PODRHTAVANJA

Potres magnitude 4.2 s epicentrom kod Gračaca uzdrmao Liku i Dalmaciju, vrlo slab potres i u Zagrebu

Prema preliminarnim podacima, epicentar jačeg potresa je bio 12 kilometara jugoistočno od Gračaca
 EMSC

Dalmaciju i Liku u nedjelju je točno minutu prije 13 sati uzdrmao potres magnitude 4.2, izvijestio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC). Kako je za N1 izjavio seizmolog iz Seizmološke službe Krešimir Kuk, potres je bio 'umjereno jak-jak'.

Ustvrdio je da je bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

- Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama, izjavio je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.

Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

- Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti, zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

Prema preliminarnim podacima, epicentar je bio 12 kilometara od Gračaca, a zasad nema informacija o eventualnim štetama.

- Kratko, ali popriilčno osjetno, napisao je na stranici EMSC-a jedan stanovnik Gračaca.

- Na kanjonu Zrmanje se zatreslo, piše stanovnik Obrovca.

Osoba iz Maslenice pored Zadra navodi: - Čula se jaka tutnjava i dobro je protreslo.

Zadrani uglavnom tvrde da je podrhtavanje bilo kratko, ali lagano.

- Osjetilo se lagano podrhtavanje i zveckale su čaše na ormariću, navodi jedan korisnik EMSC-a.

Potres su, prema dosadašnjim informacijama, osjetili u Zadru, Šibeniku, Benkovcu, Kninu, Donjem Lapcu, Rogoznici, Vodicama, Gospiću, Splitu... Izvješća o podrhtavanju stižu i iz dijelova Bosne i Hercegovine.

Inače, EMSC je prvotno javio da je magnituda bila 4.2, naknadno ju je revidirao na 4.0, a zatim ponovno na 4.2. Stranica hrvatske Seizmološke službe neposredno nakon podrhtavanja nije bila u funkciji, ali su seizmolozi na Twitteru objavili da je potres imao magnitudu 4.2 po Richteru.

Vrlo slab potres u Zagrebu

U Zagrebu je u 15:01 zabilježen vrlo slab potres magnitude 1.5, javio je EMSC.

Materijalnih šteta nema, a riječ je o još jednom u čitavom nizu popratnih podrhtavanja koja su uslijedila nakon velikog potresa koji je hrvatsku metropolu pogodio 22. ožujka.

Najnovije slabo podrhtavanje nije seizmički povezano s potresom kod Gračaca. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:30