2.8 PREMA RICHTERU

Potres ponovno uznemirio Zagrepčane: ‘Kuća je išla lijevo-desno. Kao da će se tlo rasprsnuti, užas‘

Svi ovi potresi izazvali su strepnju kod Zagrepčana koji su ponovno noćas na aplikaciji EMSC-a ostavili brojne komentare

Potres u Zagrebu

 EMSC

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su tri minute nakon ponoći slab potres s epicentrom kod Markuševca u Zagrebu.

Magnituda potresa iznosila je 2.8 po Richteru, a iako se potres osjetio samo u užem epicentralnom području, uznemirio je Zagrepčane koje svaka dodatna trešnja podsjeća na razoran 22. ožujak 2020.

Prije dvije godine upravo na današnji dan Zagreb je pogodio još jedan slabiji potres, magnitude 2.4 prema Richteru, a dva dana prije, 17. lipnja 2020. metropolu je zadesilo nešto jače podrhtavanje - magnitude 3.1 prema Richteru.

Sve te trešnje izazvale su strepnju kod Zagrepčana koji su ponovno noćas na aplikaciji Euromediteranskog seizmološkog centra ostavili brojne komentare.

'U Markuševcu je jako zatresao potres, kuća je išla lijevo-desno', 'Dubrava, kao da će se tlo rasprsnuti, užas', 'Velika buka i grmljavina', 'Bogme je zatutnjalo na Žitnjaku, mislim da je i jači bio', nizala su se svjedočanstva, a osim građana Zagreba javili su se i stanovnici okolnih mjesta poput Zaprešića i Velike Gorice.

Inače, potresi i seizmička aktivnost šire okolice Zagreba nisu ništa neuobičajeno.

Naime, Zagreb se nalazi se na kontaktu velikih tektonskih jedinica: na sjeverozapadu su Alpe na istoku Panonski bazen i na jugu Dinaridi.

Uzročnici nastanka potresa su tektonski pokreti koji se događaju u regionalnom prostoru. Uslijed naguravanja i/ili podvlačenja pojedinih tektonskih jedinica jednu pod drugu litosfera puca, a rasjedi postaju seizmički izvori potresa. Samo područje grada Zagreba je pod utjecajem žumberačko-medvedničko-kalničkog rasjeda te su potresi ovdje posljedica sučeljavanja struktura panonskog bazena i onih 'medvedničko-kalničkog pružanja', navode seizmolozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:35