VODIO OBRANU DUBROVNIKA

Posljednji ispraćaj ratnog heroja: Nojko Marinović je bio omiljeni zapovjednik i nadasve dobar čovjek

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će povijest zauvijek zapisati ime Nojka Marinovića
 Božo Radić/Cropix

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general-bojnik Nojko Marinović bio je omiljeni zapovjednik i nadasve dobar čovjek, rečeno je u srijedu na komemoraciji za Nojka Marinovića koji je 4. siječnja preminuo u 73. godini.

Ratni načelnik Saniteta Zapovjedništva obrane Dubrovnika, pukovnik HV Vicko Mihaljević istaknuo je na komemoraciji u dubrovačkom kazalištu Marina Držića kako je Nojko Marinović u Dubrovnik 1991. godine stigao u pravom trenutku i sa spoznajom da se Domovini ne može reći ne.

image
Božo Radić/Cropix

Odlučan i hrabar u ratu, mudar i ponizan u miru

"Zadaća je za mnoge bila nemoguća misija, ali ne za tebe i branitelje. U gotovo nemogućim uvjetima Grad je uspješno obranjen, što je ravno čudu, u najtežim trenutcima u povijesti ovog Grada, uz tvoje veliko srce i naše branitelje", rekao je Mihaljević i dodao kako je najvažnije što ih je Marinović naučio to da je najveće oružje snaga uma.

"Ti si nam pokazao što znači biti mentalno jak. To si pokazao u obrani Grada, tijekom borbe da preživiš ranjavanje, tijekom svoje teške bolesti. Pokazao si da si istinski domoljub, veliki čovjek koji treba ostati trajno zapisan u memoriji ovog grada i njegovoj povijesti'', istaknuo je Mihaljević.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će povijest zauvijek zapisati ime Nojka Marinovića - jedinog dubrovačkog ratnog generala - jer ona pamti one najhrabrije, koji su u svakom trenutku stvaranja današnje Hrvatske bili spremni dati svoj život.

image
Mato Franković
Božo Radić/Cropix

„U najtežim vremenima uvijek se pokaže čovjek. General bojnik Nojko Marinović Dubrovniku je, u njegovim najtežim danima, stavio na raspolaganje svoj život i svoje vojničke vještine. Bio je strateg i vođa braniteljima i Gradu okruženom s kopna, s mora i iz zraka, gradu koji nikada nije osvojen upravo zbog njegove vizije načina obrane grada i hrabrim braniteljima koji su ga ponosno slijedili", rekao je Franković.

Podsjetio je i kako je Marinović vojnički odrješito i jasno odgovarao na pitanje - što ćemo ako uđu? 'Branit ćemo svaku ulicu po ulicu' - odgovorio je.

"Odlučan i hrabar u ratu, mudar i ponizan u miru. Vrlo rijetko je istupao, ne ističući nikada svoje zasluge tijekom Domovinskog rata, spominjući se uvijek svakoga poginuloga vojnika“, istaknuo je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je general Marinović bio oličenje hrvatskog časnika.

"Naši branitelji su imali srce, kao što ga je imao i naš Nojko, imali su domoljublje i snagu, a to se ne može pobijediti. A on je imao znanje, mirnoću, razboritost, plemenitost i zato je bio i ne samo zapovjednik, nego cijenjen i omiljen vojskovođa“, istaknuo je Dobroslavić.

Krstičević: Marinović je bio prvi kad je trebalo braniti zemlju, a zadnji kad je trebalo primiti odlikovanja

Izaslanik i posebni savjetnik Predsjednika Vlade RH Damir Krstičević rekao je kako je Nojko Marinović bio domoljub, suborac, prijatelj, ali nadasve dobar čovjek.

image
Damir Krstičević
Božo Radić/Cropix

"Puno je zaslužnih za slobodu hrvatskog juga - od dubrovačkih branitelja do onih koji su iz drugih dijelova Hrvatske došli braniti Dubrovnik, ali sigurno mi nitko neće zamjeriti ako kažem da su Nojko i general Bobetko za to jedni od najzaslužnijih. To što je on poduzeo mogu samo hrabri, a Nojko je to bio, stavio se na raspolaganje Domovini kada je bilo najteže", rekao je Krstičević.

Uz to, dodao je, Marinović je imao poštovanje svojih suboraca, znao ih je i nasmijati u najtežim trenucima.

"General je bio prvi kada je trebalo braniti zemlju, a zadnji kada je trebalo primiti odlikovanja, takav je bio, skroman. Nema sumnje, tvoje ime ostat će zapisano zlatnim slovima u povijesti stvaranja naše domovine“, poručio je Krstičević.

image
Božo Radić/Cropix

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić istaknuo je nemjerljiv doprinos generala Nojka Marinovića u obrani Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske.

"Dobro se sjećam što je svima nama, tih ratnih godina na bojišnici predstavljala spoznaja da na čelnom mjestu obrane imamo takvoga vojnog stručnjaka i čovjeka. I na njegovom primjeru potvrđena je paradigma kako je povjerenje u ratu u svoga zapovjednika jedan od ključnih motiva i pretpostavki za uspjeh i pobjedu", kazao je Bačić i dodao kako je Nojko Marinović čovjek koji je svjedočio i svima pokazivao kako se domovina voli djelima.

Izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Rafanelli prisjetio se vojnog i ratnog puta general-bojnika Nojka Marinovića, njegovog ranjavanja i ponovnog povratka na ratište, naglašavajući kako su privilegirani svi koji su imali prilike poznavati ga te kako je njihova zahvalnost za sve što je napravio ujedno i najveće priznanje njegovog života i djela.

General bojnik Nojko Marinović ispraćen je na vječni počinak na groblju Boninovo u 13 sati uz sve vojne počasti.

Uz njegovu ožalošćenu obitelj, na sprovodu su bili njegovi suborci, prijatelji i poštovatelji generala, te predstavnici vlasti.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 08:46