ŠTO SADA?

POTPISI ZA REFERENDUM PRIKUPLJALI SU SE DO ZADNJIH SATI, NO JE LI SVE BILO UZALUD? Grbin objasnio kako će im pokvariti računicu

    AUTOR:
    • Aleksandra Vladić

  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2018. u 09:10

CROPIX

 

Istekao je rok za potpisivanje peticija za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije i izmjeni izbornih pravila.

Točna brojka prikupljenih potpisa bit će objavljena u idućim danima. Potpisi su se grozničavo skupljali do zadnjih sati nedjelje, što je mnoge navelo na zaključak da ih možda nema dovoljno, no kako je jučer Novi list doznao, u inicijativi 'Narod odlučuje' je još u nedjelju prostrujala informacija o tome da su prešli granicu od potrebnih 374.740 potpisa, odnosno deset posto od ukupnog broja birača.

Dok se aktivisti bave se zbrajanjem potpisa, potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin im se sprema pokvariti računicu.

– Obje referendumske inicijative su napravile istu stvar – pokušale su građanima podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno. Pritom, "Istina o Istanbulskoj" čak ide toliko daleko da kroz jedno referendumsko pitanje pokušava promijeniti dva propisa – zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije i Ustav. To jednostavno nije prihvatljivo, kako iz strogo formalnih razloga, tako i iz onih puno ozbiljnijih, a to je da se građane svjesno dovodi u zabludu oko toga što potpisuju – kaže Grbin.

On najavljuje da će, ukoliko dođe do toga da se SDP bude obraćao Ustavnom sudu zbog ovih referenduma (dakle, skupe li oni dovoljan broj potpisa), 'svakako morati ukazati i na ovu formalnu neustavnost'.

Potpredsjednik SDP-a smatra da se za svako od četiri pitanja (dva kod otkazivanja Istanbulske konvencije i dva kod izmjene izbornog zakona) trebalo zasebno prikupljati potpise.

– Jedno pitanje – jedan potpis. Jedan propis – jedno pitanje – kaže Grbin i dodaje kako su se za četiri različita pitanja trebala skupljati po četiri potpisa, te biti raspisana četiri referenduma.

S njim se slaže stručnjakinja za ustavno pravo i profesorica na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić.

– Apsolutno su se trebali skupljati zasebni potpisi. Nema dileme da se kod obje referendumske inicijative radi o po dva zasebna pitanja – kaže Barić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo