OSTAVINSKA RASPRAVA

POTRAGA ZA TITOVIM SKRIVENIM BLAGOM Ni 33 godine poslije njegove smrti još se ne zna kome pripadaju skupi satovi, Staljinova sablja...

 Keystone / Getty Images / Getty Images

Josip Broz Tito preminuo je 4. svibnja 1980. godine, ali njegovo nasljeđe još je nerazriješeno. Pritom ne mislimo na ono metafizičko oko kojeg se ni tri desetljeća kasnije ne stišavaju rasprave, nego na ostavinsku masu za koju se niti zna što u nju ulazi, niti gdje se predmeti iz nje nalaze.

Brozovi nasljednici i njihovi pravni zastupnici nadaju se da će barem to biti poznato 1. prosinca ove godine kada se pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu održava novo ročište u ovom maratonskom procesu koji prijeti da će svojim vremenskim rasponom nadmašiti i Titovu Jugoslaviju.

"Još se skuplja dokumentacija koja se odnosi na to što uopće predstavlja ostavinsku masu" - rekla je za Blic.rs Violeta Kočić Mitaček, zastupnica Titovog sina Miše i unuke Zlatice, koja očekuje da sud donese privremenu mjeru o zabrani raspolaganje predmetima iz Titove ostavštine.

Kočič Mitaček napomenula je da se ne raspravlja samo o onome što je bilo u depozitu 555 NBS, poznatom kao “Titov sef”, već i o ostalim pokretnim stvarima koje je iza sebe ostavio Tito. Između ostalog, tu su Staljinova sablja, orden Suvorova, tridesetak komada ordenja, umjetničke slike iz doma Brozovih, satovi te Titove lovačke puške, kojih je bilo, pazite ovo - 167! No, na jednoj od zadnjih izložbi izbrojano je samo 67 komada oružja, uglavnom specifično rađenog za Tita. "Nemamo ni informaciju gdje se sve te stvari nalaze - kaže Kočič Mitaček, izražavajući bojazan da se neće saznati ni što je bilo u depou Narodne banke Srbije.

Odvjetnik Titovog unuka Joške Broza, Goran Petronijević za ovakvu je situaciju optužio birokraciju u vrijeme Titove smrti: "Mnogo toga je nestalo. Mislim da su to ukrali oni koji su bili u dodiru s tim, a to je vojna, politička i policijska vrhuška iz tog doba."

Inače, na popisu Titovih nasljednika nalaze se: sin Miša, unuci Joška, Edvard, Zlatica i Svetlana te sestre Jovanke Broz, Nada i Zora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:37