KRIZA U SPLITU

Potpuni kaos na Gradskom vijeću: Nitko više ne zna tko je vlast, a tko oporba!

‘Ne želimo raditi cirkus od grada i pozivamo Gradsko vijeće da se raspusti‘, rekao je Puljak
Puljak i Ivošević
 Vladimir Dugandzic/Cropix

>>>NOVO<<< 17:10 Je li Grad u minusu od 130 milijuna kuna, zanimalo je Mihanovića, na što je pročelnica Dadić kazala:

- Ukoliko se ostvare svi rashodi to će stvarno biti tako, rekla je dodavši kako su nam u ovom trenutku za 50 milijuna kuna veći rashodi od prihoda.


17:00 Rebalans je ocijenio lošim Vice Mihanović nazivajući ga fotošopom gradonačelnika Puljka.

- Svjesni smo da građevinski sektor bilježi rast, tržište je živo, a mi imamo pad od 30 milijuna kuna, to pripisujem neradu gradonačelnika. Građevinske dozvole se ne izdaju, komunalnog doprinosa nema, grad je stao, rekao je Mihanović.

- Vaša vlast je spiskala 300 milijuna kuna bez da je išta napravila za grad, kazao je Igor Skoko na to.

- Do prije pet mjeseci ste bili na vlasti, ovo je vaš proračun, kazao je Matijević, dodajući kako bi politički bilo mudro da s HDZ o rebalansu šuti.


16:56 SDP je predložio da se poveća iznos sredstava koja će se dodjeliti gradskim kotarima za njihove aktivnosti. Sada to iznosi godišnje 6,5 milijuna kuna, a oni su tražili povećanje od dvadesetak posto, tako da iznos bude osam milijuna. Inzistirali su i na financiranju lifta za osobe s invaliditetom na bazenima.

- Proračun je politički dokument, ustvrdila je Branka Ramljak, ustvrdivši kako se takvi planirani prihodi ne bi mogli uprihoditi niti da pandemije nije bilo.


16:44 Stanje gradske blagajne zanimalo je HDZ-ovog Jakšu Balova, pa mu je Dadić odgovorila kako je 31. kolovoza Grad bio u minusu 39 milijuna kuna, minus od 34 milijuna je bio vidljiv već u prvih šest mjeseci

- Novčani tijek i likvidnost i izvršenje proračuna su različite priče. Grad Split je likvidan, svoje obveze izvršava uredno, međutim kod izrade rebalansa projeciraju se prihodi do kraja godine, objasnila je pročelnica.


16:36 Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu vijećnicima je predstavila i pojasnila Olenka Dadić, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

- Prihodi ne pristižu onako kako je planirano, najveće su promjene u prihodima od poreza, gdje su korigrani prihodi od prometa na nekretnine u iznosu od deset milijuna kuna, potom porez na dohodak 35 milijuna, dohodci iz inozemstva recimo vidljivo kod sanacije Karepovca, gdje smo planirali na preko 60 milijuna, a dobili 40.2 milijuna, kazala je među ostalim pročelnica Dadić.


14:45 Jurica Vojnović, pročelnik Službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima, izvijestio je vijećnike o Programu građenja komunalne infrastrukture u ovoj godini.

Tamara Visković postavila je pitanje vezano uz Žnjansku cestu - zašto nam treba sedam milijuna kuna? Pari velika svota za nešto što nam je šturo objašnjeno, kazala je.

Stavka je smanjena na milijun i 800 tisuća, a tu su uračunata i do sada uložena sredstva, to je projekt koji ude u sklopu uređenja platoa, odgovorio je Vojnović.

Davor Matijević je sastavio cijelu listu pitanja. Zanimalo ga je zapto je značajno smanjen iznos za uređenje javne površine sa 23 na 11 milijuna? Posebno ga je interesiralo zašto je na Trg Gaje Bulata utošeno skoro milijuna kuna:

To je jako loš posao, ko je odabrao kamen, svi znate kakav je, sada izgleda ko da je tu 20 godina, a ne pola, rekao je vijećnik.

