ČETIRI MILIJUNA PRETVORILA SU SE U JEDAN

Potkradali su čak i CRNI FOND: Na putu do HDZ-a nestalo je 3 milijuna kuna

Pozornost USKOK-a privukle su četiri različite verzije o predaji novca, a u svakoj od njih spominje se drugi iznos

U jednom od svojih brojnih iskaza nekadašnja blagajnica HDZ-a , Branka Pavošević, ispričala je kako je tijekom 2005. i predsjedničke predizborne kampanje Jadranke Kosor dobivala novac od brojnih poduzetnika i direktora javnih i državnih tvrtki.

Među ostalim, potkraj srpnja ove godine prisjetila se da je u prostorijama središnjice HDZ-a iz ruku Petra Đukana, tada jednog od čelnika Instituta građevinarstva Hrvatske, primila gotovo milijun kuna u gotovini. Ustvrdila je kako je primopredaji novca svjedočio i Mario Zubović te da su njih dvoje zajedno prebrojili novac.

Iznenadili su se kada su umjesto milijun kuna, koliko je najavio Đukan, u vrećici prebrojili 10 tisuća manje, odnosno 990 tisuća. Branka Pavošević je istaknula kako je Đukanovu donaciju dobro upamtila jer se on ponašao prilično neobično. Đukan je, naime, kako je opisala B. Pavošević, nabrzinu i doslovce kroz vrata gurnuo novac te bez posebnog razgovora i priče odmah napustio prostorije HDZ-a.

Taj događaj ne razlikuje se bitno od stotinjak sličnih primopredaja novca u HDZ-u i ne bi privukao osobitu pozornost da USKOK, nakon svjedočenja Branke Pavošević, nije pozvao na razgovor Petra Đukana.

Njegova verzija toga događaja, koju je ispričao istražiteljima, u potpunosti se razlikuje od iskaza Branke Pavošević.

Đukan je u uvodu objasnio da je u to doba obnašao dužnost direktora Instituta IGH, u kojemu je glavni šef Jure Radić, ali da je istodobno bio i predsjednik Nadzornog odbora građevinske tvrtke Dalekovod.

To je razlog zašto ga je Luka Miličić, direktor i suvlasnik Dalekovoda, zamolio da odnese jedan paket u središnjicu HDZ-a.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:34