NOVI MANEVAR OBRANE

POTRES U PRAVOSUĐU UOČI DANAŠNJEG ROČIŠTA O IZRUČENJU Zdravko Mamić želi prokazati šest sudaca koji su korumpirani

 
 Tarik Saletovic / Dnevni avaz/CROPIX

Zdravko Mamić je na press konferenciji koju je prvo sazvao, a onda otkazao htio imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati. Htio je imenovati 6 sudaca za koje je odlučio ukazati da su korumpirani”, izjavio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević gostujući u nedjelju navečer u Vijestima RTL-a.

Miljević je, pak, lansiravši uživo na televiziju tu “bombu”, odbio pojasniti radi li se o sucima u čijem je podmićivanju sudjelovao Zdravko Mamić. Rekavši da se radi o sucima od “srednjega do visokog nivoa”, Miljević je odgovorio da “nije bilo samo o tome riječi, nego je bilo riječi o tome da se zna po prilici u kuloarima koji suci su spremni na takvu djelatnost i koji u njoj sudjeluju”. Na pitanje novinarke Ivane Ivande “radi li se o osječkim sucima koji su sudili Mamiću u Osijeku”, Miljević je odbio odgovoriti. “Neću vam toliko reći”, odgovorio je odvjetnik.

Inače, povod Miljevićevu gostovanju bilo je ročište koje bi se danas u 13 sati trebalo održati na Sudu BiH u Sarajevu, a na kojemu će se odlučivati o osnovanosti novoga zahtjeva za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Za razliku od ranijega zahtjeva gdje je Mamića od izručenja štitilo BiH državljanstvo, prema mišljenju mnogih, ovoga bi puta zbog sporazuma iz 2013. odluka BiH suda mogla ići u smjeru izručenja.

Bijes struktura

Govoreći u Vijestima RTL-a u nedjelju, Miljević je dalje pojasnio kako je istina da je Mamiću zabranio da održi presicu jer bi sam sebe izložio “bijesu struktura”. “Pitao sam ga: ‘Zdravko, šta ćeš ti time, osim dva dana slave, koje već imaš previše, dobiti. Dobit ćeš dvije nove kaznene prijave koje će meni otežati apsolutno obranu u ovim dosadašnjim predmetima’”.

Međutim, usprkos upute svome klijentu da ne izlazi u javnost s takvim informacijama, Miljević je jučer izrazio nezadovoljstvo time da ga nitko od nadležnih struktura koje se bave suzbijanjem korupcije, nakon ovih informacija, nije pokušao kontaktirati i pitati kakve to informacije Mamić ima o korumpiranosti sudaca. Podsjetimo, Mamić je početkom lipnja, nakon što je protiv njega bila potvrđena druga Uskokova optužnica, za “Provjereno” u Međugorju izjavio da je bio u kontaktu sa sucima koji su mu sudili.

Iz Uskoka su pak jučer oštro reagirali na optužbe zbog nezainteresiranosti. “Odvjetnik Miljević sigurno zna da je svatko dužan prijaviti kazneno djelo za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti. Jednako tako je sasvim sigurno upućen kome treba podnijeti kaznenu prijavu, kao što zna i za posljedice neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela.

Emica Elveđi / CROPIX

Pretpostavljamo stoga da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka”, priopćili su iz Uskoka podsjetivši kako je prvo takvo Mamićevo prijavljivanje korupcije u pravosuđu završilo. “Podsjećamo kako je njegov branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim.

Provjera navoda

Odvjetnik Miljević je na temelju takvih navoda i te dokumentacije tražio preotvaranje sudske rasprave i odgodu izricanja presude u predmetu koji se vodio protiv njegovog branjenika pozivajući se na priopćenje DORH-a o naloženim izvidima povodom tvrdnji izrečenih na spomenutoj konferenciji njegovog branjenika”, tvrde iz Uskoka. Dodaju, međutim, kako oni provjeravaju sve navode o mogućem počinjenju kaznenih djela iz svoje nadležnosti, pa će tako provjeriti i predmetne navode odvjetnika Miljevića.

Predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa u svojoj je izjavi pak osudio ovakve istupe. - Bojim se da je na djelu nastavak besprizorne zloupotrebe medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku s daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu u cjelini.

Pristrani bombastični istupi procesnih sudionika, u ovom slučaju branitelja, ne pridonose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti postupka, pa će u ovom konkretnom slučaju biti zanimljivo hoće li se oglasiti i nešto poduzeti Odvjetnička komora. Osim toga, nije naodmet podsjetiti da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu - kaže Sessa.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić izjavio je za Jutarnji list da tvrdnje odvjetnika Veljka Miljevića treba uzeti vrlo ozbiljno jer se radi o ozbiljnom i relevantnom odvjetniku koji je ujedno svojevrsni insajder.

- Valjda ima dokaze za to o čemu govori. Međutim, ta je saznanja trebao prvo podijeliti s nadležnim tijelima, pa onda eventualno s tim informacijama ići u medije. Ako sam dobro shvatio, optužio je suce za primanje mita. Netko je to mito morao i dati. Kada netko s tim izlazi u javnost, trebao bi imati čvrste dokaze. Inače se radi samo o dodatnom poticanju već prisutne antisudačke histerije u Hrvatskoj - istaknuo je sudac Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:25