UVAŽENI ARGUMENTI

Postignut dogovor s Božinovićem: ‘Liječnici pacijentima neće oduzimati vozačke dozvole‘

Svi liječnici koji su pacijenta pregledali neće morati prijavljivati za privremena stanja poput alergija, išijasa, kostobolje...
 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Predsjednica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić potvrdila je u srijedu kako je došlo do dogovora s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te se zbog privremenih bolesti pacijentima neće oduzimati vozačka već će ih liječnici upozoriti na opasnost.

"Ministar Božinović pozvao je KoHOM na sastanak radni jučer, a na sastanku su bili prisutni i predstavnici Hrvatske liječničke komore i zadovoljni smo što je MUP ipak na kraju pokazao razumijevanje za naše argumente koji su u prvom redu bili usmjereni na očuvanje povjerljivog odnosa liječnika i pacijenta, što je preduvjet za uspješno liječenje i temelj naše struke", izjavila je Ban Toskić za Hinu.

MUP se složio s time da je bolje rješenje da liječnici pri pregledu pacijenta upozore da nije uputno voziti u nekom njihovom zdravstvenom stanju i koliko dugo te to zabilježe u medicinsku dokumentaciju, a da tu obavijest ne šalju policiji automatski, pojasnila je.

Tako svaki pacijent vozač preuzima odgovornost za svoje ponašanje u bolesti, što je bio njihov glavni lajtmotiv za cjelokupni angažman u toku posljednjih godinu dana, dodala je Ban Toskić.

"Sada je točno godinu dana da je ovaj Zakon o sigurnosti prometa na cestama izašao u e-savjetovanje i zadovoljni smo da je to tako na kraju završilo. Sada preostaje da vidimo što će Sabor izglasati u petak", rekla je.

Svi liječnici koji su pacijenta pregledali ili liječili pacijenta neće morati prijavljivati za privremena stanja poput alergija, išijasa, kostobolje, stresa, no obaveza prijave ostaje za trajna stanja.

U tim slučajevima, šalje se obavijest policiji da je došlo do promjene zdravstvenog stanja, što ide po špranci, pojasnila je Ban Toskić, a zatim MUP poziva vozača da se u roku od 14 dana javi na medicinu rada na vještačenje. Sva ta stanja bit će definirana pravilnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:21