GOSPODARSKA SURADNJA

‘Potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti, HGK je spreman‘

Dodala je kako naš izvoz lagano, ali konstantno raste, te da je Hrvatska privukla određene investicije iz Francuske

Zgrada Hrvatske gospodarske komore

 Ranko Suvar/Cropix

Uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i potpisivanja ugovora o kupnji borbenih zrakoplova, direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK rekla je da se to mora iskoristiti kao zamašnjak jačanja gospodarske suradnje te istaknula potencijal francuskog gospodarstva.

"Sve institucije u RH koje pružaju potporu hrvatskom gospodarstvu trebaju staviti intenzitet na to tržište, pružiti svu moguću podršku hrvatskim tvrtkama. HGK je za to spreman, mi to činimo, imamo odličnu suradnju s najznačajnijim gospodarskim institucijama u Francuskoj", rekla je u utorak direktorica Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ines Obradović u HTV-ovom Dnevniku .

Odgovarajući na pitanje zašto je trgovinska razmjena između Hrvatske i Francuske relativno skromna, Obradović je rekla da su hrvatski izvoznici tradicionalno orijentirani na zemlje u regiji.

Međutim, istaknula je, potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti. Do sada nismo ostvarili potencijal, dometnula je Obradović.

Dodala je kako naš izvoz lagano, ali konstantno raste, te da je Hrvatska privukla određene investicije iz Francuske u iznosu od milijardu eura, istaknuvši da je ta zemlja deveti najznačajniji ulagač u RH.

Govoreći o potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu, Obradović je rekla da potencijal posebno vidi u području energetike, obnovljivih izvora energije, zelene digitalne tranzicije, ICT-u, metaloprerađivačkoj industriji i sektoru plastike, odnosno proizvodnje komponenti za automobilsku i avioindustriju u Francuskoj.

Isto tako, vidimo budućnost u zajedničkim projektima hrvatskih i francuskih tvrtki, rekla je Obradović, istaknuvši kao pozitivan primjer tvrtke Končar, koja je sa svojim partnerom u Francuskoj dobila posao obnove hidroelektrane.

Obradović je također izrazila uvjerenje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen izuzetno pomoći hrvatskim izvoznicima.

Svakako da će uvođenje eura olakšati poslovanje, uklonit će se taj valutni rizik, tvrtke će i svoje prihode i svoje obveze imati u istoj valuti. Isto tako, imat će pristup financijama, to jest kreditima po nižim kamatnim stopama kakve su u europodručju i tako moći izvršavati daljnja ulaganja u proizvodnju, razvoj i istraživanje, a uz to će svakako Hrvatska postati i privlačnija za inozemne ulagače, rekla je direktorica Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ines Obradović.

Francuski predsjednik Emmanuel Marcon prvi je šef francuske države koji službeno dolazi u Hrvatsku. Njegov dvodnevni posjet iznimno je važan za službeni Zagreb koji će dobiti parišku podršku za schengensku i eurozonu i finalizirati sporazum o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafale.

Macron dolazi u srijedu navečer u dvodnevni posjet Hrvatskoj gdje će mu formalni domaćin biti premijer Andrej Plenković. Macrona će u četvrtak najprije sa svim državnim počastima primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a potom premijer Plenković u Banskim dvorima. Ondje će se, uz teme koje će se ticati bilateralnih odnosa, razgovarati o zapadnom Balkanu, Istočnom partnerstvu s naglaskom na Ukrajinu i Bjelorusiju, jačanju strateške neovisnosti Europske unije i globalnim temama.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja.

Dokument o novom strateškom partnerstvu ističe jasnu potporu Francuske hrvatskom ulasku u eurozonu i schengenski prostor. Daje podršku i članstvu Hrvatske u OECD-u, kažu hrvatski izvori. Ideja novog strateškog partnerstva je i da, kako je istaknuto, "Hrvatska postane privilegirani partner Francuske u ovom dijelu Europe". Ostali elementi partnerstva odnose se na gospodarske odnose, kulturnu, znanstvenu, akademsku i administrativnu suradnju.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Nakon što hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpišu u Banskim dvorima novi Sporazum o strateškom partnerstvu, dvojica ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly potpisat će ugovor o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:51