STIŽU ZA PET GODINA

Potpisan ugovor za nabavu dva nova kanadera, vrijedna 105 milijuna eura

Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje će proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland

Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Ivan Anušić i Ante Sanader

 Željko Puhovski/Cropix

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali su u ponedjeljak ugovor o nabavi dva nova vatrogasna zrakoplova, kanadera, ukupno vrijedna 105 milijuna eura, čija se isporuka očekuje za oko pet godina.

Riječ je o novoj generaciji protupožarnih zrakoplova, koje će proizvoditi kanadska tvrtka De Havilland.

image

Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Ivan Anušić i Ante Sanader

Zeljko Puhovski/Cropix

Članice EU nabavljaju 20 takvih zrakoplova, a Hrvatska je, uz Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku bila uključena u zajednički postupak nabave zrakoplova DHC-515 s ciljem uspostave trajnih rescEU kapaciteta.

Kanadere se nabavlja europskim sredstvima, a bit će na raspolaganju ne samo državama uključenima u zajedničku nabavu, nego i svim drugim članicama EU, ali i trećim državama koje zatraže pomoć.

image

Andrej Plenković i Janez Lenarčić

Željko Puhovski/Cropix

Plenković: Svaki kanader košta oko 50 milijuna eura europskih sredstava

Ugovor je potpisan u Banskim dvorima, u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića koji je naglasio kako je Hrvatska jedna od desetak zemalje koje trenutno imaju kanadere u svojoj floti.

image

Ante Sanader, Ivan Anušić, Davor Božinović i Andrej Plenković

Željko Puhovski/Cropix

"Broj narudžbi europskih zemalja toliko je bio velik da se kompaniji De Havilland isplatilo pokrenuti novu proizvodnju", rekao je premijer.

image

Ivan Anušić, Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Janez Lenarčić i Synthia Dodig

Željko Puhovski/Cropix

Plenković je iznio i podatke da će kanaderi imati kapacitete od po šest tona vode. Svaki košta nešto više od 50 milijuna eura uz stopostotno financiranje europskim sredstvima.

image

Andrej Plenković

Željko Puhovski/Cropix

"Time će se broj zrakoplova koje imamo povećati sa šest na osam. Pet zrakoplova kontinuirano je u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove. Na ovaj način imat ćemo ih sedam funkcionalnih, bit ćemo dodatno osnaženi za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, a bit ćemo i važan regionalni faktor", rekao je premijer Plenković.

Za dva nova kanadera definirani su i potrebni rezervni dijelovi, u vrijednosti od preko sedam milijuna eura koje će se isto tako u stopostotnom iznosu financirati europskim sredstvima.

image

Jesica Blitt, Janez Lenarčić, Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Ivan Anušić, Ante Sanader i Slavko Tucaković

Željko Puhovski/Cropix

Božinović: U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX

Na potpisivanju ugovora bio je i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, koji je rekao da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

image
Željko Puhovski/Cropix

Isporuka novih kanadera očekuje u idućih četiri do pet godina, rekao je novinarima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

"Hrvatska trenutačno raspolaže sa šest Air Tractora i šest kanadera, od kojih je pet u funkciji. Očekujemo opet sušno ljeto i velik broj požara i činimo sve da se za to dobro pripremimo", poručio je.

Jučer je ovakav ugovor u Montrealu za Grčku potpisao grčki premijer Mitsotakis, i to za nabavu sedam kanadera.

Potpredsjednik Božinović prigodom potpisivanja ugovora rekao je i da se u svibnju očekuje isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje. Koristit će se za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima.

image

Davor Božinović

Željko Puhovski/Cropix
image

Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Ivan Anušić i Ante Sanader

Željko Puhovski/Cropix
image

Jesica Blitt, Janez Lenarčič, Davor Božinović, Andrej Plenković, Diane Montambault, Ivan Anušić, Ante Sanader i Slavko Tucaković

Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:41