NOVA NADA

POTRAGA ZA ŽRTVAMA Nagrađivat će za informacije o nestalima. Ministarstvo branitelja platit će obavijesti o grobnicama iz Domovinskog rata

 
 Ivo Ravlić / CROPIX

Obitelji, rodbina i prijatelji ovih se dana u Slavoniji opraštaju od petero žrtava Domovinskog rata čiji su posmrtni ostaci u posljednja tri mjeseca ekshumirani u Marincima i Negoslavcima nedaleko od Vukovara.

Obitelji hrvatskih branitelja Žarka Manjkasa Crvenkape, Stjepana Katića, Antuna Petričića i Marka Kneževića, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u Marincima, te Cvite Ivanković, civilne žrtve rata čiji su ostaci pronađeni u Negoslavcima, tako su nakon više od 28 godina napokon dočekali trenutak u kojem će svoje najmilije moći dostojno pokopati i obilježiti im grobno mjesto.

Neriješene sudbine

Međutim, obitelji još čak 1469 osoba nestalih u Domovinskom ratu i 402 osobe za koje se zna da su ubijene ili poginule, ali im se ne zna mjesto ukopa, i dalje žive u velikoj neizvjesnosti, ali i vječnoj nadi da će posmrtni ostaci njihovih najmilijih napokon biti pronađeni.

Nova nada, iako sama po sebi kod nekih možda izaziva i gnušanje jer je doživljavaju kao beskrupulozno trgovanje emocijama ožalošćenih, dolazi i skorim stupanjem na snagu Pravilnika o načinu nagrađivanja za dostavljene informacije i dokumentaciju o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je predviđen novim Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Ministarstvo branitelja u utorak je u javno savjetovanje pustilo prijedlog ovog Pravilnika za koji se nadaju da bi mogao pomoći u rasvjetljavanju neriješene sudbine još 1871 žrtve Domovinskog rata.

“U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora - prvenstveno od nadležnih tijela Republike Hrvatske te udruga i samih građana. Pozivamo sve koji imaju saznanja koja bi mogla pomoći u rješavanju ovog najhumanijeg pitanja u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, pitanja sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu, da se jave nadležnim institucijama”, pozvali su nedavno iz Ministarstva branitelja. Inače, upravo je informacija koja je došla od anonimnog građanina pomogla u otkrivanju masovne grobnice s četvoricom poginulih hrvatskih branitelja u Marincima.

Pravilnik koji je pušten u javnu raspravu predviđa novčano nagrađivanje za informacije i dokumentaciju koje dovedu do rješavanja slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa. Konkretno, mora se identifikacijom utvrditi da je riječ o osobi nestaloj ili ubijenoj u Domovinskom ratu. Pod informacijama i dokumentacijom smatra se sve što se odnosi na nestale i ubijene osobe, odnosno na točna mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i o premještanju primarnih masovnih i pojedinačnih grobnica i osobama koje su u tome sudjelovale.

S informacijama se mogu javiti svi građani, pa i strani državljani, ali Pravilnik predviđa da izvor informacije ne može biti anoniman za državna tijela. Ipak, ako zatraži, može mu se zaštititi identitet za javnost, odnosno dodijeliti mu se zaštitna oznaka koja će se koristiti umjesto imena i prezimena za potrebe nagrađivanja.

Pravo na nagradu, pak, nemaju osobe koje dostave podatke koji se razmjenjuju i kolaju između tijeka državne uprave, kao ni državni službenici, dužnosnici i zaposlenici u javnom sustavu koji su do informacija došli obavljajući svoj redovni posao. Ministarstvo će svaku informaciju provjeriti, a ako se radi o novim informacijama, počet će i terenski izvidi i istraživanja. Za poslove provjere dobivenih informacija bit će formirano posebno povjerenstvo, a konačnu odluku o nagrađivanju potpisuje ministar branitelja.

Zadovoljne udruge

Iznos nagrade još uvijek nije određen. On će ovisiti o određenim kriterijima koji će se svaki posebno bodovati, i to prema tri uvjeta: preciznost informacija i dokumentacije o lokaciji pojedinačne ili masovne grobnice, zatim broju riješenih slučajeva nestalih osoba te kao treći kriterij postojanje posebnih okolnosti i relevantnosti informacija i dokumentacije. Bodovi se mogu i kumulirati, a ministar branitelja će odluku o vrijednosti bodova donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Novim alatom zadovoljni su i predstavnici udruga obitelji nestalih. Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, rekla je da u potpunosti podržava odluku Ministarstva.

- Mislimo da će ova metoda ubrzati procese i da će ljudi koji imaju informacije o grobnicama, a svjesni su činjenice da će se one prije ili poslije otkriti, sada odlučiti to podijeliti s hrvatskim državnim tijelima i, nažalost, to i naplatiti. Kažem nažalost jer to ružno zvuči, ali obiteljima nestalih vrijeme je najveći neprijatelj i nama informacije trebaju što prije.

Osim toga, mislim da će se tako spriječiti i manipuliranje obiteljima nestalih koje su dosad privatnim kanalima plaćale ‘informacije’ navodnim dojavljivačima, a na kraju su ostajale i bez novca i bez informacija - istaknula je Ljiljana Alvir.

Ministar Medved ne želi reći kolike će biti naknade

Pravilnik se temelji na zakonu i njime se otvara još jedna od mogućnosti u pronalasku nestalih, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, navodeći kako do 2019. godine nije bilo regulirano pitanje pronalaska nestalih osoba, posebice nadležnosti.

Pravilnikom o načinu nagrađivanja za dostavljene informacije i dokumentaciju o osobama nestalim u Domovinskom ratu stvorit će se preduvjeti, kaže ministar, za primjenu zakona.

Ministar Medved nije želio reći koji bi se raspon naknada mogao dodjeljivati osobama koje će dostaviti informaciju o masovnim grobnicama i sudbini nekog od 1871 osobe koje se i dalje vode kao nestale, kao ni koji će kriteriji morati biti ispunjeni za dobivanje naknade za informaciju.

- Naknade će ovisiti o čitavom spektru pokazatelja i bit će usuglašene s drugim tijelima koja su imala tu mogućnost, odnosno primjenjivat će se sličan model kao dosad - rekao je Medved, napominjući kako su dosad uglavnom obavještajne službe mogle platiti informaciju o nestalima.

Na pitanje što očekuje od ovog Pravilnika, ministar branitelja odgovorio je kako smatra da bi bilo neodgovorno kada bi iznosio svoja očekivanja.

- Prijedlog je u javnom savjetovanju i kada dobijemo primjedbe na predloženi tekst, sve ćemo ih razmotriti, analizirati i utvrditi konačnu verziju Pravilnika - zaključio je Medved.

(Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:39