UZINIĆ U SUZAMA

Potreseni nadbiskup se na obraćanje medijima odlučio nakon što je dobio šokantno pismo?

Snažan istup nadbiskupa Uzinića. Zaplakao je govoreći o zlostavljanjima: ‘Molim ispriku za svaku žrtvu‘

Nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za medije

 Jutarnji list

Pomozite mi da svakog zlostavljača onemogućimo u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti ih u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućiti ih da kroz crkvene strukture i autoritet zlorabe povjerenje povjerenih im osoba, posebno obitelji i djece.

Također, apeliram i na građanske i na crkvene zakonodavce da ukinu zastaru za slučajeve zlostavljanja. Na koncu ove konferencije još jednom u ime Crkve molim ispriku za svaku žrtvu zlostavljanja klerika ili osoba povezanih s Riječkom nadbiskupijom. Na koliko god prepreka nailazio, neću odustati od ove borbe. Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja", glasi snažan istup riječkog nadbiskupa Mate Uzinića na konferenciji za medije povodom slučajeva spolnog zlostavljanja čiji su počinitelji svećenici u njegovoj dijecezi.

Suicid i upozorenje

Pritom je Uzinić, kako se vidi na snimkama, zaplakao u jednom trenutku dok je tražio pomoć u borbi sa zlostavljačima u Crkvi.

Uzinić slovi kao najliberalniji biskup u Hrvatskoj, a u istupima je često isticao kako se Katolička crkva mora obračunati s internim slučajevima pedofilije i zlostavljanja, a ne ih zataškavati, kao što se desetljećima činilo. Osim toga, on je od travnja u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji na čelu Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, koje treba pomagati žrtvama pedofilije.

Sve je počelo kada je prošli utorak tjednik Nacional objavio da se redakciji obratilo nekoliko svećenika Riječke nadbiskupije koji su otkrili šokantne informacije o više slučajeva pedofilije i seksualnog izrabljivanja ministranata i bogoslova u Riječkoj nadbiskupiji, izričito navodeći da ih sistemski i hladno administrativno pokušava zataškati riječki nadbiskup Mato Uzinić.

Isti izvori Nacionalu su omogućili i uvid u interne crkvene dokumente za koje su tvrdili da zorno pokazuju Uzinićevu krivnju.

image

Nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za medije

La Voce Del Popolo

Prema Nacionalu, M. L. je pisao nadbiskupu Mati Uziniću: "Naš sin je dvaput pokušao izvršiti suicid za vrijeme boravka kod (svećenika, crikveničkog župnika) Marka Stipetića… na Bogosloviju smo poslali normalno i zdravo dijete, a 9. rujna od Stipetića smo otrgnuli alkoholičara i narkomana. Više puta sam upozoren da pazim na svoju sigurnost."

Tri dana kasnije, Riječka nadbiskupija je pismenim priopćenjem odbacila optužbe o Uzinićevom zataškavanju, koje su ocijenjene kao "klevetničke".

Spomenuti demanti vrlo je opširan i u njemu se decidirano navodi da je "u svim slučajevima koji se odnose na kaznena djela protiv maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, pa i kada je riječ o saznanjima putem anonimnih pisama, nepotpisanih obavijesti i glasina, nadbiskup Uzinić postupao s dužnom pažnjom i u skladu s kanonskim i s državnim propisima, provodeći kanonske istrage i, ako se radilo o kaznenim djelima koja se u Republici Hrvatskoj progone po službenoj dužnosti, obavještavajući one koji su za to nadležni".

Devet slučajeva

Ovoga ponedjeljka Mato Uzinić je opširno govorio o slučajevima zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji. Iznio je detalje o postupanju u slučajevima u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika, uz ispriku svim žrtvama bilo kakvog nasilja počinjenog sa strane svećenika i službenika Crkve, te pozvao sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave. "Riječka nadbiskupija treba i mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik nasilja", rekao je nadbiskup.

image

Nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za medije

La Voce Del Popolo

Uzinić je ustvrdio kako je u svim slučajevima s kojim je upoznat pokrenuo potrebne istrage, prijavio državnom odvjetništvu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatima istrage.

