MARIN MRČELA

Potpredsjednik Vrhovnog suda o sucima u Klubu: Za njih vrijede viši standardi nego za političare

Mrčela je ustanovio kako sudac mora paziti da ne dolazi u kontakt s osobama koje bi mu se u postupku mogle pojaviti u svojstvu stranke
Marin Mrčela (arhivska fotografija)
 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vrhovnog suda Marin Mrčela komentirao je prozivke predsjednika Zorana Milanovića nekih sudaca koji su zalazili u "klub" Dragana Kovačevića.

Koliko, dakle, sudac mora paziti s kime se druži, pitali su Mrčelu u Newsroomu N1 Televizije.

- Naravno da mora paziti, to je pitanje sudačke etike. Za suce vrijede viši standardi nego što vrijede za sve ostale, rekao bih, uključujući političare, uključujući i novinare. Sudac mora paziti da ne dolazi u kontakt s osobama koje bi mu se u postupku mogle pojaviti u svojstvu stranke, niti bi smio biti povezan s njima na način koji bi mogao utjecati na njihove nepristranost u postupku - kazao je Mrčela.

Je li Milanovićevo komentiranje rada USKOK-a i DORH-a pritisak na te institucije, Mrčela je odgovorio da bi u tom pogledu trebalo pitati nadležne iz tih institucija da oni ocijene.

Koliko je Hrvatska napredovala, ili nazadovala, u posljednjih 10 godina u progonu korupcije? Odgovarajući na to pitanje, Mrčela je naveo sudbinu preporuka GRECO-a, ekspertnog tijela Vijeća Europe, koje je zaduženo za procjenu i praćenje antikorupcijske politike u zemljama članicama ili kandidatkinjama EU-a.

- Hrvatska je u prva tri kruga ocjenjivačkih područja, a to se odnosilo na preporuke iz 2002., 2005. i 2009., dobila 32 preporuke i ispunila 31 i pol. U četvrtom krugu je dobila 11 preporuka, a ispunila ih je pet - rekao je.

Kodeks za saborske zastupnike i Vladu

- Te preporuke ne traže promjenu Ustava, promjenu zakona, te preporuke su jednostavno provedive samo je potrebna politička volja - dodao je.

Kao primjer je naveo to što se četvrti krug preporuka GRECO-a odnosi "na zastupnike u Saboru i taj famozni kodeks koji nije donesen". Objasnio je da bi kodeks saborskih zastupnika bio kao svaki drugi, te da bi se sličan takav kodeks odnosio i na članove Vlade.

"Kako postupati kad se primaju određeni darovi, treba li prijaviti kontakte s trećim osobama, treba li prijaviti kontakte s lobistima, koji nisu zabranjeni, samo je pitanje treba li ih prijaviti, kako se zastupnik treba ponašati nakon što mu prestane mandat, postoje li ograničenja u poslovima koje može obavljati nakon i za vrijeme trajanja mandata", nabrojao je Mrčela nekoliko primjera onoga što bi takav kodeks uređivao, a što bi se ticalo i sprečavanja korupcije.

"U petom krugu preporuka GRECO-a Republika Hrvatska je dobila 17 preporuka", kazao je i dodao da se 12 tiče državnih vlasti, a dvije za Povjerenstvo o odlučivanju o sukobu interesa.

Tu se, naveo je na N1 Televiziji, govori o pravu povjerenstva da dobije svaki traženi podatak, te o jasno propisanim sankcijama koje može donijeti za one koje utvrdi da su u prekršaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:23