IZVANREDNI OPĆI SABOR U SISKU I OSIJEKU

POTPUNI RASKOL U HSP-u Jedni za čelnika stranke izabrali Srba, drugi Matkovića

HSP neće biti Đapićev d.o.o., uzviknuo je Srb, za što je dobio gromoglasni pljesak prepune dvorane, te izazvao ovacije i povike o Đapiću, Matkoviću i drugim sazivačima Sabora u Osijeku da su Jude, izdajice i prodane duše
 Emica Elveđi/Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Danijel Srb novi je stari predsjednik Hrvatske stranke prava. Tako je odlučilo 213 od 214 izaslanika Izanrednog sabora stranke (jedan izaslanik bio je suzdržan) održanog u Sisku.

Tijekom jednosatnog zasijedanja izaslanici su izabrali novo Predsjedništvo HSP-a, u kojem je osim Srba, još osam članova: Pejo Trgovčević, Ivica Zorica, Ilijana Vrbat Pejić, Dean Girotto, Mirko Čondić, Antun Kljenak, Juraj Škrtić i Željko Teri.

Sa Sabora pravaša u Sisku odaslane su otrovne strelice prema paralelnom izvanrednom Saboru HSP-a u Osijeku, koji je počeo pola sata ranije od sisačkog. Srb je naglasio kako su izaslanici Sabora u Sisku zaustavili pokušaj krađe HSP-a od strane Ante Đapića, koji je zajedno sa svojim partnerima silom pokušao oteti HSP i pretvoriti ga u svoje trgovačko društvo.

- HSP neće biti Đapićev d.o.o., uzviknuo je Srb, za što je dobio gromoglasni pljesak prepune dvorane Doma kulture u Sisku, te izazvao ovacije i povike o Đapiću, Matkoviću i drugim sazivačima Sabora u Osijeku da su Jude, izdajice i prodane duše.

Govoreći na Izvanrednom saboru HSP-a u Sisku o Anti Đapiću, Danijel Srb, njegov nekada vrlo bliski suradnik, rekao je između ostalog: "O kakvom je čovjeku riječ dovoljno govori podatak da mu je HSP, iako u velikim financijskim problemima, morao plaćati čak i pretplatu za MAX TV. I takav bi čovjek vodio stranku, takav bi se čovjek borio za malog čovjeka, takav čovjek priča o poštenju, rekao je.

Željko Soldo, predsjednik Časnog suda HSP-a izvijestio je Sabor da su Ante Đapić i Josip Matković, sazivači osječkog Sabora, isključeni iz HSP-a još u siječnju ove godine, te da ljudi koji nisu članovi HSP-a nikako ne mogu sazivati Izvanredni sabor HSP-a. Sisački Izvanredni Sabor donio je na kraju zasijedanja odluku da se iz stranke isključuju Ivica Frišćić, Siniša Šukunda, Zvonimir Šimić, Vlado Jukić i Borislav Barišić, koji zajedno sa Đapićem i Matkovićem stoje iza sazivanja Izvanrednog sabora HSP-a u Osijeku.

Nakon Sabora, Danijel Srb naglasio je kako HSP sada očišćen od balasta koji ga je godinama opterećivao, ide u obnovu stranke, primanje novih članova, obnovu ogranaka, te pripremu za buduće parlamentarne izbore u kojima HSP mora ući u Sabor. Rekao je kako nisu točne optužbe da je donesena odluka o udruživanju s pravašima Ruže Tomašić, odnosno da nikakva takva odluka nije donesena.

Đapić smijenio Srba: 'Paraga je za HSP bio 50 puta vrijedniji od moje najveće greške - Daniela Srba'

OSIJEK - Na izvanrednom saboru HSP-a održanom u Osijeku za novog je predsjednika stranke izabran Josip Matković, kojeg je u siječnju ove godine Predsjedništvo stranke na prijedlog Daniela Srba isključilo iz HSP-a skupa s počasnim predsjednikom Antom Đapićem. No, članovi stranke okupljeni oko Đapića tvrde da je Đapić i Matković nisu formalno isključeni iz stranke, jer odluke Predsjedništva nije potvrdio Časni sud te se obojica pri Ministarstvu uprave do današnjeg dana vode kao članovi Predsjedništva.

- Ne želim se osvrtati na ono što je danas u Sisku. Vidjeli ste da je danas ovdje nazočila većina, u Ministarstvu uprave upisanih, članova Predsjedništva, Časnog suda i Nadzornog odbora. Mislim da je time jasno čiji sabor ima legalnost i legitimitet - rekao je Matković nakon što je glasovima 401 od 496 pozvanih izaslanika izabran za novog predsjednika stranke.