To će s vremenom nestati, kamen nije oštećen, čišćenjem se postiže dobar efekt, rekao je Vojnović, objasnivši kako do onečišćenja dolazi zbog loše kvalitete asfalta kojim su pokrivene obližnje ulice Teutina i Porinova. Impregnacija kamena ustvrdili su stručnjaci nije potrebna, čišćenje će se dogodit čim dođe do promjene vremenskih uvjeta, kazao je.

Nathodnik u Vukovarskoj ulici je projekt koji je već ranije imao dvije propale javne nabave, pa je SDP-ovce zanimalo zbog čega se ponavlja postupak, gdje je zapelo?

Vojnović je objasnio kako je planirani nathodnik čelične konstrukcije, a cijena čelika je u posljednje vrijeme “odletila u nebo”. Cijena je porasla enormno, pa će biti potrebno uložiti više od tada predloženih 3.9 milijuna kuna. Premda su bili nadomak dogovoru sa Škverom – COVID situacija im je poremetila planove.


14:30 - SDP-ovi vijećnici su pokrenuli raspravu o donošenju zaključka o poštivanju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Time bi se zadužio gradonačelnik Grada Splita da skupština trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita u postupku izbora i imenovanja direktora (članova upravnih tijela) trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita dostavi informacije o prijavljenim kandidatima Gradskom vijeću Grada Splita, te da sukladno navedenom Zakonu isključivo na prijedlog Gradskog vijeća Grada Splita izvrši izbor i imenovanje direktora trgovačkih društava u vlasništvu Grada Splita.

Taj dio je Goran Kotur nazvao civilizacijskom normom.

Igor Skoko je replicirao kazavši:

- Gradonačelnik poštuje sve zakone, a ovo je samo vaš pokušaj trgovanja manipulacijama, pa ponavljam – džaba krečite!

Prijedlog ovog zaključka je prošao, glasanju nisu prisustvovali vijećnici Centra i HGS-a, pa im se na tome SDP može zahvaliti.

- Tko je ovdje vlast, a ko oporba, pitaju se mediji.

Čim je izglasana prošla točka - vijećnici Centra su se naime vratili u dvoranu.


13:59 - Na marginama sjednice smo doznali da je došlo do dogovora između SDP-ovaca i vladajućih. Oni će podržati prijedlog SDP-a za smanjenjem prireza sa 15 na 9 posto i za ukidanjem poreza na potrošnju ukoliko s tim krenemo od prvog dana 2024. godine.

Odluka je prošla s 14 glasova ZA.

13:30 - Matijević je gradonačelnika Puljka nazvao 'lažovom i manipulatorom', ali je istaknuo kako će oni i dalje podržavati konstruktivne prijedloge. Ponovno je opovrgnuo Puljkove navode da je SDP tražio direktora "Stano-uprave", pozvavši gradonačelnika da imenom i prezimenom kaže koga su oni to tražili.


12:45 Izjavu Puljka da prekida suradnju s SDP-om, komentirao je Davor Matijević.

Svrstali smo se na stranu građana Splita jer smo mi predložili smanjenje prireza s 15 na 9 posto, to je isto što je on obećavao u kampanji. S druge strane, zalagao se i sam za ukidanje poreza na potrošnju. Predložili smo ovo javno prije 20 dana, bili smo na svom sastancima, gradonačelnik nije imao potrebu s nama uopće raspravljati o tome.

Ovo sada je već jedan od njegovih, jer možemo pričati o tome, predizbornih trikova, jasno je da gradonačelnik želi isprovocirati izbore. Što se tiče SDP-a, mi ćemo podržavati sve što je kvalitetno, a podržat ćemo i današnji rebalans, sve kvalitetne inicijative. Iskreno, neće biti velike štete što nećemo biti na sastancima jer se na njima ništa nije dogovaralo. Došli bi, on bi nam rekao par stvari, a on bi sutra u medijma rekao koji su njegovi potezi. S druge strane, tražili smo snimanje svih sastanaka partnera u ovoj većini, odbio je i to.

