ŠTO SADA?

POTPISI ZA REFERENDUM PRIKUPLJALI SU SE DO ZADNJIH SATI, NO JE LI SVE BILO UZALUD? Grbin objasnio kako će im pokvariti računicu

 
 CROPIX

Istekao je rok za potpisivanje peticija za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije i izmjeni izbornih pravila.

Točna brojka prikupljenih potpisa bit će objavljena u idućim danima. Potpisi su se grozničavo skupljali do zadnjih sati nedjelje, što je mnoge navelo na zaključak da ih možda nema dovoljno, no kako je jučer Novi list doznao, u inicijativi 'Narod odlučuje' je još u nedjelju prostrujala informacija o tome da su prešli granicu od potrebnih 374.740 potpisa, odnosno deset posto od ukupnog broja birača.

Dok se aktivisti bave se zbrajanjem potpisa, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin im se sprema pokvariti računicu.

– Obje referendumske inicijative su napravile istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno. Pritom, "Istina o Istanbulskoj" čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, kako iz strogo formalnih razloga, tako i iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu oko toga što potpisuju – kaže Grbin.

On najavljuje da će, ukoliko dođe do toga da se SDP bude obraćao Ustavnom sudu zbog ovih referenduma (dakle, skupe li oni dovoljan broj potpisa), 'svakako morati ukazati i na ovu formalnu neustavnost'.

Potpredsjednik SDP-a smatra da se za svako od četiri pitanja (dva kod otkazivanja Istanbulske konvencije i dva kod izmjene izbornog zakona) trebalo zasebno prikupljati potpise.

– Jedno pitanje – jedan potpis. Jedan propis – jedno pitanje – kaže Grbin i dodaje kako su se za četiri različita pitanja trebala skupljati po četiri potpisa, te biti raspisana četiri referenduma.

S njim se slaže stručnjakinja za ustavno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić.

– Apsolutno su se trebali skupljati zasebni potpisi. Nema dileme da se kod obje referendumske inicijative radi o po dva zasebna pitanja – kaže Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27