ANJA ŠIMPRAGA

Potpredsjednica Vlade: ‘Kad bih ja bila gradonačelnica Vukovara, ne bih zabranjivala stečena prava Srba‘

Dodala je da će SDSS prvo napraviti analizu i nakon toga će se javno očitovati ispred srpske zajednice

Anja Šimpraga

 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga izjavila je novinarima da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021., koji je pokazao da je u Vukovaru pao broj Srba ispod jedne trećine, očitovati nakon što analiziraju sve podatke.

"Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski stečena prava ne bih zabranjivala", rekla je Šimpraga novinarima na Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji.

Dodala je da će prvo napraviti analizu i nakon toga će se javno očitovati ispred srpske zajednice.

Naglasila je da ono što trebaju nastaviti jest da u kulturi dijaloga poštujemo nacionalne manjine i da ih integriramo u hrvatsko društvo ali bez asimilacije.

Šimpraga je u prvoj reakciji nakon objave rezultata poručila da je odgovornost svih da osiguraju što bolje uvjete za sve, ne samo pripadnike srpske nego i drugih nacionalnih manjina i ustvrdila da Vlada kroz operativni program za nacionalne manjine to i radi.

U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, što znači da njihova nacionalna manjina u tom gradu više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma.

Popis iz 2021. pokazao je da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 posto i 6.890 Srba ili 29,73 posto. Prema popisu iz 2011. u tom je gradu živjelo 34,87 posto Srba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 14:53