IZBORI U TRAVNJU

POSTOJI LI DOGOVOR STIER-KOVAČ-PENAVA Ovo je izgledna strategija Plenkovićevih oponenata za pokušaj osvajanja vlasti u najjačoj hrvatskoj stranci

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Nakon što su glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu potvrdili da će se izbori za novo vodstvo i predsjednika vladajuće stranke održati kako je i predviđeno Statutom u ožujku ili travnju - prekinuvši tako spekulacije nekih HDZ-ovaca o navodnom planu Andreja Plenkovića da unutarstranačke izbore pokuša odgoditi za jesen - bitka za HDZ ušla je u finalnu fazu.

Za sada su svoje ambicije za preuzimanje stranke javno obznanili bivši ministri vanjskih poslova Miro Kovač i Davor Ivo Stier te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Međutim, to što Penava tvrdi da Plenković HDZ vodi u pogrešnom smjeru i da je zato još motiviraniji za unutarstranačke izbore, ne znači nužno da će se natjecati za mjesto predsjednika stranke.

Penava neće ići sam

Mnogi naši sugovornici iz HDZ-a procjenjuju, naime, da će vukovarski gradonačelnik na koncu odustati od direktnog obračuna s Plenkovićem te se u dogovoru s Kovačom, Stierom i ostalima koji žele promjene na čelu stranke zadovoljiti kandidaturom za jedno od potpredsjedničkih mjesta. Toj tezi na neki način u prilog ide i jučerašnja izjava Ivana Penave u kojoj kaže da će “sigurno ići prema gore” u stranačkoj hijerarhiji, ali i da u bitku za novi HDZ “neće ići sam”.

- Jedan čovjek ne čini stranku. Potrebno je sjesti za stol, dogovoriti načine funkcioniranja, smjerove, a nakon tih razgovora bit ćemo pametniji - rekao je Penava.

A za stolom koji HDZ-ov gradonačelnik Vukovara spominje trebali bi se, valjda, okupiti i glavni Plenkovićevi oponenti Stier i Kovač. Grupa koju se već naziva “tim alternativa”.

- Penava, čini mi se, zapravo ne puca na mjesto novog šefa HDZ-a, već na jedno od potpredsjedničkih pozicija. Kako očekujem da svi oni koji žele promjene budu na istoj strani, pretpostavljam da je na koncu najizglednije da se Penava, Stier i Kovač dogovore tko će od njih točno ući u bitku protiv Andreja Plenkovića na skorašnjim izborima za novog predsjednika HDZ-a - kaže jedan od “alternativaca”. Na pitanje je li im u bitki protiv Plenkovića nužna pomoć drugog čovjeka stranke Milijana Brkića, naš je izvor kratko poručio tek: “Svatko je bitan”.

Drugi izvor iz redova Plenkovićevih oponenata kaže kako je zasad najizglednije da će Miro Kovač biti glavni izazivač aktualnom šefu stranke, što naravno pretpostavlja da bi Stier u dogovoru s njim trebao odustati od svoje predsjedničke ambicije i zadovoljiti se pozicijom drugog čovjeka novog HDZ-a.

- Prerano je za otkrivanje svih karata. Još nije došlo vrijeme da otkrijemo cijelu strategiju - kaže naš izvor.

Jedan član Predsjedništva HDZ-a koji ne pripada najužem krugu ljudi od Plenkovićeva povjerenja, ali isto tako drži distancu prema ostalim strujama u vladajućoj stranci, tvrdi da sva trojica - Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava - najavama svojih predsjedničkih ambicija zapravo samo ispipavaju teren.

- Oni još uvijek puštaju probne balone kako bi dobili povratnu informaciju s terena, od našeg članstva i stranačkih struktura.

Pogrešni smjer

Evo, Penava je i danas neodređeno govorio o svojim stvarnim ambicijama na unutarstranačkim izborima, nije jasno rekao za koju će se poziciju natjecati. Slično je i sa Stierom koji još uvijek samo ponavlja mantru da Plenković HDZ vodi u pogrešnom smjeru. Mislim da bi na koncu do kraja mogao otići samo Kovač i stvarno se kandidirati za novog predsjednika stranke. No, još je dalek put do toga.

Čini mi se da će oni uskoro shvatiti kako nitko od njih nema stvarne šanse pobijediti Plenkovića te da će se na koncu morati zadovoljiti kandidaturama za potpredsjednike stranke i članove Predsjedništva HDZ-a. Time bi ostali “u igri” i vjerojatno mogli računati na solidna mjesta na listama za parlamentarne izbore - kaže član Predsjedništva HDZ-a.

Faktor u stranci

Osvrnuo se i na ulogu formalno drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića u zahuktaloj kampanji za unutarstranačke izbore.

- On se i dalje trudi, pokušava spojiti nespojivo, ulje i vodu. Želi ostati neki faktor u stranci i zato radi sve što može kako bi uspjela kombinacija Penava - Stier - Kovač. Međutim, famu o njegovoj navodnoj nevjerojatnoj moći i organizacijskim sposobnostima potpuno je razotkrila završna faza kampanje za predsjedničke izbore.

Nakon što je Milanović u drugi krug ušao kao prvoplasirani, Brkić je de facto preuzeo mjesto šefa kampanje Kolinde Grabar-Kitarović i spektakularno sve uprskao time što je uspio mobilizirati Milanovićeve glasače i na koncu izgubiti izbore s puno većom razlikom od one u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Utjecaj Milijana Brkića u HDZ-u se toliko ispuhao da će to ubrzo postati vidljivo i široj javnosti, a ne samo nama u stranci. Zaključno, kada sve to uzmemo u obzir, ne bih se začudio da propadne i Brkićeva kombinacija s “pobunjenicima” te da se na koncu pokuša prikloniti Plenkoviću - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:13