauču, kad ono sastavi... Mislila sam da odnese krov! Prvo se čula detonacija, a onda je buknula vatra. Evo, još se tresem od šoka koji sam sinoć doživjela”, priča nam Hanumica Đuherić, mještanka sela Sijekovac, praktički naslonjenog na Rafineriju nafte Brod jutro nakon što je u kompleksu ove velike naftne kompanije smještene na BiH strani Save nasuprot Slavonskog Broda došlo do snažne eksplozije na postrojenju 05, u kojem se proizvodi dizel gorivo i koja je odmah izazvala požar na tom te na postrojenju 04.

Tragična posljedica ove nesreće je pogibija Ljube Patkovića, 33-godišnjeg radnika Rafinerije Brod iz obližnjeg sela Grk. Još je devet radnika pretrpjelo lakše ozljede, a šestorica njih su prevezena u bolnicu u Doboju. Ozljede koje su zadobili uglavnom su posjekotine od krhotina stakla koje se rasulo po krugu tvornice nakon eksplozije čiji se uzrok utvrđivao u srijedu od ranih jutarnjih sati.

Ljubo Patković

Razbijena stakla

Neslužbeno se doznaje da bi uzrok eksplozije moglo biti curenje goriva iz cijevi koja spaja postrojenja 05 i 04, no više o svemu znat će se nakon završetka očevida. Uzrok smrti mladog radnika bit će utvrđen obdukcijom. Iako se u početku govorilo kako je nekoliko kuća najbližih Rafineriji pretrpjelo štetu, obilaskom terena na svojevrsnoj prvoj liniji fronte doznali smo da je razbijeno tek nekoliko stakala na prozorima.

Dezinformacije

Ilija Jovičić, načelnik Općine Brod, u srijedu je posjetio ozlijeđene radnike u dobojskoj bolnici, a nakon toga održao je konferenciju za medije na kojoj je izjavio da je cijela situacije “više dramatizirana nego što je zaista bila, a prve informacije o razmjerima eksplozije i havarije višestruko su uvećane”.

- Na žalost, jedan je radnik poginuo i želio bih izjaviti sućut obitelji u svoje i u ime Općine Brod. Radnici koji su odvezeni u bolnicu dobro se osjećaju i na pretragama su, a uskoro će biti pušteni kući - rekao je Jovičić.

Eksplozija se, inače, dogodila u 21.30, a vatrogasci iz Broda te same rafinerije požar su stavili pod kontrolu sat vremena kasnije. Treća smjena radnika nakon toga normalno je ušla u krug tvrtke i nastavila s poslom. Jovičić je rekao i da nije zabilježena povećana emisija štetnih čestica u zraku, a isto je i na mjernim postajama u Slavonskom Brodu. Informacije iz Hrvatske da je na Savi zamijećena naftna mrlja dužine oko 5 km i širine 10 metara nazvao je dezinformacijama.

- S obzirom na to da sam radio u Rafineriji, tvrdim da je to nemoguće, jer Rafinerija ima svoje prečistače – rekao je Jovičić, no, hrvatska granična policija u utorak je u 23.28 sati DUZS-u uputila dojavu da je nizvodno od Rafinerije u rijeci Savi uočena masna mrlja.

- Službe su na terenu, angažirana je tvrtka AEKS koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja, jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano s eksplozijom - rekao nam je Danijel Marušić, župan brodsko-posavski.

Iz Hrvatskih voda su, pak, izvijestili da su na nekoliko mjesta na Savi uočeni ostaci naftne pjene koji nisu štetni, dok druga onečišćenja tijekom srijede na rijeci nisu uočena, pa tako ni spomenuta mrlja. Što se s njom dogodilo i kako je dospjela u Savu, trebale bi utvrditi nadležne službe.

Pomoć Hrvatske

Kad je riječ o samoj nesreći, Slobodan Milićević, zapovjednik Policijske postaje Brod, izjavio je da su tijelo preminulog Patkovića pronašli u 1.30 sati. On je bio zaposlen kao operater na postrojenju 04. Očevidom je rukovodilo Okružno tužiteljstvo iz Doboja. Milićević je pohvalio nadljudske napore vatrogasaca i drugih službi te se zahvalio susjedima iz Slavonskog Broda koji su im stavili na raspolaganje i vatrogasce i medicinske timove, no za njihov angažman nije bilo potrebe.

Poginuli mladić u Rafineriji je radio 10 godina, a živio je s roditeljima te braćom i sestrama. Prije nekog vremena počeo je graditi i svoju kuću. U selu Grk velika je i tuga i nevjerica zbog njegove tragične pogibije. Njegov otac Jovan, koji je i sam mirovinu zaradio u Rafineriji, izjavio je za portal Srpskainfo da se Ljubo trebao uskoro oženiti.

- Ljubo je ovdje imao svoj život. Kuću je naslijedio od bake i djeda i počeo je zidati svoju, ali ostade nezavršena. Imao je dugo djevojku i uskoro se trebao oženiti, ali… - rekao je neutješni otac, dodavši i, kako prenosi portal da je njegov sin “radio na opasnom mjestu uz slabu zaštitu na radu”.

- Badava kaciga i maska, ako gorivo curi. Zbog tih propusta ostao sam bez sina. Poručujem im svima da ću ja istinu saznati o njegovoj pogibiji, čim njegovo tijelo spustim u grob. I 1984. godine poginuo je radnik u krugu od 50 metara gdje i Ljubo, skoro na isti način - rekao je Jovan Patković za portal Srpskainfo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:47