'MI SMO VJERODOSTOJNI'

POTPREDSJEDNIK HDZ-a DAMIR JELIĆ 'Pritisci su gotovo kontinuitet koalicije Hrvatska raste. Mi smo to nazvali metaforom - lov na glave'

Zagreb, 011215.Trg zrtava fasizma, HDZ.Dolazak clanova HDZ-a na sjednicu predsjednistva stranke.Na fotografiji: Zeljko Turk i Damir Jelic. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / EPH

Potpredsjednik HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Jelić komentirao je za RTL vraćanje HDZ-a i Domoljubne koalicije u pregovore s Mostom i njihovo potencijalno sastavljanje Vlade.

Pričao je i o razlozima zašto je Most prekinuo pregovore s koalicijom Hrvatska raste:

- Kada će Most izići s informacijama o imenima tko je radio pritisak na njih, dopustite im da o tome odluče. Činjenica je da je cijelo vrijeme bilo prljavština. Mi smo to nazvali metaforom - lov na glave, koji nije ni u jednom trenutku prestao i to je jasno. S naše strane imate vjerodostojan stav od samoga početka. S istim stvarima - koje su dokumentirana kroz naša pisma - bili smo spremni ići u oporbu, a jednako tako spremni smo preuzeti odgovornost za Hrvatsku zajedno s Mostom. Kad me pitate o pritiscima na članove Mosta, to sam saznao iz javnosti, a jedan dio Domoljubne koalicije iz razgovora s članovima Mosta. Mogli ste samo pratiti RTL i vidjeli biste da su pritisci gotovo kontinuitet koalicije Hrvatska raste - rekao je Jelić.

- Svi razgovori s Mostom su otvoreni. Inzistirali smo na stručnosti i reformama. Bili smo, naime, u tome dosljedni. A konflikt je u sljedećem - onaj tko nije provodio reforme i onaj tko želi reforme, e tu je kontradikcija. To što sada pričaju iz koalicije Hrvatska raste je prošlost - nelogično je da netko tko uopće nije provodio reforme sada traži odjednom da se one počnu provoditi. Inzistiram na našoj dosljednosti - bili smo principijelni. Ono što je najbitnije jest da je predsjednik Tomislav Karamarko s poštenjem pokazao - a to nije poznato u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti - da je s jednim „da“ mogao dobiti fotelje, a mi smo bili spremni s jednim pismom reći „ne“ i ići u oporbu. Kao što smo spremni preuzeti odgovornost za sudbinu Hrvatske. Krajnje je, dakle, vrijeme da se formira vlada.

Za Novu TV Jelić je rekao:

- Došli smo do pozicije kada se uvidio naš pošteni stav. Od početka smo smatrali da tripartitna vlada ne bi bila učinkovita za Hrvatsku. Mogli smo reći „da“ i dobiti sedam ili osam ministara. No, nama to nije bitno - u ovoj teškoj situaciji bitno je služiti Hrvatskoj. Da ona bude bolja! Zato smo rekli „ne“ tripartitnoj vladi. Sada je i Most na potpuno istom stajalištu - idemo pokušati složiti ono što je najbolje. Jer, uistinu hrvatskom je narodu već dosta. Dakle, vlada bi trebala biti stručna i reformska. Nitko nije iznad Hrvatske i nema svetih imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:14