Saboru je osobno nazočilo osmero od 15 upisanih članova Predsjedništva, a potporu su im dala još dvojica, od kojih jedan i pismeno ovjerenu. Bila su tu i tri od pet članova Čansog suda te dva od tri člana Nadzornog odbora. Izvanredni sabor, nezadovoljni Srbovim radom i statusom stranke na političkoj karti Hrvatske, sazvalo je pak devet članova Predsjedništva i to na sjednici održanoj 23. Kolovoza. Poziv za osječki sabor dobio je i Srb. Organizatori su mu namijenili stolicu pokraj Đapića, no Srb je u to vrijeme bio u Sisku. U ime Predsjedništva saboru, koji je održan na 22. obljetnicu ubojstva dopredsjednika stranke Ante Paradžika, je izvješće podnio Damir Petkov koji je naglasio kako je HSP „izgubio politički profil i postao neprepoznatljiv doživjevši fijasko na europskim i lokalnim izborima.“

- Defetistički i kukavički stav predsjednika stranke najbolje se očituje u tome da je, kako pišu mediji, za sebe i Peju Trgovčevića dogovorio dva mjesta na HDZ-ovoj izbornoj listi. Na listi stranke koja je najodgovornija za ekonomsku i gospodarsku krizu u našoj zemlji, stranke koja je ćirilici otvorila vrata u Vukovaru i koja je locirala, identificirala, uhitila i transferirala. Srb sada problem misli riješiti tako da nas udruži sa Ružinom strankom, a onda prepusti na milost i nemilost HDZ-u. To ne možemo dopustiti - poručio je Petkov, nakon kojeg se okupljenim obratio i Đapić podsjetivši na izvanredni sabor prije 20 godina kada je on smijenio Dobroslava Paragu.

- Ondašnji predsjednik, gospodin Paraga je 50 puta vrijedniji i zaslužniji za život i rad HSP-a, nego što je bio moj proizvod i moja najveća greška Daniel Srb. Imao je dobre temelje, financijsku konstrukciju, parlamentarni status i ništa nije iskoristio. Da je u IV. izbornoj jedinici našu listu nosio Milorad Pupovac on bi ušao u Sabor. To nije mogao samo Srb. Ja sam za interese Hrvatske spreman biti najbezobrazniji i najdivljiji, a ako se ponašaš kao kuhana noga ili lignja od toga nema ništa. Nama treba predsjednik i vođe koji je u stanju oštro artikulirati stavove HSP-a. Ja više neću politički djelovati unutar HSP-a, već sa svojom Nezavisnom strankom, jer ne želim opterećivati HSP, ali spreman sam na suradnju - rekao je Đapić dodavši i kako se pravaši moraju ponovno okupiti, „ali sami, a ne da nas okuplja netko treći.“

Matković je naajavio suradnju s HČSP-om i AHSP-om, dok je u pogledu suradnje s HSP-om dr. Ante Starčević bio rezerviran.

- Njihovo vodstvo mora se opredijeliti predstavljaju li oni jednu od pravaških opcija ili samo služe samo kao partner svom velikom partneru. Oni su u ovom trenutku daleko od pravaške ideje, ali ukoliko pokažu interes za suradnju možemo sjesti za zajednički stol. U protivnom će ostati samo partner HDZ-u, s kojim mi također možemo razgovarati, no prije svega trebamo raščistiti odnose s HDZ-om u proteklih 20 godina, da vidimo jesmo li komaptibilni. Trenutno postoja razmimoilaženja između nas, jer se HSP do sada uvijek doživljavalo kao stranku koja treba udariti svoj pečat na neku koalicijsku listu i biti moneta za potkusurivanje, što je bivše vodstvo HSP-a bilo spremno učiniti - rekao je Matković osvrnuvši se i na Srbov rad.

- Naš dosadašnji predsjednik bio je malo član HDSSB-a, malo HDZ-a, a nikako lider HSP-a. Stranku je vodio nedemokratski, autokratski i nestatutarno, ali mi ga nemamo namjeru isključivati, već mu dati zasluženo mjesto. Danas je u Osijeku izabrano novo stranačko vodstvo, koje zatvara jednu neslavnu stranicu HSP-a u zadnje četiri godine. Prije svega moramo konsolidirati redove i vidjeti što je od stranke ostalo na svim razinama, a potom idemo s pripremama za europske izboreĐ zaključio je Matković.

Iako je najavio da neće djelovati unutar stranke Đapić je izabran u novo Predsjedništvo. No, u objasnio je to činjenicom da mu to mjesto pripada temeljem statusa počasnog predsjednika.

- Na prvoj redovnoj sjednici tražit ću izmjenu statuta kojom je to određeno i od tada više neću biti član Predsjedništva - najavio je Đapić, koji je tako danas član dviju stranaka - HSP-a i svoje Nezavisne stranke, no prema Matkovićevoj najavi izmjene statuta mogle bi isključiti i mogućnost da član HSP-a može biti i član neke druge stranke. ( Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:53