KORONAVIRUS

POSTIGNUT SPORAZUM SA SUSJEDNIM ZEMLJAMA Kamioni će kroz RH prolaziti u konvojima u pratnji policije

 Robert Fajt / CROPIX

Tranzitni promet i protok roba u nedjelju je profunkcionirao. Još su se tijekom noći sa subote na nedjelju počele kretati kolone s graničnih prijelaza, a na snazi je režim koji će i dalje funkcionirati.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponudio je rješenje koje su prihvatili njegove kolege iz Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske o odvijanju tranzitnog prometa. Slovenskom ministru unutarnjih poslova Anži Logaru je razgovor s Božinovićem i dogovor o tranzitu ispunio prvi radni dan u tek formiranoj vladi.

- Sve smo dogovorili, usuglasili i do nedjelje ujutro već je prošlo 195 kamiona. Sada transport ide, što je važno, jer opskrba ne smije stati - kazao je ministar Božinović.

Bitan element u uspostavi i odvijanju prometa roba u uvjetima pandemije koronavirusa je povezivanje svih graničnih kontrola tako da one odmah mogu vidjeti jesu li za vozača ili putnika koji dođe na granicu određene mjere samoizolacije. Ovo bitno olakšava posao policiji koja se može bolje fokusirati na kontrolu onih građana za koje im je došla prijava da krše odredbe o samoizolaciji.

U MUP-u navode da će se prema dogovoru koji su na Božinovićevu inicijativu postigli ministri unutarnjih poslova zemalja s kojima graničimo, tranzitni promet i dalje odvijati u konvojima. To znači da neće svaki kamion koji je došao na granicu i prijavio da je samo u tranzitu kroz Hrvatsku odmah ići dalje, nego će biti zaustavljen i morat će pričekati da se skupi još kamiona ili autobusa koji idu u istom pravcu. Tada će se formirati konvoj koji će pod pratnjom hrvatske policije izaći iz zemlje.

Ukoliko bi tijekom tranzita bilo potrebno stajanje, znaju se točno određena mjesta na autocestama gdje se vozila mogu zaustaviti.

Božinović je komentirao situaciju i uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministara s nacionalnim stožerom Civilne zaštite.

- Situacija oko Hrvatske nije dobra. U ovom trenutku još stvari držimo u dobroj mjeri. Međutim, ako stvar u Europi bude eskalirala, naravno da ćemo i mi predlagati i donositi oštrije mjere, ali uvijek balansirano tako da život, odnosno gospodarstvo, ne stane jer ne smije stati - rekao je Božinović.

Naglasio je i kako dogovor s ministrima unutarnjih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije omogućio opskrbu građanima svih zemalja na ovom području, od čega ne smiju i neće odustati. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:41