INTERVERNIRAO I NAČELNIK

Potpuni fijasko HP-a na jugu Hrvatske: ‘Više od mjesec dana čekao sam poštu, trebao sam taj novac hitno, a oni...‘

Jedan Konavljanin telefonirao je i pisao prosvjedne mailove, no novca nije vidio ni nakon mjesec dana kašnjenja

Ponovno problemi s isporukom pošte u Konavlima

 Cropix

Pošiljka mu je trebala stići još u drugoj polovici srpnja, no vrijednosno pismo do primatelja u Čilipima do danas nije stiglo. Žalio se zbog dostave koja je zakazala baš u trenutku kad mu je trebalo tih oko 140 eura.

Telefonirao je i pisao prosvjedne mailove, no novca nije vidio ni nakon mjesec dana kašnjenja. Nitko mu ne zna reći gdje je zapelo. Slijedom pritužbe Konavljanina koji tvrdi kako je samo jedan od sumještana suočenih s problemima s dostavom pošiljki, Dubrovački vjesnik obratio se središnjici Hrvatske pošte.

- Na području Dubrovačko-neretvanske županije u prvih šest mjeseci ove godine imali smo 75 opravdanih prigovora na prekoračenje roka dostave, od čega se 21 prigovor odnosi na Dubrovnik. U istom smo razdoblju na području županije uručili više od 3,8 milijuna pošiljaka svih vrsta – kažu iz HP-a i podsjećaju kako svaki korisnik koji se osjeća oštećenim ostvaruje pravo na naknadu štete ako se utvrdi odgovornost Hrvatske pošte.

image

Paketi pošte, ilustracija

Romain Longieras/Hans Lucas Via Afp

Iz Konavala su i u proljeće ove godine dolazile pritužbe na adresu Hrvatske pošte, posebno nakon privremenog zatvaranja poštanskog ureda u Čilipima zbog manjka kadra. Uslijedila je reakcija načelnika Boža Lasića koji je apelirao na ‘poštare‘ da nešto poduzmu kako bi pisma, ‘papirnati‘ računi i mirovine dolazile na odredište, posebice starijim sumještanima koji nisu na ‘ti‘ s modernom tehnologijom, piše Dubrovački vjesnik.

- Intervenirao sam u Zagrebu zbog tih problema, jedno vrijeme se događalo da pošta iz Vitaljine za Cavtat prvo ide u Dubrovnik pa u Split i tek se onda vraća natrag do Cavtata. Posljednjih mjeseci mi je izgledalo da su se stvari pomaknule nabolje, ali vidim da opet ima prigovora, a bojim se da će ih biti još zbog aktualnog ustroja poštanskih ureda. Primjerice, ukinuli su ured na Pločicama koji je bio među najstarijim u Konavlima, ured u Pridvorju isto tako, za Dubravku se povremeno otvara. Jasno je da je svemu pridonijela revolucija u komunikacijama, jednostavno ne treba toliko ureda, ali se ne može ni samo tako ukidati službe na području gdje stariji ljudi i dalje žele da im mirovina, paket ili račun u papirnatom obliku dođe na kućnu adresu. I ja volim da mi račun za telefon donesu doma u papirnatom obliku – ističe načelnik Lasić koji, kaže, shvaća da HP-u nije lako servisirati sve zahtjeve, no smatra kako bi čim prije trebalo razmisliti o preustroju koji bi poboljšao kvalitetu usluge.

Kako do naknade štete?

Iz Hrvatske pošte pojašnjavaju i kako se detaljne informacije o naknadi štete nalaze na njihovim internetskim stranicama.

- U slučaju bilo kakvog upita u vezi pošiljke korisnici se trebaju javiti našem Kontakt centru na broj 072 303 304 ili putem online kontakt obrasca – navode iz HP-a i dodaju da su im kolege s terena javili kako dostava na području Dubrovnika uredno funkcionira, a pošiljke se dostavljaju u propisanim rokovima, što znači da nema kašnjenja u općoj i Paket24 dostavi.

Kao instrument osiguranja dospijeća vreijdnosnih pošiljki su, stoji na webu HP-a, dostupne povratnica (potvrda o uručenju),otkupnina (plaćanje pouzećem), osobno uručenje promatelju, praćenje pošiljke...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:17