DAN ODLUKE?

Posljednjih 20 Boysa busom dovezeno na sudu, odvjetnik: ‘Moj klijent ima besprijekoran životopis...‘

Jučer se doznalo da su zahtjevi za neke navijače predani sudu još prije dva tjedna

Dolazak pritvorenih navijača na sud u Ateni

 /Cropix

Posljednja grupa od 20 hrvatskih navijača u srijedu je dovezena u atensku sudnicu na saslušanje.

Do kraja dana svih bi 102 navijača trebalo biti ispitano i vraćeno u zatvore. Sudac bi, pretpostavlja se, nakon saslušanja trebao za neke navijače odlučiti hoće li im uvažiti zahtjeve za puštanje iz pritvora.

Jučer se doznalo da su zahtjevi za neke navijače predani sudu još prije dva tjedna, a to bi trebalo biti dovoljno vremena da sudac pregleda dio tih zahtjeva i donese odluku.

Dodatno, prema riječima odvjetnika Atanosa Kaimenakisa, koji brani ukupno 95 navijača, za 60-ak njih nema nikakvih opipljivih dokaza, ne pojavljuju se na snimkama nadzornih kamera, nema otisaka prstiju, ne mogu se povezati s oružjem niti se spominju u razmjenama poruka.

Razgovarali smo ispred sudnice i s odvjetnikom Vassilisom Karkazisom, koji brani jednog hrvatskog navijača, a on je potvrdio da je u zahtjevu za puštanje iz pritvora njegovog klijenta navedeno da je “bio u krivo vrijeme na krivom mjestu”.

- U zahtjevu za puštanje iz pritvora objasnili smo da je naš branjenik s trojicom prijatelja putovao na trening svoje nogometne momčadi te da nije ništa kriv osim što se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Riječ je o društveno vrlo angažiranom mladiću koji je oduševljen nogometom, ali nije ni za kakav oblik nasilja. Uz besprijekoran životopis i činjenicu da se čeka duga istraga, zatražili smo njegovo puštanje na slobodu - objasnio je.

Dodao je da cijelu proceduru usporava i jezična barijera. Na primjer, sve podatke na mobitelima ispisane na hrvatskom jeziku, kaže, potrebno je prethodno prevesti na grčki jezik.

Karkazis je pritom podsjetio na djela koja se Boysima stavljaju na teret, a najteža djela, za koja se predviđa kazna zatvora do 15 godina su udruživanje u zločinačku organizaciju i izazivanje eksplozije. Osim toga, do 5 godina su, kako je objasnio, kažnjiva djela posjedovanja eksploziva i nasilja na sportskim događajima. Potom su tu i ‘lakša‘ djela do 3 godine kao izazivanje opasne tjelesne ozljede, narušavanje javnog reda i mira, nezakonito nošenje oružja i posjedovanje vatrenog oružja. Na kraju, navijačima se stavlja na teret i posjedovanje baklji, palež i urota.

Do kraja dana očekuju se izjave odvjetnika većine navijača Kaimenakisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:43