NOĆ PREOKRETA

Potres prodrmao politiku na Baniji: Dugogodišnji dužnosnici doživjeli neugodne poraze

Bivši dožupan Ivan Celjak (HDZ) do nogu je potukao svog političkog učitelja Ivu Žinića kojega se HDZ zbog afera odrekao
Darinko Dumbović, Ivo Žinić, Stjepan Kostanjević
 Cropix

Čini se da je potres na Baniji dobro prodrmao političku situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji, a to su karijerama platila tri najprozivanija dužnosnika za metež koji je uslijedio nakon potresa. Oni su danas tri najveća gubitnika izbora: aktualni sisački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, ali i gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se, za razliku od prve dvojice, ipak nekako domogao drugog kruga, ali s mršavih 27 posto.

Nakon što ga je HDZ odbacio jer je bio opterećen poznatim nekretninskim aferama, jučer je aktualnog župana Sisačko-moslavačke županije do nogu potukao njegov politički učenik i bivši dožupan Ivan Celjak (HDZ). U trenutku zaključenja teksta, Celjak je bio nadomak pobjede u prvom krugu, jer je na 95 posto obrađenih listića bio na 49 posto. Žinić je bio na manje od 8 posto. To je znak da je Žinić nakon dugogodišnje političke karijere definitivno pospremljen u političku mirovinu. S Celjakom će snage u drugom krugu odmjeriti nezavisni Danijel Berdais s potporom SDP-a, koji je ostao na 20 posto.

Tek slijedi pravi posao

- Hvala svima koji su prepoznali novu energiju, nove modele i načine rada, kao i naš program. U situaciji u kojoj se nalazi Sisačko-moslavačka županija, prioritet nam je obnova, međutim, moramo pokrenuti infrastrukturne projekte, potaknuti gospodarstvo i razvoj, tek nas tada čeka pravi posao, rekao je Celjak.

U županijskom središtu Sisku rezultati su bili očekivani, u drugi krug idu gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), koja ima blagu prednost od nekoliko posto nad HDZ-ovkom Željkom Josić.

- Zadovoljni smo jer je izišao veliki broj sugrađana, usprkos izazovnim uvjetima zbog pandemije i potresa, koji su pokazali da im je stalo do sudbine grada. Za dva tjedna predstoji nam finale, očekujem da mi sugrađani poklone povjerenje za još četiri godine, da završimo započete projekte i da obnovimo grad onako kako on to zaslužuje - rekla nam je Ikić Baniček.

Pobjedu u drugom krugu, međutim, očekuje i Željka Josić, jer ovaj "rezultat samo pokazuje da je prepoznat njihov rad", te vjeruje kako će prezentacijom svojeg programa pridobiti birače u drugom krugu.

U potresom najjače pogođenom gradu Petrinji, HDZ-ovka Magdalena Komes relativni je pobjednik te će u drugom krugu snage odmjeriti s aktualnim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem. Drugi krug bio je očekivan i prije izbora jer je kandidature istaklo čak osmero kandidata. Treći je ostao nezavisni kandidat Jasenko Krovinović, koji je jedno vrijeme prijetio Dumboviću, alise Dumbović odvojio na nedostižnih 27 posto.

Pregovaračke sposobnosti

- Pokazali smo spremnost za promjene, građani su rekli da nisu zadovoljni trenutačnim stanjem, hvala i svim protukandidatima jer su i oni svojim kandidaturama rekli da žele bolju Petrinju te kako dosadašnji način rada nije bio dobar. Vjerujem da će me svi oni podržati u drugom krugu kao kandidata za promjenu. Imat ćemo bolji grad - optimistična je Magdalena Komes.

Kako će se u drugom krugu izmiješati karte teško je reći, sasvim sigurno će do izražaja doći pregovaračke sposobnosti dva tabora, no ako aktualni gradonačelnik dobije tek svaki četvrti glas od sugrađana koje je vodio u dvama mandatima, to za njega svakako nije dobar znak.

Bez svoje fotelje ostat će i aktualni gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević. Još jučer tijekom glasovanja se hvalio kako sigurno prolazi u prvom krugu, međutim, u tijesnoj završnici za svega 50-ak glasova izgubio je mjesto od nezavisnog Radomira Lončarevića. On će u drugi krug s još jednom mladim nezavisnim Glinjaninom, Ivanom Jankovićem.

Birajući dva mlada obrazovana i nezavisna kandidata, Glina je kao rijetko koji grad glasno rekla da želi promjenu. Ono što je sigurno već nakon jučerašnjeg kruga, jest to da će dogradonačelnica iz redova srpske nacionalne manjine biti dosadašnja dogradonačelnica Branka Bakšić. Prema mandatima u vijeću, daje se naslutiti kako bi mogla imati većinu s Jankovićem, ako se tako dogovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:58