STROGA KONTROLA

POSTROŽEN ZAKON O NEPROFITNIM ORGANIZACIJAMA Za udrugu koja netočno prikaže poslovanje kazna do pola milijuna kuna

Dugonajavljivani zakon kojim Linić pod kontrolu želi staviti dobrostojeće udruge trebao bi stupiti na snagu do proljeća
Zagreb, 071113.Nastavak 9. sjednice Sabora na kojoj se raspravljalo o Zakonu o potrosackom kreditiranju.Na fotografiji: Josip Leko i Slavko Linic, ministar financija.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Ako predstavnik neprofitne organizacije netočno prikaže poslovanje u godišnjem izvješću kako bi ostvario imovinsku korist, morat će platiti kaznu od 20 do 100 tisuću kuna.

Istodobno, njegova će organizacija platiti kaznu od 50 tisuća do pola milijuna kuna. Tako propisuje prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji je Ministarstvo financija stavilo na javnu raspravu.

Dugonajavljivani zakon kojim ministar financija Slavko Linić pod kontrolu želi staviti dobrostojeće udruge trebao je stupiti na snagu već 1. siječnja, ali “kako je uključeno puno subjekata”, rasprava će se produžiti, a odluka biti donesena u prvom kvartalu iduće godine.

U Hrvatskoj posluje oko 50 tisuća udruga, a kao najuspješnije, po prihodu koji ostvaruju, spominjale su se GNK Dinamo, Caritas, Crveni križ... U toj su grupi i brojni ‘subjekti’ koji se, npr., bave sportom i turizmom, a prijavljeni su kao udruge da bi izbjegli plaćanje poreza.

Udruge su i dosad morale podnositi financijska izvješća, ali kako nije bilo sankcija, to često nisu činile ili bi izvješća bila nepotpuna. Zakon sada donosi vrlo detaljne propise kako voditi poslovanje i izvještavati o njemu, a udruge koje se bave biznisom moraju se i registrirati kao poduzeća. Glavni kriteriji za to je da od “gospodarske djelatnosti” godišnje ostvare prihod veći od 230 tisuća kuna.

- Cilj je stabilizirati taj dio poslovanja zbog nepravilnosti koje su postojale, ali i onemogućiti nelojalnu konkurenciju na koju su se žalila brojna poduzeća - rekao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:09