U ROKU OD DVIJE GODINE

POTPISAN UGOVOR O MODERNIZACIJI I OBNOVI PRUGE VINKOVCI-VUKOVAR Za ovaj projekt osigurano je 85% bespovratnih sredstva iz EU fondova

 
Oleg Butković
 Robert Fajt / CROPIX

Čak 516,3 milijuna kuna, od kojih 85 posto sufinancira Europska unija, vrijedni su radovi na modernizaciji željezničke pruge Vinkovci – Vukovar za koje je u petak u Vukovaru HŽ infrastruktura ugovor o izvođenju radova potpisala sa zajednicom španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a.

Riječ je nadogradnji i elektrifikaciji postojeće željezničke pruge duljine 18,7 kilometara s ciljem povećanja opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolje povezanosti željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci – Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će se dodatno skratiti vrijeme putovanja.

- Nakon što smo početkom tjedna otvorili novu prugu Gradec – Sveti Ivan Žabno, tjedan zaključujemo nastavkom ulaganja u željeznicu. Obnova pruge Vinkovci - Vukovar stvorit će preduvjete kako za bolju povezanost, tako i daljnji gospodarski razvoj istočne Hrvatske jer bez kvalitetne prometne povezanosti nema ni razvoja gospodarskih aktivnosti. Ovaj projekt dio je programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture grada Vukovara, vrijednog gotovo milijardu i pol kuna koje planiramo kroz sljedeće dvije godine uložiti u Vukovar – rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Zadovoljstvo zbog ovog projekta iskazao je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić koji je rekao da „ovaj projekt puno znači za naša dva grada, Vukovar i Vinkovce, ne samo u prometnom razvoju nego u svekolikom gospodarskom razvoju i cijele naše Slavonije i Srijema. Također očekujemo i realizaciju željezničke pruge Vinkovci –Zagreb, koja znači ostanak ljudi tj. život za ovaj kraj“, dok je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara naglasio važnost modernizacije „za gospodarstvo grada Vukovara i Luke Vukovar koja je najveća luka na unutarnjim vodama. Promet u Luci značajno se povećao u zadnje dvije godine, a očekujemo da će tako biti i u buduće ćemu će pridonijeti i radovi za koje je ugovor danas i potpisan.“

- Svaki novi kilometar pruge koju moderniziramo ili izgradimo, svaki novi ugovor kojim osnažujemo željezničku infrastrukturu, a time i cjelokupni željeznički te u konačnici prometni sektor, čini nas ponosnim. No kad tako nešto ostvarujemo u Slavoniji, pogotovo u gradu heroju Vukovaru, osjećamo posebno zadovoljstvo – rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:04