ZORAN MILANOVIĆ

‘Potpisao sam jedno imenovanje ambasadora, ali Plenković hoće kontrolu. Rekonstrukcija? Ministri su ‘na drogama‘‘

Predsjednik je komentirao aktualne političke teme

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović posjetio je domaći start-up za STEM edukaciju „CircuitMess“ d.o.o., nakon čega je dao izjavu medijima. Predsjednik je ponovno komentirao jučerašnje izvješće o letjelici koja je pala u Zagrebu.

Rekao je da se tri tjedna muljalo da bi se okupili predstavnici institucija i dali izjavu koju ni školovani generali ne razumiju.

- Što ti se treba dogoditi da iskoristiš trenutak pažnje da organiziraš presicu i prelet aviona preko grada tri dana nakon što je na grad pala potencijalna bomba koja to ustvari nije? Da se razumijemo, nema eksploziva. Nije bomba sve što izgleda bomba. Bomba uništava, 50 kilograma skoro raznese Mamuticu. Nismo čuli je li bilo eksploziva. 50 kila TNT-a pomete pola Zapruđa. A to se govorilo, na suho, umjesto da se čeka analiza.... Dakle, nije tako strašno kao što je moglo biti, a htjelo se reći da je strašno.

- Nije toliko strašno, a htjelo se reći da je strašno. To je prizemna politika, da se dopadneš, privučeš pažnju..., rekao je Milanović.

Na pitanje o imenovanju ambasadorima, odnosno je li se čuo s premijerom Plenkovićem, rekao je kako se "povremeno čuju".

- Hrvatska ima službu koja funkcionira, ali nemamo ambasadore i ambasadorice. Vojni ataše, ako mu prođe četiri godine mandata, automatski se vraća u Zagreb. Ako se oko razrješenja ambasadora ne mogu dogovoriti Vlada i predsjednik, on ostaje doživotno tamo. Ja sam jedno imenovanje potpisao, to sam napravio na molbu Andreja Plenkovića. Što se dalje dogodilo? Čovjek je htio potpunu kontrolu, to se neće dogoditi. U jednom trenutku će morati doći njegov ministar, ovaj koji se razočarao Merkelicom, i razgovarati s Orsatom Miljenićem, rekao je Milanović.

Novinari su se zatim ponovno vratili na temu letjelice i pitali Milanovića zna li on nešto više od onoga što izneseno na jučerašnjoj presici.

- Ne razumije se što je izneseno, ljudi sa školom i bez škole ne razumiju što je rečeno, osim što su 45 minuta slušali Markove konake. Trebalo je osnovati državno povjerenstvo, ovo nije posao za DORH. Što će DORH ovdje raditi, ići po udolinama Harkova i tražiti Rusa ili Ukrajinca koji je to ispalio? Neće. To je pitanje nacionalne sigurnosti. Dosad se nismo susretali s takvim situacijama, ali se nije dopustilo da u analizi i donošenju zaključka sudjeluje bilo tko tko nije pod čvrstom kontrolom HDZ-a, kaže Milanović.

Novinari su ga pitali i o ministru Paladini koji je danas u pet točaka predstavio plan za ubrzanje obnove, ali i o njegovoj imovini te rekonstrukciji Vlade.

- Opet pet točaka... Ako je sudbina, Bog, priroda, htjela da se dogodi taj potres, onda ako si već dosad kilavo radio taj posao. Sad to pokušavaš prenijeti na nekog drugog. Sutra će reći: ‘Ma taj i tako nije naš’. Kužim ih, vidim ih..., rekao je o Paladini te dodao kako ga njegova imovina ne zanima i da je to posao DORH-a.

- Ministri su na teškim drogama, pod navodnicima, na apaurinima, jer ne znaju što će sutra biti s njima. Smijeni čovjeka, reci mu da više neće biti ministar. To podsjeća na ruski način obuke. Smijeni čovjeka, priopći mu to, neće ići u Sibir ni u Staru Gradišku. Dovedi novi tim koji će preuzeti posao i po mogućnosti neka to budu stranački ljudi. Zašto si išao na izbore ako ćeš sada dovesti nekakve eksperte...

Novinari su ga pitali i o zahtjevima sindikata koji traže veće plaće.

- Dužnosnicima sigurno ne treba povećavati plaću, a o ovom drugom možemo razgovarati. Ali nisam nikada huškao na Vladu, oni bi svima dali plaću 5000 eura, ali ne mogu. Za mene je najsvetija odgovornost hrvatskog javnog djelovanja da se izbore i da pokažu da im je stalo do svakog eura europskih fondova jer je to ono što mi dobivao od EU i NATO-a za uzvrat. Predali smo dio suverenosti, nismo potpuno samostalni u donošenju odluka, Bruxelles je u mnogo stvari nadležan. Samo taj novac. Upravo taj novac omogućava da digneš plaće učiteljima, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:24