TEŠKO ZAGAĐENJE

POTPUNA DEVASTACIJA Zbog ovog je ekocida u Bakarskom zaljevu Luka Rijeka kazneno prijavljena

PULA - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je danas u Puli da se priprema optužni prijedlog protiv odgovornih osoba Luke Rijeka zbog onečišćenje mora na području Bakarskog zaljeva.

Odgovarajući na pitanje novinara što je njegovo ministarstvo učinilo u zaštiti mora i zraka na području Bakarskog zaljeva u vezi s radom Luke Rijeka, istaknuo kako je inspekcija još prije mjesec dana, kada se pojavilo onečišćenje mora, izašla na teren i obavila nadzor. Tada su, rekao je, postavljene plutajuće barijere kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje mora.

"Osim toga, priprema se optužni prijedlog prema odgovornim osobama Luke Rijeka koje su dopustili da dođe do tog onečišćenja", istaknuo je ministar Zmajlović i dodao kako je iznimno važno da su izrečene privremene mjere kako ne bi bilo daljnjeg onečišćenja.

Podsjetio je da je grad Bakar, po Zakonu o zaštiti zraka, dužan izraditi akcijski plan kako bi se smanjilo onečišćenje zraka. "Grad je to učinio i sve mjere koje se poduzimaju u tom smjeru moraju biti takve da smanjuju onečišćenje zraka. Vjerujem da će se kvaliteta zraka uskoro poboljšati", rekao je Zmajlović.

Na pitanje o kaznenoj prijavi koju je grad Bakar danas podnio protiv Luke Rijeka zbog onečišćenja okoliša, skladištenja opasnog otpada na neuređenim mjestima te onečišćenja zraka lebdećim česticama, čime štetno utječe na zdravlje građana, ministar Zmajlović je odgovorio kako nije upoznat s detaljima.

"To morate pitati čelne ljude grada Bakra jer nisam upoznat s tim detaljima", rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Grad Bakar podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Luke Rijeka d.d. zbog onečišćenja okoliša i nezakonitog odlaganja otpadnog materijala u Bakarskom zaljevu, izjavio je danas za Hinu bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Rekao je da Gradska uprava problem onečišćenja Bakarskog zaljeva nastoji riješiti već dulje vrijeme te da nije protiv razvoja, ali ta nastojanja nisu donijela rezultate.

"Odlučili smo tome stati na kraj", istaknuo je Klarić i dodao da Luka Rijeka mora uložiti i obnoviti cijelo postrojenje u Bakru ili u tom dijelu "mora staviti ključ u bravu".

Snimka zagađenog mora na području Bakarskog zaljeva pojavila se na YouTubeu. Postavio ju je korisnik pod imenom Ekocid Bakar, a na njoj je netko iz čamca snimio devastaciju zaljeva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:48