PROGOVORILI ZA JUTARNJI

Potpisnici korona apela: ‘Iskrivljuje se pravo stanje stvari, Hrvati moraju znati što ih čeka‘

Igor Štagljar: ‘Želimo transparetnost, istinu i odlučnost, inicijatori apela su logika i zdrav razum, epidemija nije pod kontrolom‘
Nenad Ban, Igor Štagljar
 Jutarnji List, Joško Šupić/Cropix

Na dramatičnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, koja je po razmjerima i smrtnosti od covida-19 među najpogođenijim zemljama u Europi, danas je u svome apelu upozorilo 26 uglednih hrvatskih liječnika i znanstvenika iz domovine i inozemstva. Među potpisnicima su i neki od članova Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH kao što je Nenad Ban, profesor na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu. Ban za Jutarnji list ističe da je putem apela prenešeno nekoliko važnih poruka.

- Prvo, da je situacija u Hrvatskoj iznimno teška te da smo trenutačno medu najpogođenijim zemljama u svijetu što se tiče tjednog broja oboljelih i umrlih po broju stanovnika. Na primjer, po smrtnosti smo trenutačno u daleko lošijoj situaciji nego što su ikada bile i SAD i Švedska, a već sada znamo da se te brojke neće poboljšati barem sljedećih nekoliko tjedana - kaže Nenad Ban.

Ističe da je druga važna poruka da su znanstvene analize jednoznačne u ocjeni trenutačne situacije i strategije koja se u ovom trenutku mora slijediti da bi se spriječilo nekontrolirano širenje virusa.

- Poruke sa strane osoba koje umanjuju ozbiljnost situacije ili sugeriraju da ćemo zaštititi ekonomiju ako ne inzistiramo na strogim mjerama te da čekamo da virus uspori zbog visoke prokuženosti stanovništva su znanstveno neosnovane i kao što se vidi na primjerima mnogih drugih zemalja potpuno krive. Ova poruka također pokazuje da je veliki broj znanstvenika potpuno suglasan oko ocjene sadašnje situacije i važnosti mjera u suzbijanju nastavka pandemije i ponašanja tijekom blagdana. Portretiranje situacije koje sugerira da znanstvenici imaju različita jednakovrijedna misljenja o problemu je iskrivljavanje pravog stanja stvari - kazao je Ban.

Ugledni znanstvenik ističe da je potrebno omogućiti što je moguće bolje praćenje situacije putem testiranja i evidentiranja slučajeva jer će se jedino tako moći napraviti znanstveno argumentirani plan za dugoročnu kontrolu epidemije.

- Zbog svega toga sve odgovorne institucije i pojedinci moraju preuzeti odgovornost i napraviti potrebne korake da se situacija dovede pod kontrolu. Nije prihvatljivo da se zadovoljimo s trenutačnim stanjem stvari argumentima da se pandemija širi bez obzira na mjere jer to jednostavno nije točno. Isto tako nema argumenata da će blaže mjere uz visoki broj oboljelih u bilo kojoj mjeri biti bolje rješenje za ekonomske probleme. Kao što se vidi iz brojnih analiza zemlje koje su strožim mjerama suzbile pandemiju imaju daleko bolje ekonomske prognoze uz to što su zaštitile živote građana. Ovaj apel je i da se te činjenice komuniciraju cijelom društvu tako da svi možemo imati isti cilj i ponašati se odgovorno te podržavati već uvedene i buduće mjere. Već je sada jasno da se moramo pripremiti da se situacija neće moći poboljšati do kraja godine što će zahtjevati da se mnoge društvene aktivnosti smanje na minimum, čak i tijekom blagdanskih dana - naglasio je za Jutarnji list Nenad Ban.

Štagljar: Želimo transparetnost, istinu i odlučnost, epidemija nije pod kontrolom

- Odlučio sam potpisati ovaj apel zato jer smo moji kolege, eminentni znanstvenici iz domovine i dijaspore i ja svi odreda složni u jednom: u Hrvatskoj se trenutno ne komunicira pravo stanje stvari glede pandemije covida-19, izvrću se činjenice, a također se niti ne poduzimaju prijeko potrebne mjere kako bi se epidemiološka situacija dovela pod kontrolu. Inicijator ovog potpisa su logika i zdrav razum, rekao nam je jedan od potpisnika apela Igor Štagljar, redoviti profesor u i direktor na Odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu.

- Moji kolege i ja želimo hrvatskim građanima dati do znanja da od početka listopada ova pandemija u Hrvatskoj više nije pod kontrolom - nažalost moramo sa tugom konstatirati da je Hrvatska u ovom trenutku jedna od najpogođenijih drzava u svijetu po broju oboljelih i umrlih po broju stanovnika - u ovom trenutku stojimo puno lošije čak i od SAD-a koji je mjerilo nemara odnosa jos uvijek trenutne vlasti prema ovoj pandemiji - istaknuo je Štagljar. Smatra da je veliki problem što neki znanstvenici koji savjetuju Vladu RH tvrde da je situacija pod kontrolom, što, tvrdi, nije istina.

- Dakle, želimo transparetnost, istinu i odlučnost u provedbi epidemioloških mjera koje će pandemiju dovesti pod kontrolu, kako bismo do trenutka kada će cjepiva protiv covida-19 biti dostupna u Hrvatskoj imali što bolju epidemiolosku situaciju i sto manji broj umrlih. Uslijed preopterećenosti bolničkih sustava došlo je do zanemarivanja dijagnostike i liječenja drugih bolesti na što smo moji kolege i ja upozoravali već mjesecima. To znači da brojni pacijenti koji boluju od drugih bolesti u ovakvoj situaciji ne mogu dobiti prijeko potrebnu njegu. Nažalost, ovo je vrlo alarmantna i žalosna situacija u kojoj se trenutno nalazi Hrvatska, a do nje sigurno nije trebalo doći - upozorio je Štagljar. Naglasio je da apel nije politički potez.

- Ovo je jednostavno apel razuma i logike koji ukazuje da smo mi izuzetno zabrinuti glede trenutnog stanja pandemije, a naše je legitimno pravo da tu zabrinutost prenesemo javnosti i upozorimo o tome građane Republike Hrvatske - ustvrdio je Igor Štagljar.

Rudan: Previše osoba promovira opasne alternativne ideje koje je znanost odbacila

- U samom početku pandemije mnoge stvari o novom virusu nisu se mogle znati. Prvi podaci su bili nepouzdani i postojalo je više usporednih hipoteza. Međutim, tijekom protekle godine, deseci tisuća istraživanja provedena su u gotovo svim državama svijeta i razjasnila su brojne dvojbe. Zato danas među znanstvenicima i liječnicima koji svakodnevno prate znanstvenu literaturu postoji veliko suglasje oko obilježja virusa i učinkovitih metoda prevencije i liječenja.

Međutim, bez obzira na uspjehe znanosti u kontroli pandemije i razvoju lijekova i cjepiva, u medijskom prostoru je još uvijek uvijek previše osoba koje promoviraju alternativne ideje, koje je znanost već odbacila i koje su sada doista opasne za javno zdravlje stanovništva. Iz perspektive javnosti, čini se kao da među znanstvenicima postoje sukobi, iako među odgovornim znanstvenicima postoji gotovo potpuna suglasnost oko svih bitnih pitanja. Učinkovite mjere postoje i poznate su, samo ih je potrebno pravovremeno i ispravno primijeniti, izjavio je Igor Rudan, još jedan potpisnik apela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:57