Ako je toliko transparentan, što ne pristane na snimanje pa bi vidjeli tko radi cirkus i predstave za javnost.

Najavio je da će SDP glasati i za novi proračun ako bude kvalitetno spremljen.

- Podržat ćemo ga, ali ćemo imati i amandmane ako se ne budemo s nečim slagali. Nama nije u interesu kočiti Split. Drago mi je da je gradonačelnik konačno izašao sa svojom prvom idejom da se ide u nove izbore, zato je prije mjesec dana napao SDP, pa Most, konstantno inicira sukobe s partnerima jer želi na izbore.

Dodao je kako je posao gradonačelnika sada bavljenje promidžbenim aktivnostima. Ako dođe do izbora to neće biti zato što to SDP želi već zato jer ne postoji konsenzus u Gradskom vijeću. Na dobrom je putu da nadmaši Relkovića.

Kazao je kako je na rebalansu proračuna koji je HDZ kreirao tebalo odmah početi raditi

Na pitanje boji li se SDP rezultata na eventualnim novim izborima, Matijević je odgovorio:

- Mi uopće ne razmišljamo o tome, interes građana je na prvom mjestu. Mislim da i gradonačelnik ima pametnijeg posla nego da se bavi analitikama i predviđanjima. U projekcije kako bi Puljak prošao na ponovljenim izborima, rekao je da ne bi ulazio.


NOVO 12:54 Strasti se u splitskom lokalnom parlamentu ne smiruju, a najnovija vijest je da je puklo između gradonačelnikova Centra i SDP-a, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Uvrštavanje točke dnevnog reda koja je upravo u tijeku (prijedlog smanjenja prireza, op.a.) zajedno s Kerumom i HDZ-om, SDP se jasno svrstao na njihovu stranu. Riječ je o točki koja je trebala biti raspravljena unutar naše programske većine i o kojoj je počela rasprava. Oni to nisu s nama željeli raspraviti nego su s Kerumom i HDZ-om donijeli tu točku na dnevni red gradskog vijeća. Time je SDP sam sebe svrstao na njihovu stranu i više nije dio vladajuće većine i nećemo ih dalje pozivati na naše zajedničke sastanke, na koje se uostalom nisu baš ni odazivali u zadnje vrijeme. Sada su pokazali gdje su, što žele. Ovi koji su u SDP-u u gradu Splitu nažalost su se svrstali na stranu Keruma i HDZ-a. To je vijest koja mislim nije dobra za građane grada Splita, ali barem znamo gdje pripadaju – kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Novinare je zanimalo kako komentira izjave SDP-a da su kvalitetno surađivali, dolazili na sastanke i da ga jedino nisu podržali oko točke o KK Splitu, gradonačelnik je kazao:

- Oni jesu glasali za KK Split. Nisu glasali samo za uvrštavanje točaka o nadzornim odborima zato što im ja nisam dao direktora "Stano-uprave" i neću im nikada dati da se gradskim tvrtkama trguje. To je njihov glavni razlog. Nisu dolazili na zadnje sastanke i nisu ni sinoć bili na sastanku. Kad su dolazili s njima smo započeli diskusiju o proračunu. I ova točka je dio te diskusije, ali oni nisu željeli o tome diskutirati zajedno sa svim ostalim partnerima. Time su sami isključili, a današnju točku donijeli su zajedno s Kerumom i HDZ-om, što znači da oni s njima dogovaraju i razgovaraju. Pa neka onda s njima stvaraju koalicije. Jasno je da ni oni danas nisu bili za raspuštanje gradskog vijeća jer građani grad Splita sigurno ne bi podržali ovaj njihov smjer suradnje i koalicije s Kerumom i HDZ-om, poručio je Puljak.

image
Vice Mihanović
Vladimir Dugandzic/Cropix

Istaknuo je da su oni uvijek za smanjivanje nameta, prireza i svega ostalog.

