PRERASPODJELA FINANCIJA

POTRES MEĐU KONZERVATIVCIMA: ILČIĆ I MARKIĆ SU 'OUT', DOZNAJEMO TKO JE 'IN' Zaklada Ivića Pašalića obustavila financiranje 'Grozda' i 'U ime obitelji'

Ladislav Ilčić i Željka Markić
 CROPIX

U ime obitelji Željke Markić i Grozd Ladislava Ilčića su “out”, mladi svećenici s YouTubea i studenti koji se bave ekumenizmom su “in”!

Tako bi se u kratkim crtama mogli opisati gubitnici i pobjednici natječaja Zaklade Rhema za 2019. godinu, jednog od većih donatora brojnih kršćanskih udruga u Hrvatskoj.

Glavni inicijatori Zaklade su Mirjana i Ivica Topčić, vlasnici tvrtke Tim kabel čiji je godišnji prihod za 2017. bio 264 milijuna kuna i neto dobit 16 milijuna kuna, te Ksenija i Ivić Pašalić, nekadašnji moćni hrvatski političar, a danas vlasnik tvrtke Mundus Viridis čiji su godišnji prihodi za 2017. bili oko 50 milijuna kuna, a dobit oko pola milijuna kuna.

Ispao Vigilare

Topčići i Pašalići su kroz ovu zakladu, koja je osnovana 2014., bili jedni od glavnih financijera vodećih udruga domaće konzervativne scene. Kroz cjelogodišnje natječaje financirali su udruge Željke Markić i Ladislava Ilčića, zatim Vigilare Vice Batarela i CoK Stjepana Bartulice, ali ove su godine te udruge preskočene.

Naime, prema rezultatima natječaja vrijednog 1,9 milijuna kuna za 2019. godinu, koji je bio raspisan do 31. prosinca 2018., tih udruga više nema. Koji je točno razlog, željeli smo pitati Ivića Pašalića, ali on nije bio raspoložen za razgovor te nas je uputio na Ivicu Topčića, tajnika Zaklade. Topčić je, pak, za Jutarnji izjavio da se Zaklada odlučila vratiti na stari put i financirati isključivo one kršćanske udruge kojima je jedini cilj evangelizacija i duhovnost društva.

- Naša je zadaća i cilj da podupiremo mlade ljude i udruge koje su neopterećene politikom, a koje rade na izgradnji čovjeka na kršćanskim vrednotama. U financiranje zaklade, čiji je cilj evangelizacija i duhovnost, uključene su kvalitetne tvrtke koje, hvala Bogu, dobro rade i koje su odlučile na ovaj način financiranja vratiti dio sredstava u društvo - rekao je Topčić te naveo kako će do kraja godine udrugama koje su odabrane podijeliti ukupno 2,5 milijuna kuna.

Ipak, objašnjava dalje, uvidjeli su kako pojedinci koriste udruge za vlastite političke ambicije.

- Neke udruge koje su u svom djelovanju krenule s kršćanskim vrijednostima odlučile su taj svoj rad nadograditi izrazitim političkim ambicijama. Udruge su počele služiti pojedincima kao baza koja se iskorištava za politički ambiciozne projekte, stoga smo odlučili vjeru pokloniti mladim i novim ljudima - kaže Topčić čija Zaklada, osim katoličkih, financira i pojedine protestantske projekte jer je cilj ekumenizacija društva.

Protiv abortusa

Zaklada će tako i dalje financijski podupirati katolički portal bitno.net, zatim udrugu Ime dobrote koja stoji iza Laudato televizije i istoimenog portala, zatim Studentski katolički centar Palma-SKAC iz Palmotićeve, udrugu 40 dana za život, pro life inicijativu koja organizira volontere za molitvu pred hrvatskim bolnicama u kojima se rade pobačaji, a od ove godine među 20 udruga koje će dobivati mjesečnu potporu našle su se i karizmatske udruge Nanovo rođeni i obnova u Duhu Svetome te udruga STEP - studentski evanđeoski pokret.

Osim toga, jednokratnu pomoć dobit će i udruge poput Apostolata pod smokvom, projekta u kojemu mladi svećenici preko YouTube kanala objašnjavaju dnevna evanđelja.

Raslojavanje

Sama činjenica da je “velikanima” konzervativne scene ukinuta financijska podrška ove zaklade, koja je financirala i obje lanjske referendumske inicijative, zapravo pokazuje da je osim raslojavanja kada su u pitanju katoličke građanske inicijative, došlo i do raslojavanja na laičkoj katoličkoj sceni.

Naime, poznato je da su se još lani posvađali čelnici referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, a u krugovima bliskim tim inicijativama priča se kako se stvara nova paradigma koja je u svojoj “demo-verziji” nazvana Istina s ljubavlju. Ta paradigma trebala bi biti sastavljena od mlađih katoličkih aktivista koji političku ambicioznost neće gurati u prvi plan, nego će svoje stavove zastupati glasno, artikulirano i tolerantno, ali mirno, bez svakodnevne konfrontacije sa svima oko njih. Tu paradigmu mladih pozdravljaju i unutar Crkve koja se, podsjetimo, lani vrlo jasno ogradila od referendumskih inicijativa upravo zbog političkih ambicija pojedinaca.

Ipak, dio sugovornika iz udruga koje su ostale bez financijske potpore rekao nam je u utorak kako je vrlo jasno u kojem smjeru ide odluka Zaklade.

- Očito je da nekima odgovaraju, kako je biskup Palić rekao u svojoj propovijedi na blagdan Sv. Vlaha, fasadni kršćani, kršćani iz navike, bezbojni kršćani, neutjecajni kršćani. Znamo da takvi kršćani, bez stava, odgovaraju ovakvoj Vladi i HDZ-u, koja je sve samo ne demokršćanska - tvrde naši sugovornici.

Politički analitičar Ivica Relković kaže kako ne može ulaziti u same odluke Zaklade Rhema, kao privatne zaklade, ali je jasno kako bi HDZ-u, prije održavanja izbora za EU, ali i za Pantovčak, odgovaralo da se stiša scena koju su predvodile referendumske inicijative.

Kontrola HDZ-a

- To stišavanje HDZ-u bi omogućilo da zadrži svoje birače i da ne mora odgovarati na, po njih, neugodna pitanja. Referendumske inicijative djelovale su poprilično loše na HDZ. Prvo, HDZ je u oporbi podržavao referendumske inicijative pa im je i vjerojatno pružio kakvu logističku pomoć. Sada je situacija drugačija jer je HDZ na vlasti, a praktički ga napada njegovo članstvo koje je bilo na liniji onoga što su zastupale referendumske inicijative - objašnjava Relković.

Politički analitičar Ivan Rimac, pak, navodi kako je do prestanka financiranja vodećih konzervativnih udruga očito došlo iz vrlo jednostavnog razloga.

- Dio tih udruga, ili one koje su povezane s njima, dobile su novac i iz državnog proračuna kroz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva. Te su se udruge možda otrgle HDZ-u, ali i dalje su pod kontrolom određenih crkvenih krugova - objašnjava Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:56