NOVI PRIORITETI

Potres je usporio odluku o kupnji borbenih aviona, SDP bi još čekao, evo koji je sljedeći korak

‘Stav SDP-a je da treba pričekati s nabavom aviona jer nam je potres na Banovini nametnuo neke druge prioritete‘
Francuski Dassault Rafale u letu
 Stocktrek Images, Inc./Alamy/Alamy/Profimedia

Više od mjesec dana prošlo je od dana kada je Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona premijeru Andreju Plenkoviću uputilo studiju izvedivosti nakon što su odlučili o najboljoj ponudi za nove i korištene borbene avione.

Tada je iz Vlade priopćeno kako će "početkom sljedeće godine sa sadržajem studije biti upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada RH donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga počet će višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine".

No, kako saznajemo, u Odbor za obranu studija još uvijek nije stigla, a u Vladi na naš upit kada će biti upućena nismo dobili nikakav odgovor. Također nam nije odgovoreno hoće li zbog potresa i koronavirusa hrvatska Vlada odgoditi cijeli proces nabave. Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu i zastupnik SDP-a, rekao nam je da je SDP za nabavu borbenih aviona, ali da su se okolnosti u međuvremenu promijenile.

"Stav SDP-a je da treba pričekati s nabavom aviona jer nam je potres na Banovini nametnuo neke druge prioritete. Smatramo kako ne bi trebalo ići u taj trošak sve dok su ljudi pogođeni potresom smješteni u kontejnerima i kamp-kućicama".

I dok iz službenog odgovora o nastavku ili odgodi procesa nema, neslužbeni izvori bliski Vladi tvrde nam kako proces ide dalje i da nema odgode, ali da je potres ipak to malo usporio te da se čeka premijerova odluka kada će studija biti upućena saborskom Odboru. Neslužbene informacije govore da je Povjerenstvo od četiri ponude odabralo novi američki F-16 Block /0 i rabljeni Rafale F3-R.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:19