PRIJETI LI RASKOL?

Potres u Mostu: Nakon velike svađe bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Kulminacija drame koja je počela u ponedjeljak navečer na sastanku Predsjedništva Mosta

Bračni par Raspudić

 Ranko Suvar/Cropix

Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku. Tako je kulminirala drama koja je započela u ponedjeljak navečer na sastanku Predsjedništva Mosta. Na njemu je trebalo utvrditi konačnu listu Mostovih kandidata za EU parlament, a dogovor se zakomplicirao verbalnim okršajem između Marina Miletića i Marije Selak Raspudić.

Miletić se navodno otvoreno pobunio protiv kandidata koje je predlagala Marija Selak Raspudić. Kao kamen spoticanja navodi se to što je Marija Selak Raspudić, kako neslužbeno doznajemo, zagovarala svoga supruga Nina Raspudića na listi za Euro parlament, dok je Miletić inzistirao da to bude on sam. Nakon duela s Miletićem, Marija Selak Raspudić navodno je demonstrativno napustila sjednicu.

Jutro poslije, kao i cijeli utorak, u Mostu je vladao silenzio stampa. Nino Raspudić imao je isključen mobitel, Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja i Marin Miletić nisu odgovarali na novinarske pozive. Nitko se nije htio izjasniti oko toga što se točno dogodilo i koji su argumenti prevladali da Most stane uz Miletića, a protiv Nina Raspudića - i jedan i drugi bili su aktivni saborski zastupnici, glasni zagovaratelji Mostove politike.

Most se Državnom izbornom povjerenstvu za službenu predaju liste prijavio među zadnjima, oko 21.30 sati. Imali su vremena pokušati ugasiti požar i postići kompromis ne li li izbjegli aferu s osipanjem stranke uoči EU izbora koja im sigurno neće poticajno djelovati na glasače. No, zasad izgleda neuspješno: konflikt između Miletića i Marije Selak Raspudić pokazao se nepopravljivim i doveo je do rastave braka supružnika Raspudića s Mostom. U srijedu u 10.30 Marija Selak Raspudić sazvala je samostalnu konferenciju za medije, na kojoj je glavna tema sastavljanje lista za EU izbore.

image

Marin Miletić i Marija Selak Raspudić

Damjan Tadic/Cropix

U pozadini sukoba, prema neslužbenim tumačenjima izvora bliskim Mostu, ne radi se ni o kakvoj temeljnoj razlici u političkim stavovima, nego među dijelu mostovaca postoji zazor od ambicija Nina Raspudića i strah da bi u nekom trenutku on mogao preuzeti dominaciju u Mostu.

Napetost između Marije Selak Raspudić i Marina Miletića zaiskrila je i u predizbornoj kampanji, kada je Marija Selak Raspudić na N1 televiziji na pitanje je li pobačaj temeljno pravo žene odgovorila sa Da. Brzo ju je Miletić poklopio na Facebooku ustvrdivši da je "Most jasno za život. Vrh stranke, Predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav. Marija se ovdje pogrešno izrazila..." I usput se distancirao od svoje klupske kolegice: "Ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas".

Marija Selak Raspudić uzvratila je pomirljivo: "Njegovo je pravo objavljivati što želi. Neću ja kolegama iz Mosta govoriti što bi oni trebali misliti ili im zamjerati zbog načina na koji se javno izražavaju. Sve je to meni u redu, volim demokraciju". Pojasnila je svoj stav o pobačaju: "Moj stav da je pobačaj odluka žene biološka je činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo."

Nije pritom strepila da bi je birači mogli kazniti zato što je pokazala otklon od Mostove politike. U I. izbornoj jedinici, koja slovi za najtežu, u konkurenciji s Andrejom Plenkovićem, Arsenom Baukom, Sandrom Benčić, Mislavom Kolakušićem, izborila je saborski mandat sa 7,43 posto podrške, kao i njezin suprug Nino u II izbornoj jedinici, koji je osvojio 9,07 posto glasova.

Test kod birača prošli su bolje od Miletića, koji je u VIII. izbornoj jedinici osvojio mandat, ali ostao na granici praga, sa 5,71 posto glasova. Nije baš jasno zašto bi ih se stranka odrekla - na prethodnim parlamentarnim izborima bračni par Raspudić, kao nova politička akvizicija, pokazao se kao faktor iznenađenja koji je Most zadržao visoko u političkoj orbiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:11