STUDENTI NA ČEKANJU

Potpuni kaos na fakultetima uoči dana odluke: ‘Recite nam - koja je tu logika?!‘

Prema odluci Nacionalnog stožera od petka, studenti su izuzeti od mjera, no fakultetima je ostavljena mogućnost da samostalno donose odluke

Filozofski fakultet

 Darko Tomas/Cropix

Iako je utorak pred vratima, niz fakulteta još nije donio odluku hoće li mjere obaveznog testiranja ili predočenja covid potvrda od 16. studenoga vrijediti i za studente. Prema odluci Nacionalnog stožera od petka, studenti su izuzeti od mjera, no fakultetima je ostavljena mogućnost da samostalno donose odluke hoće li mjerom koja zahvaća zaposlenike obuhvatiti i studente. Neodlučni najavljuju konačne odluke za ponedjeljak. Među njima je i zagrebački Medicinski fakultet, dok je riječka medicina nije puno vagala - provjeru potvrda organizirat će i za studente.

Dok dio dekana smatra kako mjerom ne treba obuhvatiti studente dok god takvu odluku ne donese Stožer, dio ih smatra kako je potpuno nelogično studente izuzeti: riječ je o odraslim ljudima, a koji brojčano na svakome fakultetu višestruko nadmašuju broj zaposlenika. Koja je logika, pitaju, imati cijepljene zaposlenike, a ne i studente?

Krovno predstavničko tijelo 67 tisuća zagrebačkih studenata, Studentski zbor, izričito je protiv obveze covid-potvrda za studente.

- Naravno da smo za izuzeće studenata. Naše kolegice i kolege imaju pravo birati žele li se cijepiti ili ne. Znamo da su mišljenja podijeljena, no ne možemo dopustiti da u ovoj situaciji netko nema pristup obrazovanju. Ne želimo da dolazi do problema i prosvjeda, dok god ovu priču možemo riješiti razgovorom, kaže Jutarnjem predsjednik Studentskog zbora Ivan Pavao Boras, koji okvirno procjenjuje da je između cijepljeno ili je covid-preboljelo oko 40 posto studenata.

Po njegovim informacijama, potvrde od studenata tražit će Stomatološki fakultet, Medicinski, Veterinarski, odnosno Edukacijsko-rehabilitacijski za potrebe praktične nastave, a slično su, kaže, spominjali i na Kineziološkom fakultetu i Filozofskom. Na studentskim grupama postoje inicijative i o mogućim studentskim okupljanjima u ponedjeljak. Spominje se paljenje svijeća pred zgradama Veterinarskog i Filozofskog.

O.d. dekana Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković potvrdio nam je kako uprava još nije donijela konačnu odluku o obvezi za studente. Naime, prije no što je Stožer u petak donio mjeru, po kojoj se studenti izuzimaju, na Filozofskom su donijeli odluku da će svi trebati pokazivati potvrde, uključujući studente. Odluka je sada na razmatranju. Podsjetimo, taj je fakultet donio odluku o prelasku na dvotjednu online nastavu od ponedjeljka zbog, kako je objasnio Jurković, nemogućnosti da se fakultet sa 7000 studenata i 750 djelatnika organizira preko noći.

– Budući da smo sljedeća dva tjedna na online nastavi, imamo dovoljno vremena organizirati se i vidjeti koje su najbolje opcije za našu instituciju. Olakotna okolnost je što je 91 posto zaposlenika i 77 posto studenata ili cijepljeno ili su preboljeli covid. To su visoke brojke, kaže Jurković. Najavu okupljanja studenata pred zgradom Filozofskog komentira riječima: - Svatko ima autonomno pravo raditi što hoće i iskazivati svoje stavove kako god želi. Mene jedino zanima sačuvati zdravlje djelatnika i studenata Filozofskog, kaže o.d. dekana.

Što sa studentima, zasad nisu odlučili niti na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Prikupili su unaprijed covid-potvrde od većine zaposlenika, pa dekan Andrija Henjak ne vidi problem s organizacijom provjera.

– Mi smo mali fakultet, imamo jedan ulaz i u ponedjeljak ćemo dogovoriti organizacijske detalje. Što se studenata tiče, pratit ćemo situaciju, vidjeti što rade drugi fakulteti te u suradnji sa Studentskim zborom naknadno donijeti odluku, kaže Henjak. Na FPZ-u studira 1250 studenata.

Odluka da i studenti moraju imati covid-potvrde ili se testirati vrijedi na riječkom Medicinskom fakultetu. Kako objašnjava dekan Goran Hauser, od utorka će portiri na ulazu u fakultet kontrolirati potvrde i testove studenata, dok će zaposlenike kontrolirati na zavodima.

- Procjenjujemo da je oko 80 posto naših studenata cijepljeno ili preboljelo covid, kao i preko 90 posto zaposlenika. Studenti zasad nisu iskazivali negodovanje, nemao najavljenih prosvjeda, potvrđuje Hauser.

Zanimljivo je da zagrebački Medicinski fakultet još nije donio odluku hoće li provjeravati svoje studente. Dekan fakulteta Slavko Orešković donio je 11. studenoga odluku po kojoj studenti i zaposlenici te svi posjetitelji smiju ući u prostorije fakulteta isključivo uz predočenje EU digitalne covid-potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju bolesti odnosno testiranju.

Međutim, odluka još nije objavljena jer je, kažu na fakultetu, nakon objave mjere Stožera - na razmatranju.

– Konačnu odluku donijet ćemo u ponedjeljak jer je u međuvremenu Stožer donio odluku o mjerama. Vidjet ćemo hoćemo li revidirati odluku, kaže tajnik Medicinskog fakulteta Darko Bošnjak.

Svoje studente će od testiranja izuzeti zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

- Na FER-u od početka pandemije pratimo broj zaraženih i izoliranih studenata i nastavnika i podatke dojavljujemo službama rektorata Sveučilišta. Početkom rujna proveli smo anketu u procijepljenosti među studentima i zaposlenicima i ustanovili da je tada bilo procijepljeno 85 posto zaposlenika (na uzorku od 35 posto zaposlenih) i 65 posto studenata (na uzorku od 50 posto studenata). Tim brojevima treba dodati i one koji su preboljeli, ali i uzeti u obzir da su od te ankete prošla dva mjeseca. Očekivali bismo da će nam barem takve statistike, ako ne i popis necijepljenih studenata i zaposlenika, dostavljati odgovarajuće službe, ali to navodno nije moguće zbog zaštite privatnosti pa se sav posao svalio na leđa onih koji su niže u "zapovjednom lancu", komentira dekan FER-a Gordan Gledec.

Nakon što je Stožer objavio odluku, na FER-u su prošli moguće scenarije. Potom su odlučili kontaktirati akreditirani laboratorij i dogovorili da se testiranja provode dvaput tjedno u prostorima fakulteta. Dok se ne uvede obaveza, potvrde od studenata neće tražiti.

- Moram reći i da necijepljene nećemo optuživati i stigmatizirati, s njima ćemo razgovarati i slušati njihove argumente i davati svoje te ih uvažavati kao osobe. Smatram da je svaka prisila i ucjena kontraproduktivna i da dugoročno vodi do dodatnog gubitka povjerenja u znanost i struku i iracionalnog porasta skepse prema svim cjepivima, kaže Gledec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 22:49