Ravnatelj centra

‘Postupali smo u obitelji, ali ništa nije upućivalo na tragediju koja se dogodila‘

Branko Medunić, ravnatelj centra u Novoj Gradiški opisao nam je što se događalo u obitelji teško ozlijeđene djevojčice
Branko Medunić
 Dragan Matic/Cropix

Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, rekao nam je da su prve postupke u ovoj obitelji imali nedugo nakon što se rodila sada ozlijeđena djevojčica.

- Roditelji su sami došli i izrazili želju da se malena zbrine u udomiteljsku obitelj jer joj oni nisu bili u stanju pružiti adekvatnu skrb i brinuti se o njoj. Dakle, nije bilo oduzimanja, nego se sve dogodilo na njihov zahtjev, pa je dijete smješteno kod udomitelja gdje je bila do studenoga prošle godine. Prije toga, naime, roditelji su podnijeli zahtjev da im se dijete vrati. Naša služba je izašla na teren te je utvrđeno da je došlo do poboljšanja ukupnih stambenih, materijalnih i obiteljskih uvjeta, pa je zaključeno da je za dijete bolje da se vrati u svoju biološku obitelj s braćom i sestrama jer je obitelj u međuvremenu dobila još dvoje djece - rekao nam je Medunić.

Uslijedilo je prijelazno razdoblje u kojem su roditelji posjećivali dijete kod udomitelja, a nakon mjesec-dva ono je vraćeno u obitelj uz mjeru obveznog nadzora nad vršenjem roditeljske skrbi.

- Prilikom nadzora kolegica nije našla ništa što bi izazvalo sumnju, niti je bilo nekih prijava po kojima bi se detaljnije postupalo. Djeca su redovno posjećivala liječnike, cijepljena su, obilazila ih je patronaža i nikada nitko prema nama nije izrekao bilo kakvu sumnju. Ništa nije upućivalo na tragediju koja se dogodila - rekao je Medunić.

'Socijalna radnica nije skidala dijete'

Potvrdio nam je da je vjenčanje roditelja bila jedna činjenica koja je uzeta u obzir kada je odlučeno da im se dijete vrati, ali, kaže, ne i presudna. Navodi da je socijalna radnica više puta mjesečno posjećivala obitelj, a najmanje jednom tjedno.

- O tome postoje pisana izvješća. U jednom navratu utvrđeno je da dijete ima svrab i roditelji su upućeni da to riješe, a sljedeći put kada je kolegica došla, roditelji su joj pokazali kreme i da je dijete u tretmanu. Što se tiče navodnih starih masnica, da bi se one vidjele, kolegica bi dijete morala skinuti i fizički pregledati, a to nije uobičajeno ako nema nekih informacija i indicija da se takvo što događa. Da je bila neka sumnja ili prijava o tome, tada bi kolegica zatražila da se dijete dovede u Centar te da ga se liječnički pregleda - istaknuo je ravnatelj.

Baka prijavila obiteljsko nasilje

Dodao je kako su svojedobno imali prijavu bake za nasilje sina nad njom, dakle nad svojom majkom, ali ne prema supruzi ili djeci.

- Ostalo troje djece je izdvojeno i smješteno u udomiteljsku obitelj, danas su pregledani, pedijatar će dati svoje mišljenje i nadamo se da prema drugoj djeci nije bilo nikakvih sličnih radnji. Najstarija kći je s bakom - rekao nam je ravnatelj kojemu je u petak stigla inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje se oglasilo i priopćenjem.

"Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike najstrože osuđuje svaki oblik nasilja u obitelji, posebice usmjerenog prema najranjivijoj skupini kao što su djeca. Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu. Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela", naveli su iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 11:20