EKONOMSKI POGLED NA POLITIČKU KRIZU

Poslovna zajednica zabrinuta je zbog političke nestabilnosti

U slučaju prijevremenih izbora, unatoč prednosti vladajućeg HDZ-a nad oporbenim SDP-om, popriličan broj glasova bio bi raspršen između manjih stranaka, u prvom redu Mosta i Živog zida, i nezavisnih lista, piše u analizi
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Nova politička kriza u koju je potonula Hrvatska izaziva sve veću zabrinutost i poslovne zajednice.

U novim analizama Raiffeisena ocjenjuje se da je u političkoj krizi, koju su izazvali zahtjev oporbe, ali i dosad vladajućeg Mosta za smjenom ministra financija Zdravka Marića te izlazak Mosta iz vladajuće koalicije, HDZ na kraju ipak uspio osigurati većinu saborskih ruku za izbor novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, čime je smanjena vjerojatnost održavanja novih izvanrednih parlamentarnih izbora.

Unatoč tome, upozoravaju makroekonomisti Raiffeisena, politička neizvjesnost u Hrvatskoj se nastavlja jer je neizvjesno što će se događati kad Sabor bude trebao potvrditi nove ministre.

“Iako je vjerojatnost novih prijevremenih izbora smanjena, sasvim je sigurno da se politička neizvjesnost nastavlja. Naime, vrlo je teško procijeniti hoće li premijer uspjeti sastaviti većinu za preslagivanje i funkcioniranje Vlade”, ističe se u jučerašnjim analizama Raiffeisena.

No, upozorava se i kako novi prijevremeni izbori ne bi donijeli rasplet situacije, s obzirom na to da na njima, kako pokazuju ispitivanja javnoga mnijenja, nitko ne bi dobio dovoljan broj ruku u Saboru za sastavljanje nove Vlade.

“Unatoč prednosti vladajućeg HDZ-a nad oporbenim SDP-om, popriličan broj glasova bio bi raspršen između manjih stranaka, u prvom redu Mosta i Živog zida, i nezavisnih lista”, ističe se u RBAnalizama.

Dodaje se kako, s makroekonomskog gledišta, nastavak političke neizvjesnosti kratkoročno ne bi trebao imati negativan utjecaj na ekonomsku aktivnost u zemlji. Ipak, upozorava se da će politička slijepa ulica zasigurno zakočiti provedbu reformskih mjera o kojima ovisi srednjoročno i dugoročno održiv rast hrvatskoga gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43