EPICENTAR KOD PETRINJE

Potres magnitude 5.0 prema Richteru uzdrmao središnju Hrvatsku: Treslo se 10-ak sekundi

Seizmolozi su već i ranije upozoravali da se nakon onako snažnog potresa od 6.2 mogu očekivati jači popratni potresi
Novi potres na Baniji
 EMSC

Prilično jak potres u 18:01 uzdrmao je područje središnje Hrvatske. Podrhtavanje je trajalo 10-ak sekundi, a magnituda je iznosila 5.0.

- Seizmografi Seizmološke službe u 18:01 zabilježili su snažan potres magnitude 5.0 prema Richteru s epicentrom u blizini Petrinje, rekao nam je seizmolog Tomislav Fiket.

Epicentar je, prema prvim podacima, bio oko 48 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području Petrinje, odnosno mjesta Strašnik. Intenzitet podrhtavanja u epicentru iznosio je VI-VII stupnja EMS ljestvice.

Potres se osjetio u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske, kao i u hrvatskom susjedstvu.

Seizmolozi su već i ranije upozoravali da se nakon onako snažnog potresa od 6.2 mogu očekivati jači popratni potresi.

Reporter Jutarnjeg Mario Pušić, kojega je potres zatekao u Glini, javlja da su mnogi iz svojih dvorišta otišli u svoje automobile, ali zasad se ne čini da je najnovije podrhtavanje izazvalo neka dodatna urušavanja u samom gradu Glini. On se nakon toga zaputio prema Petrinji, a putem je primijetio pojačani broj policijskih patrola koje su očito izašle na teren provjeriti ima li kakvih potreba za intervencijama uslijed novog potresa.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović za Jutarnji kaže da se s novim potresom ponovno rasula šuta po njegovom gradu. Upozorava građane da je opasno hodati ulicama. Ipak, novih žrtava nakon potresa nema. Opširnije pročitajte OVDJE.

Iz Stožera za otklanjanje posljedica potresa potvrdili su da je oštećeno nekoliko već načetih objekata u Petrinji te da je šteta zabilježena i na tamošnjoj policijskoj stanici, ali čini se da nije bilo sveobuhvatnijeg razaranja.

- Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli - poručio je šef Stožera Tomo Medved.

Da najnovije podrhatavanje nije izazvalo neka veća nova oštećenja u Petrinji za Jutarnji je potvrdio zapovjednik gradske Javne vatrogasne postrojbe Zvonimir Ljubičić.

- Zasad nema nikakvih prijava ni zahtjeva za intervenciju, nema većih oštećenja, sretan sam jer nema stradalih među našim vatrogascima s obzirom da je neke od njih potres zatekao dok su još bili u korpama na dizalicama, rekao nam je Ljubičić.

Napominje da su sve njegove ekipe stavljene na 'stand-by', a angažirao je i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva da obiđu manja mjesta oko Petrinje da provjere kakva je ondje situacija.

Na terenu su se angažirali i volonteri Crvenog križa.

- Ponovno potres. Ponovno strah i neizvjesnost. Ekipe Crvenog križa krenule su u obilazak terena kako bi umirili, ali i pružili pomoc ljudima, objavili su na Twitteru.

Novi snažan potres uznemirio je i Siščane, mnogi su istrčali na ulice koje su odjekivale od alarma automobila, ubrzo se se čule i vatrogasne sirene, no načelnik Gradskog stožera CZ Marko Krička smiruje situaciju te kaže kako nema dojava o novim štetama.

- Dojava o novim štetama nema. Zajedničkom odlukom Stožera i vatrogasaca, vatrogasne su ekipe krenule kroz grad kako bi se i sami uvjerili o stanju i mogućim štetama. Kako su javili, bilo je moguće zapaziti tek poneki novi crijep otpao s već oštećenih kuća, rekao je Hini Krička koji se zatekao u dežurnoj vatrogasnoj službi.

Dodao je i kako će više o mogućim posljedicama biti poznato ujutro.

Najnovije podrhtavanje izazvalo je neke dodatne štete i na području zagrebačkog Gornjeg grada, što je vidljivo na fotografiji koju smo dobili nedugo nakon potresa.

image
Šteta nakon najnovijeg potresa u Zagrebu
Čitatelj Jutarnjeg

Potres se osjetio i na području Karlovačke županije, a iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra doznaje se u srijedu navečer da primaju dojave građana o štetama.

Razmjeri štete još nisu poznati, no svi njihovi vatrogasci koji se nalaze blizu epicentra potresa, u Glini, su dobro.

Danas je u Glini angažirano 159 vatrogasaca Vatrogasne zajednice Karlovačke županije s 38 vatrogasnih vozila, a županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković izvijestio je kako su svi dobro, štoviše i prije posljednjeg potresa završili su s aktivnostima na objektima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. prosinac 2023 14:19