- U sadašnjem trenutku u kojem je proračun grada Splita u minusu 130 milijuna kuna treba o tome puno dublje razgovarati, na koji način se mogu dovesti novi prihodi i kada se može dogoditi da se zaista prirez smanji. To je diskusija koja se prvo dogovori na jednoj zajedničkoj široj suradnji i puno je kompleksniji problem nego čisti, jeftini populizam kakav SDP promovira zajedno s Kerumom i HDZ-om.

Prekidom suradnje sa SDP-om Puljak više nema većinu u Gradskom vijeću, a novinare je zanima kako će dalje.

image
Ante Franić
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Mi smo od sada vlast koja ima manjinu u gradskom vijeću. Nismo ni prvi ni zadnji i mi ćemo se i dalje ponašati odgovorno na interes građana. SDP više nije s nama u suradnji i nećemo ga pozivati na zajedničke sastanke jer je u suradnji s Kerumom i HDZ-om, odgovorio je Puljak.

Kako više ne postoji većina, svaka točka je upitna i nije sigurno hoće li proći.

- Mi ćemo gradskom vijeću predložiti one točke za koje smatramo da su dobre za Split, kao što smo to radili do sada. Na savjesti gradskih vijećnika je da to prihvate ili ne, ali nikako nije da rade cirkus kakav su napravili na zadnjoj sjednici i kakav rade danas. To grad Split nije zaslužio – poručio je Puljak.

image
Bojan Ivošević
Vladimir Dugandzic/Cropix

11:20 Ante Franić tražio je od gradonačelnika i njegovih suradnika da svojom osobnom imovinom jamče.

- Budući da svakodnevno isplivavaju vaše afere s elementima kaznene odgovornosti kao rezultat izvaninstitucionalnog ponašanja i pogodovanja privatnim tvrtkama, a vaši najbliži suradnici, od Vas neposredno odabrani i nastupajući u vaše ime i ime Grada Splita, nesvjesni svoje nesvijesti sami potvrđuju da svojim djelovanjem pogoduju privatnim tvrtkama u stjecanju milijunske financijske koristi; da li ste spremni Vi i vaši suradnici u Banovini deponirati solemniziranu ovršnu ispravu kojom ćete odgovarati cjelokupnom vlastitom imovinom za eventualnu štetu koja može nastati po Grad Split? - pitao je Franić.

- Mi svaki dan radimo sve za javne interese i tako ćemo nastaviti - odgovorio je Puljak.

Branka Ramljak je pitala kada se točno očekuje završetak hospicija i kakav će biti odnos Grada i Županije, a koji je vezan za hospicij.

Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju je kazala kako su trenutno u fazi izdavanja uporabne dozvole za taj projekt.

- To je prvi korak koji je važan da bi nastavili daljnje aktivnosti, a to je i sklapanje sporazuma između Grada i županijskog Doma zdravlja. Vezano za memorandum između Grada i Županije, još nije uplaćena obveza županije od tri milijuna kuna, nadam se da će to Županija napraviti. Što se tiče poništenja postupka javne nabave za nabavku opreme, žao nam je što je do toga došlo, ali su stigle potpuno pogrešne ponude koje će to napraviti. Pobrinuli smo se da takve greške ne budu zapreka u novoj javnoj nabavi. Imamo već projekcije da će Županija i Grad imati po milijun i 200 tisuća kuna gubitka na godišnjoj razini - kazala je.

Sašu Horvata (HGS) je zanimalo što će biti sa Splitskom obalom te je pitao kakvi su kratkoročni planovi navedene tvrtke.

- Ne može se računati na prihod od najma komunalne opreme. Što ćete napraviti po pitanju kaosa koji vlada besplatnim korištenjem komunalne opreme i je li postignut cilj kako bi ste uništili jednog od bitnih promotora Splita - Zapadnu obalu - upitao je, a odgovorio mu je Ivica Puljak.

