IZVIJESTILA VLADA

Postavljeno ukupno 1448 kontejnera za stradale, i dalje se prati pojava urušnih vrtača u tlu

Gradovi i općine dostavili su popis oštećenih građevina koje predstavljaju opasnost te je predloženo da ih se 314 ukloni
Tomo Medved
 Bruno Konjevic/CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera za obnovu od potresa Tomo Medved izvijestio je u četvrtak kako su dosad na potresom pogođenom području postavili ukupno 1448 kontejnera i mobilnih kućica, a dodao je i kako su proces ishođenja zahtjeva za obnovu maksimalno pojednostavili.

"Osiguravanje privremenog smještaja za stanovništvo na potresom pogođenom području i dalje je među našim prioritetima. Dosad smo postavili 1448 kontejnera i mobilnih kućica, na električnu energiju priključili smo 1656 smještajnih objekata", rekao je Medved na sjednici Vlade.

Dodao je kako je u stanovima i kućama u vlasništvu države trenutno smješteno 213 osoba kojima su stanovi ili kuće oštećeni ili uništeni.

"Gradu Petrinji smo 13. veljače ove godine predali na korištenje kontejnersko naselje Sajmište, 81 smještajni i šest tehničkih kontejnera. Započeli smo pripremne radnje za izgradnju kontejnerskog naselja u Glini, a još će se po dva naselja graditi u Petrinji i Sisku te jedno naselje u općini Majur", rekao je Medved.

Izvijestio je i kako će u suradnji s predstavnicima civilne zaštite Republike Italije obići stožer i definirati lokacije na širem području Siska i Petrinje gdje je predviđeno postavljanje kontejnerskih naselja.

Gradovi i općine na području koje je pogodio potres dostavili su popis oštećenih građevina koje predstavljaju opasnost te je predloženo da ih se 314 ukloni.

Mobilni uredi i mobilni stručni timovi

"Krećemo krajem ovoga tjedna s podnošenjem zahtjeva za obnovu objekata na potresom pogođenom području. Proceduru ishođenja zahtjeva smo maksimalno pojednostavili. Dogovorili smo uspostavljanje mobilnih ureda za stručnu pomoć koji će biti povezani s katastrom, gruntovnicom i drugim službenim bazama podataka, gdje će građani, samo uz predočenje osobne iskaznice i ispunjavanje jednostavnog obrasca, pokrenuti postupak obnove", najavio je Medved.

Dodao je kako će naselja obilaziti i mobilni i stručni timovi koji će stanovnicima pomagati u pojašnjavanju ispunjavanja obrazaca i rješavanju drugih administrativnih pitanja.

Mobilni ured Ministarstva poljoprivrede već je prethodno otvoren u Petrinji.

Medved je izvijestio kako stručnjaci s rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i dalje prate pojavu otvora u tlu, odnosno urušnih vrtača.

"Izradili smo preliminarno izviješće vezano za sigurnost građana na području cijele županije", izjavio je Medved.

Podsjetio je kako su 14. veljače završili s uklanjanjem oštećene zgrade bivše vojarne Zrin u Petrinji, a u ponedjeljak su započeli s radovima uklanjanja oštećene zgrade skladišta tvrtke Gavrilović u staroj gradskoj jezgri u Petrinji.

Izvijestio je kako su dosad prikupili 783 tona donirane hrane za životinje, a podijelili su približno 684 tona hrane.

Medved je naglasio kako su dosad pregledali 31.052 objekta, od čega ih 3801 ima crvenu, a 6801 objekt ima žutu naljepnicu.

Najavio je i sutrašnje održavanje sastanka s voditeljima stručnih timova koji vrše procjenu štete, a što će biti preduvjet za strukturiranje cjelokupne štete na potresom pogođenom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 15:59