ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Postoji razumijevanje među državama članicama da se u kohezijska sredstva ne dira!‘

S povećanjem VFO-a se ne slažu neki od najvećih neto uplatitelja u europski proračun

Andrej Plenković

 John Thys/Afp

Stajalište država članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju, među kojima je i Hrvatska, jest da se u kohezijska sredstva prilikom revizije Višegodišnjeg proračunskog okvira (VFO) ne dira, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska i većine država članica koje su u ovom trenutku neto korisnici kohezijskih sredstava smatraju da se prigodom revizije ne diraju sredstva koja su rezervirana za kohezijsku politiku i mislim da se takva poruka razumjela”, rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a, na kojem su glavne teme bile ruska agresija na Ukrajinu i nastavak potpore toj zemlji, gospodarstvo, migracije, sigurnost i obrana te vanjski odnosi.

Europska komisija je 20. lipnja predložila reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), sedmogodišnjeg proračuna EU-a, i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. godine koji bi uglavnom bili namijenjeni za Ukrajinu, za upravljanje migracijama i jačanje otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

S povećanjem VFO-a se ne slažu neki od najvećih neto uplatitelja u europski proračun poput Njemačke, koja traži da se sredstva za nove izazove nađe preraspodjelom postojećih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:18