ŽELE SVOJ NOVAC

POTRAŽUJU 64 MILIJUNA KUNA Održan prosvjed radnika Dalmacijavina na Markovom trgu

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Sadašnji i bivši radnici splitskog Dalmacijavina prosvjedovali su na Markovu trgu ispred Vlade i Sabora jer u stečaju potražuju 64 milijuna kuna. U Zagreb je došlo 200-tinjak radnika koji godinama traže pošteno zarađen novac, a problem bi se mogao riješiti kada bi se država u korist radnika odrekla svojih potraživanja jer je tvrtki u stečaju na pomorskom dobru uzeta imovina čija vrijednost prelazi dugovanja prema bivšim i sadašnjim zaposlenicima.

Zagreb, 141217. 
Markov trg.
Prosvjed radnika Dalmacijavina na Markovom trgu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata Dalmacijavina rekla je kako već godinama šalju dopise predsjednici Republike, premijeru te raznim ministarstvima kako bi 552 bivša radnika te tvrtke dobila svoja priznata stečajna potraživanja.

Dalmacijavino je podnijelo i tužbu protiv države zbog zgrade u Trajektnoj luci, koju je država 2010. izuzela iz temeljnog kapitala i dala na upravljanje Lučkoj upravi. - Vladi predlažemo da se nagodimo, da povučemo tužbu za tu zgradu, a Vlada neka povuče blokade sa žiroračuna Dalmacijavina - rekla je Stipović. Članica Odbora vjerovnika Marija Pijevac rekla je kako traže da se isplate tražbine.

Zagreb, 141217. 
Markov trg.
Prosvjed radnika Dalmacijavina na Markovom trgu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

- Procijenjena vrijednost nekretnine je 85 milijuna kuna, a mi tražimo puno manje - rekla je Pijevac. Radnike je podržao saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je za vrijeme stanke govorio o tom problemu. - To su ljudi koji su tolike godine radili, a jedino što traže su njihova prava, mukom zarađene plaće. Radnici dolaze ovdje i s konstruktivnim prijedlogom kojim se odriču svoje imovine kako bi se riješio problem - istaknuo je Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:47