UOČENA SPLAV

POTRAGA U ATLANTIKU I DALJE TRAJE Francuska je noćas poslala još jedan brod, očekuju se nove informacije o kapetanu Miškiću i nestalim pomorcima

Dino Miškić, brod Alp Striker, spašeni pomorci s Bourbon Rhodea i ilustracija helikoptera Sikorsky S-92
 Profimedia, AFP, Alamy / Screenshot: YouTube

I dalje traje potraga na Atlantiku za izgubljenim pomorcima među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić. Francuska je noćas poslala još jedan brod obalne straže u pomoć potrazi. Potvrdio je to za N1 pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Vladimir Svalina.

Podsjetimo, intenzivna je potraga počela jučer nakon što je satelit uočio nešto što dimenzijama odgovara splavi za spašavanje u kojoj bi sedmorica pomoraca s broda Bourbon Rhode mogli biti.

Nakon što je u noći na ponedjeljak uočena signalna raketa nad Atlantikom, u srijedu oko podneva sjevernije od pozicije pretrage zabilježen je neki signal, a iz Sindikata pomoraca se doznaje da postoje pouzdane informacije kako je na Atlantiku, preko snimki sa satelita, uočena splav.

Kako se čini, splav, tj. objek širine sedam i pol metara nalik na nju, uočena je na nekih 60 do 65 nautičkih milja od mjesta potonuća broda.

Bio je to okidač da četiri tegljača, jedan tanker i tegljač Alp Striker krenu prema istoj lokaciji i to punom brzinom. U jednom trenutku dok su brodovi “opkolili” određenu lokaciju, iz Georgetowna je u pravcu potrage odaslan i helikopter Sikorsky S-92A, no njegova uloga u akciji je još uvijek nepoznata. A prema Marine Trafficu, ALP Striker je nakon otprilike dvadeset minuta mirovanja i spore vožnje promijenio smjer prema zapadu i ubrzao na 15,4 čvora, što je najveća brzina u posljednja tri dana.

Supruga Dine Miškića, kapetana za kojim se traga nakon potonuća njegovog broda u Atlantiku, poslala je otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu kojim traži da Francuska nastavi svoju potragu za nestalim mornarima.

U otvorenom apelu Marijana Kedžo Miškić poziva francuskog ministra da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se nastavila potraga za još 7 nestalih.

Nakon što je objavljena vijest o splavi, u Parizu je sazvan hitni sastanak hrvatskih diplomata s francuskim dužnosnicima, a ishod tog susreta se s neizvjesnošću iščekuje.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea. Potraga je dosad rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 03:08