TRŽIŠTE RADA

POSLODAVCI VEĆ KRENULI U LOV NA SEZONCE PO UNUTRAŠNJOSTI Najtraženija su tri zanimanja, nude se i osjetno veće plaće nego lani

Ilustracija
 CC/Flickr

Poslodavci s mora sve ranije dolaze na kontinent u potrazi za radnom snagom, piše Glas Slavonije.

Tako je vinkovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) organizirao već osam posjeta poslodavaca koji traže sezonske radnike za turističku sezonu 2019. Kako bi što bolje odgovorili zahtjevima poslodavaca i kvalitetnije uskladili ponudu i potražnju radnih mjesta, HZZ od studenoga do veljače provodi anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama. Dan poslova u turizmu za slavonske županije održava se 18. siječnja u Osijeku pa vinkovački podružni ured tog dana organizira prijevoz zainteresiranima.

Najtraženija zanimanja su kuhari, konobari i slastičari, a plaće koje im se nude su 10 do 20 posto veće od lanjskih.

U prošloj godini od siječnja do rujna, u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari i pomoćni kuhari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja u području usluga.

U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonskih radnika u Hrvatskoj, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144, što ukazuje da nedostatak sezonskih radnika nije značajan i zabrinjavajuć.

Prema podacima Područnog ureda Vinkovci, koji pokriva i Županju i Otok, u 2018. s ovog je područja bilo zaposleno 1317 sezonaca i to 164 sobarice, 153 konobara, 125 pomoćnih kuhara, 115 pomoćnih konobara te 108 čistača.

S evidencije Područnog ureda Vinkovci sezonski je posao u prošloj godini pronašlo 98 kuharskih radnika, 93 kuhara i 57 prodavača, dok su 102 osobe zaposlene u proizvodnji, a 35 u poljoprivrednim sezonskim poslovima, piše Glas Slavonije.

U vinkovačkom Područnom uredu kažu kako, osim u turizmu, sezonci rade i u drugim djelatnostima, najviše u građevinstvu i poljoprivredi. Poznato je, također, da većina sezonaca nakon završetka ljetne sezone i posla na moru odlazi raditi iste poslove u zimovalištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:04