- Interes Grada i gradskih tvrtki je u našem fokusu. Pokušat ćemo je ujediniti s tvrtkom "Žnjan". Što se tiče nereda i kaosa, vi ste ga producirali, a mi ćemo ga riješiti. Uvijek smo se zalagali da sve bude po zakonu. Namjera je da se tamo i dalje vežu brodovi, ali po zakonu. Zabranu vezivanja je izdao Državni inspektorat pod upravom Vlade, a koja je pod upravljanjem vašeg koalicijskog partnera.


11.20 - Opet je zaiskrilo.

U trenutku kada je na red došao Davor Matijević za postaviti vijećničko pitanje Bojan Ivošević se podigao u protestu i krenio put izlaza iz vijećnice.

Svaki put kada je trebam nešto reći Ivošević izađe vani, dobacio je Matijević.

Ja i ti se znamo iz SDP-a i bolje ti je šutit, vratio mu je dogradonačelnik i napustio vijećnicu.

- Meni opomena, a Ivoševiću pohvala, dobacio je Franić, na što mu je Prkić objasnio kako on smije po pravilniku izdati opomene samo vijećnicima, ali ne i gradonačelniku i njegovim zamjenicima.

Nenad Uvodić (Centar) je pitao što je s hospicijem Matošić te je li Splitsko-dalmatinska županija ispunila preuzetu obvezu.

-Do sad Županija nije uplatila iznos od tri milijuna kuna za koji su se obavezali, mi smo ih na to podsjetili - odgovorio je Ivica Puljak.

Vice Mihanović (HDZ) se javio za vijećničko pitanje.

- Unatoč vašem protivljenju da se u izmjene GUP-a uvrsti razmatranje rješavanja problema izlaza iz Trajektne luke. Mi smo predstavili jedno rješenje, zna se tko bi ga financirao, nema imovinsko-pravnih problema, rokovi su sukladno projektu i ideji - 12 mjeseci. Jedini problem je da Grad treba donijeti hitne izmjene GUP-a kako bi Hrvatske ceste krenule u ishođenje građevinske dozvole. Jeste li spremni podržati našu konstruktivnu i dobronamjernu inicijativu? - upitao je.

Na to mu se Puljak zahvalio na konstruktivnom projektu, ali je kazao da zna kako je to projekt Hrvatskih cesta, a ne HDZ-a.


10:35 - Nezavisni vijećnik u splitskom Gradskom vijeću Ante Franić u četvrtak je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem kazneno prijavio gradonačelnika Ivicu Puljka, njegova zamjenika Antonija Kuzmanića i voditeljicu gradskog Odsjeka za komunalno gospodarstvo Leonu Grgić.

Više o kaznenoj prijavi koju je Franić podnio protiv Puljka pročitajte OVDJE.


>>> 10:00 - Gradski vijećnici nisu podržali uvrštenje prijedloga Ivice Skoke o raspuštanju lokalnog parlamenta u dnevni red. Samo deset vijećnika diglo je ruku za taj prijedlog, a riječ je o vijećnicima iz redova Mosta, članovi stranke Centar i Srđan Marinić.

Prošao je prijedlog rasprave o razrješenju koordinatora Srđana Marinića za Park šumu Marjan. Ta će rasprava posebno veseliti HDZ, HGS, SDP i Antu Franića koji su za taj prijedlog i podigli ruke.


Teatralno. Tako je počela sjednica Gradskog vijeća, tek peta po redu u ovom mandatu, piše Slobodna Dalmacija.

Nadopunu dnevnog reda zatražio je Igor Skoko u ime kluba vijećnika stranke Centar: "Predlažem da se uvrsti točka u kojoj ćemo odlučivati o donošenju odluke o raspuštanju Gradskog vijeća." Tom je izjavom šokirao okupljene, objašnjavajući ovo nedostatkom povjerenja među vijećnicima.

