NOVI RAZGOVORI

POSTUPAK MIRENJA VLADE I SINDIKATA NASTAVLJA SE U SRIJEDU 'Očekujemo da će Vlada biti maksimalno koncentrirana na problem'

 
Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Damjan Tadic / CROPIX

Postupak mirenja između školskih sindikata i Vlade zbog najavljenog štrajka u školama počeo je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Nakon sastanka je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao da se mirenje nastavlja u srijedu.

"Razgovaramo. S obzirom na tajnost postupka na koju smo se svi obvezali, mogu samo reći da u srijedu nastavljamo razgovore. Razgovori se odvijaju u atmosferi uzajamnog poštovanja", kazao je Aladrović.

"Mirenje je jedan pokušaj da se riješi konflikt, da se nađe kvalitetno rješenje da ne dođe do štrajka. Očekujemo da će Vlada biti maksimalno koncentrirana na problem. Što se mirenja tiče, nema pravila da se odluka mora donijeti u prvom danu i ono mora završiti najkasnije 9. listopada", rekao je uoči sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec, prenosi N1.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako dolazi do pokušaja opstrukcije sindikalnog djelovanja.

"Neovisno o procesu mirenja čiji se detalji ne iznose, moram reći da većinski sindikati imaju pokušaje opstrukcije sindikalnog djelovanja. Tako da ćemo danas nadležnim institucijama prijaviti kršenje Zakona o radu. Te opstrukcije ne idu prilog niti sindikatima, niti zaposlenima. Tko radi sam protiv sebe, neka dobro razmisli", poručila je Šprem, prenosi N1.

Nije htjela govoriti o detaljima te je kazala kako će više detalja biti poznato nakon podnošenja prijave.

Podsjetimo, štrajk bi u osnovnim i srednjim školama počeo 10. listopada i trajao sve do ispunjenja zahtjeva, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor školskih sindikata i Vlade.

Postupak mirenja uobičajena je procedura prije početka štrajka, no o modalitetima štrajka iz sindikata za sada nisu htjeli govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52