TAMO ŽIVI I 4 GODINE NAKON POPLAVA

POSLJEDNJI STANOVNIK KONTEJNERSKOG NASELJA U GUNJI Nitko ne zna kako izaći na kraj s čovjekom koji ne želi iz kontejnera dok mu država ne kupi kuću

 
 CROPIX

Ni nakon gotovo četiri godine koliko je prošlo od katastrofalnih poplava u Gunji, još nisu uklonjeni svi kontejneri u kojima je u vrijeme obnove bilo smješteno nekoliko desetaka obitelji koje su ostale bez svog doma, piše Glas Slavonije.

Naime, u naselju postavljenom u blizini crkve ostalo je još pet kontejnera. Uz jedan stambeni, ondje su četiri kontejnera s 'vešerajem', kuhinjom, tuševima i bojlerima kapaciteta za cijelo naselje, a koriste ih samo razvojačeni hrvatski branitelj Stjepan Lucić koji ondje živi s nevjenčanom suprugom.

A kako je pojasnio općinski načelnik Anto Gutić, on ne želi izići iz kontejnera dok mu država trajno ne riješi stambeno pitanje.

Prije poplave živio je s majkom u zajedničkom kućanstvu. Unatoč nastojanjima da mu se bar privremeno osigura čvrsti krov nad glavom, Lucić odbija pomoć Općine i odlučan je u svojoj namjeri da će ondje živjeti sve do ispunjenja svojih zahtjeva.

- Riječ je o hrvatskom branitelju s bogatim ratnim putom koji boluje od PTSP-a, koji se, kako bih rekao, nakon svega što je prošao, ne snalazi baš najbolje u mirnodopskoj situaciji - pojašnjava Gutić. Dodaje da je Stjepanu ponudio da si unajmi kuću, a Općina će mu, iako ima mirovinu i nije bez primanja, svakoga mjeseca plaćati najamninu.

On je, kaže Gutić, taj prijedlog odbio jer smatra da izlaskom iz kontejnera neće uspjeti u rješavanju svoga zahtjeva za dodjelom kuće u vlasništvo - obnovljene i uređene, po principu ključ u ruke.

- Čak smo mu i sami pronalazili prigodne kuće i slali ga da ode i pogleda odgovara li mu to, ali nas je optužio da ga driblamo i pokušavamo izigrati. Prilikom susreta i razgovora vrlo je neugodan. Nas u Općini cijelo vrijeme doživljava kao neprijatelje i ovo je zaista jedna teška situacija - priznaje Gutić i dodaje kako Lucić ne prihvaća ni jedno ponuđeno rješenje, pa čak ni sufinanciranje kupovine kuće.

Branitelju su i iz Ministarstva navodno ponudili određen iznos za kupnju kuće, no on je i to odbio jer mu je bilo premalo. Slali su mu i dopise o mogućnostima korištenja programa stambenog zbrinjavanja branitelja na područjima od posebne državne skrbi, gdje na raspolaganju ima još praznih stanova koje može dobiti, ali pošiljka se vratila nazad, jer Stjepan odbija primiti bilo kakvu kuvertu iz Općine.

Troškove održavanja i režija u kontejnerskom naselju sve do proljeća 2016. plaćala je država, a onda ih je preuzela Općina. Krajem 2017. Gutić je odlučio da to više neće činiti i o tome te je o tome obavijestio i Lucića.

- Ponovno sam mu ponudio alternativu da si pronađe kuću koja mu odgovara. Na taj bismo način učinili uslugu i Općini i njemu. Najam kuće stajao bi nas onoliko koliko plaćamo održavanje kemijskog WC-a, 750 kuna mjesečno. A uključujući struju i vodu, plaćali smo račune u iznosu i do 3000 kuna mjesečno - zaključuje Gutić.

To se nije svidjelo Luciću koji je načelniku Gutiću, kako je ispričao, prije nekoliko dana upao u ured i demonstrativno na stol bacio uplatnice upitavši ga zašto njemu stižu i da mu ne pada na pamet platiti ih, piše Glas Slavonije.

Sam Lucić je novinare Glasa Slavonije koji su ga pokušali kontaktirati - izvrijeđao.

Nakon što su mu se predstavili i pojasnili zašto ga zovu, uslijedila je prava erupcija galame i uvreda.

- Ma tko si ti da mene pitaš zašto ja neću iz kontejnera? Znaš li ti tko sam ja? Umjesto da me pitaš: Gospodine, treba li vam što riješiti. Pa ja sam dragovoljac Domovinskog rata! Mene nemaš pravo ništa pitati... Jel' te možda naš gradonačelnik poslao? Ma ništa ti ja neću reći, nikom ja nisam dužan ništa objašnjavati…, orilo se iz slušalice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:20