NOVE GENERACIJE

Postigao vrhunske rezultate: Hrvatski bik Mozilla najbolji u oplodnji u Bavarskoj

Bavarski stručnjaci prepoznali su potencijale njegova genetskog materijala i u uzgoju sljedećih generacija postigli vrhunske rezultate
 Privatna arhiva

Hrvatski bik Mozilla sa imanja Damira Horvatića iz Stare Kapele otišao je prije tri godine kao bikovski otac za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalaca, bavarskom BVN-u, gdje je postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalaca u povijesti u rasplođivanju.

Njegove potencijale iskoristili su bavarski stručnjaci koji su u kratkom vremenu prepoznali potencijale njegova genetskog materijala i u uzgoju sljedećih generacija postigli vrhunske rezultate.

- Ovim rezultatom domaćeg sustava uzgoja na najvišoj međunarodnoj razini hrvatski su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne 'genetike' već ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji. Svih šest hrvatskih bikova koji se koriste u najboljim europskim uzgojima uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), a uspješni bik Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih. Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:32