NOVI KAZNENI ZAKON

Poslodavci poručuju Vladi: Zatvorska kazna za neisplatu plaće samo će produbiti krizu

Sukob HUP-a s jedne te Vlade i sindikata s druge strane zbog izmjena zakona o neisplati plaće možda će se riješiti na sastanku u ponedjeljak

ZAGREB - Kriminalizacija neisplate plaća i dalje nije usuglašena između Vlade, sindikata i poslodavaca, zbog čega je upitno donošenje novog Kaznenog zakona.

Vlada i sindikati ne žele odustati od namjere da se zatvorom kažnjavaju poslodavci koji iz neopravdanih razloga ne plaćaju svoje radnike, a takvih je, prema službenim podacima, od 11 do 25 tisuća, ovisno o mjesecu. Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) se međutim snažno protivi tome da bi zbog neisplate plaća poslodavci mogli u zatvor od jedne do čak tri godine.

Konačni obračun

Konačni, tripartitni obračun trebao bi se dogoditi u ponedjeljak, 4. srpnja, na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća gdje će, po svemu sudeći, Vlada biti uz sindikate, a predstavnici HUP-a bit će na drugoj strani. Prije poslijepodnevne sjednice GSV-a, poslodavci i Vlada pokušat će još jednom pronaći kompromis, iako proteklih dana takvi sastanci nisu donijeli veći pomak.

- Razgovaramo, ali još je rano govoriti o bilo kakvom dogovoru - kratko je rekao Davor Majetić iz HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca zalaže se za redovitu isplatu plaća svim radnicima te za kažnjavanje loših poslodavaca koji plaće ne isplaćuju, iako imaju novca na računu. Ali, apsolutno im je neprihvatljiva odredba prema kojoj bi se zatvorom do tri godine kažnjavali poslodavci koji, iako su imali sredstva, nisu isplatili plaće, dio plaće ili pak nisu uplatili poreze i doprinose.

Investicijska klima

HUP-ovci smatraju kako su radnici već danas dovoljno zaštićeni, te da država loše poslodavce, koji ne isplaćuju plaće može blokirati ili pokrenuti stečaj. Napominju i da se kriminalizacijom neisplate plaća šalje kriva poruka investitorima te da bi takve odredbe mogle usporiti ionako zamrlo otvaranje novih radnih mjesta. Zato Vladin prijedlog napravljen na zahtjev sindikata smatraju štetnim za ukupno gospodarsko okruženje, uvjete poslovanja i investicijsku klimu.

- Kategorički tvrdimo da će donošenje ovakvog zakona povećati nezaposlenost i dodatno smanjiti ulaganja. S jedne strane svi gledaju u poduzetnike i znaju da samo oni mogu povući zemlju iz krize, a s druge strane umjesto da poboljšavamo uvjete za poduzetništvo, činimo ih sve gorima - stoji u službenim stavovima Hrvatske udruge poslodavaca o kriminalizaciji neisplate plaće.

Također, uvjereni su da sindikati ‘po tko zna koji put namjerno iskrivljuju činjenice i izvrću teze’.

- Pogrešna je premisa da poslodavci žele izbjeći svoje obveze i plaćanje svojih radnika. Uostalom, potpuno je jasno da poslodavci ne mogu poslovati bez zaposlenih i namjerna neisplata plaća radnicima bi vrlo brzo ugrozila i njihovu egzistenciju i poslovanje - stoji u službenom stavu udruge poslodavaca.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:20