SOFISTICIRANA PROTUOKLOPNA RAKETA

'POSTIGNUTA JE NJIHOVA POTPUNA OPERATIVNA SPOSOBNOST' Hrvatska vojska opremljena raketama Hellfire koje su namijenjene za Kiowa Warrior helikoptere

 HRZ

Hrvatska vojska nabavila je od američkog partnera, oružanih snaga SAD-a seriju raketa AGM-114 Hellfire za opremanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime je postignuta njihova potpuna operativna sposobnost, izvijestili su iz MORH-a.

. Nabavom raketa Hrvatska vojska dobila je sposobnost protuoklopne borbe s velike udaljenosti i s velikom vjerojatnosti uništavanja utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posadu helikoptera.

Naime, riječ je o sofisticiranoj protuoklopnoj raketi, američkog proizvođača Lockheed Martin, koja se na cilj navodi pomoću laserskog snopa (s letjelice ili zemaljske stanice navođenja) te ima mogućnost djelovanja u svim terenskim uvjetima, danju i noću.

Helikopteri Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imaju softversku pripremu za ovaj tip raketa, a obuka pilota za njihovo korištenje već je provedena korištenjem vježbovne varijante rakete Hellfire.

Rakete su ugovorene 2017. godine putem FMS (Foreign Military Sales) programa SAD-a za prodaju američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama čime su ostvarene značajne uštede u korist Ministarstva obrane, dok su isporučene sukladno ugovoru - navodi se u priopćenju MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:39