U Zakonu o lokalnim izborima točno piše kada se Vijeće može raspustiti, naglasio je Jakov Prkić, nabrojavši sve stavke. Skoko nije prihvatio njegovo pojašnjenje, vjerujući kako je usprkos “pravnoj praznini” to ipak moguće.

Burne reakcije

"Smatram da je ovo presedan, vladajući zazivaju raspuštanje samih sebe. Od početka je njihovo javno djelovanje upućivalo na ovo, pretpostavljam da je razlog – posljednje afere za koje je odgovoran gradonačelnik, loše je krenulo od postavljanja svojih donatora i financijera u nadzorne odbore, nastavilo se izborom direktora gradskih tvrtki, pa sad pogodovanje jednoj tvrtki, nismo doživjeli da se krene putom kojim su građani odabrali. Nemojmo zavaravati sugrađane – neka se vijeće raspusti, gradonačelnik da ostavku i idemo na izbore", rekao je Vice Mihanović.

Igor Stanišić složio se s njim: "Sličnog sam razmišljanja, ne bojim se novih izbora, svakom mogu pred oči, 'ajmo biti pošteni i dodati da se raspuštaju i gradonačelnik i njegovi zamjenici."

Na ovu je izjavu reagirao i Davor Matijević. "Iznenađen sam i nisam toliko, sve što ste radili je promidžba, u kampanji ste, činite ovo vijeće nefunkcionalnim, igrokaz – zbog čega? Imate obraza inicirati nove izbore? Tko vas koči? Ukoliko želite stvarne izbore dajete ostavku, ne skrivajte se iza PR Reljkovića i lex šerifa, da ste bili korektniji i KK Split bi prošao na sjednici", rekao je Matijević.

"Nitko neće trgovati sa Stano-upravom", kazao je Bojan Ivošević i ljutito napustio vijećnicu.

"Ne mogu slušat' ove pi*darije", kazao je drugi dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i "izletio" van.

Ante Franić je kazao: "Ne mogu virovat da je ovo došlo ovako brzo. Gradonačelnik nema hrabrosti, u taj proces gura svog poslušnika Skoku. Podnesite ostavku izađite na izbore, pasti će vam teret s leđa, dobar ste profesor, ali izabrali ste loše suradnike. Od stabla ne vidite šumu. Trebali ste izabrati pravi tim, dogradonačelnik vam je uličnog narativa.

Moramo se odmoriti, a nismo ni počeli!

"Nitko se ne boji izbora, očekujem da ćete je jednoglasno podržati", dodao je Skoko.

"Moramo se odmoriti, a nismo ni počeli!", kazao je predsjednik Vijeća Jakov Prkić.

Puljak: "Gradsko vijeće ne funkcionira i pozivamo ga da se raspusti"

Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak rekao je za N1 televiziju da Gradsko vijeće "ne funkcionira" te da se "bavi politikantstvom".

- Ne želimo raditi cirkus od grada i pozivamo Gradsko vijeće da se raspusti… Svako tijelo može se samoraspustiti i nitko to ne može zabraniti - rekao je Puljak.

- Ja ne živim od politike. Nije me napravila niti čovjekom, neće me napraviti niti njonjom - dodao je.

Puljak je upitan je li spreman podnijeti ostavku.

- Gradska i izvršna vlast funkcioniraju, mi smo uveli red, počeli projekte izgradnje škola i vrtića. Mi kao izvršna vlast funkcioniramo. U vijeću se radi cirkus - rekao je gradonačelnik Splita.

- Dok mi radimo ozbiljne stvari, oni se bave politikantstvom. Samo ih zanima da dođu u medije - ustvrdio je Puljak.

U slučaju raspuštanja Gradskog vijeća, održali bi se samo izbori za Gradsko vijeće.

- Ako to ne naprave, ako se ne raspuste, to znači da nisu ljudi koji govore da rade u javnom interesu. Oni koče razvoj grada - zaključio je Puljak. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:56