A onda je, što je do sada nezabilježeno u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, javno iznio prijave i preliminarne istrage koje je proveo u zadnje dvije i pol godine u Riječkoj nadbiskupiji. Ukupno je devet slučajeva, od kojih je prvi završen prije njegova dolaska, pet slučajeva je vezano uz optužbe zlostavljanja maloljetnika, dok su ostale optužbe vezane uz financije i priležništvo.

Svećenik M. Šp. (1953.) optužen je 2016., a potom i 2018. godine da je 1992. pa do 1994. godine seksualno zlostavljao 13 dječaka u dobi od 6 do 13 godina. U vrijeme podizanja prijave predavao je na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu.

Uzinić tvrdi da je slučaj prijavio Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, ali nema informacije o postupanju po ovom predmetu, a M. Šp. trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktinskom samostanu u molitvi i pokori.

image

Nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za medije

La Voce Del Popolo

Svećenik M. Ši. (1941.) anonimno je optužen da je u razdoblju 2006. - 2007. godine više maloljetnih osoba slao neprimjerene SMS poruke i da je jednom prilikom jednu maloljetnicu neprimjereno dodirivao te da je 2007. godine neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove, dok im je bio profesor. "Svećeniku M.Ši. pod prijetnjom suspenzije izrekao sam zabranu dolaska u kontakt s maloljetnim osobama te zabranu javnog vršenja svećeničke službe te pokrenuo istragu.

Zastara kaznenog djela

Dikasterij je na koncu utvrdio da u drugom slučaju nije nadležan, a da se u prvom slučaju radi o zastari kaznenog djela, a slučaj je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu", napisao je Uzinić. Svećenik D. P. (1938.) optužen je zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe anonimnim pismom, uz koje su postojale glasine o ucjenjivanju svećenika D. P. sa strane bivšeg ministranta. Bio je suspendiran, ali istraga je pokazala da optužbe nisu istinite. Danas stanuje u Svećeničkom domu, a nije poznato je li DORH postupio po prijavi.

Svećenik L. L. (1953.) anonimno je optužen da je nekad između 1999. i 2005. slao poruke neprimjerenog sadržaja maloljetnim djevojkama i zavodio ih te je optužen da je to činio i nekad između 2017. i 2019. prema jednoj punoljetnoj i jednoj maloljetnoj djevojci.

Istraga je utvrdila "rubno i problematično ponašanje", no, zaključila da temeljem istrage to nije moguće okarakterizirati kao kazneno djelo. U siječnju 2022. svećeniku L. L. su, prema prijedlogu Kongregacije, nametnute kaznene zapovijedi kojima se strogo zabranjuje dolazak u bilo kakav kontakt s maloljetnim osobama te boravak u župama gdje je ranije služio.

image

Nadbiskup Mate Uzinić na konferenciji za medije

La Voce Del Popolo

Svećenika J. P. (1990.) je 23. lipnja 2021. optužila jedna majke za zlostavljanje njezine maloljetne kćeri.

Slučaj je prijavila policiji i državnom odvjetništvu. Istraga nije utvrdila postojanje kaznenog djela, kao mjeru predostrožnosti Uzinić je svećenika J. P. razriješio službi s preporukom i zamolbom da do kraja istrage i nove odluke izbjegava svaki doticaj s maloljetnim osobama te da se uzdrži od javnog vršenja svećeničke službe.

Svećenika M. S. (1978.) optužio je otac mladića o lošem utjecaju na njegova sina, bivšeg bogoslova.

Autoru pisma nadbiskup kaže da je odgovorio 28. rujna 2022., a dva dana kasnije pokrenuo je prethodnu kanonsku istragu, a svećeniku M.S. kao mjeru predostrožnosti zabranio je bilo kakav kontakt - osobni, telefonski ili pisani u bilo kojem obliku s tim mladićem. Trećeg ožujka 2022. zaključena je preliminarna istraga koja nije utvrdila postojanje kanonskih kaznenih djela zlostavljanja, kao ni kaznenih djela prema građanskim zakonima zbog čega ovaj slučaj nije prijavljen policiji, rekao je nadbiskup.

Zahvala medijima

Na kraju, Uzinić je naveo još tri slučaja, kojima je dao inicijale N. N. zato što nije proveden kazneni sudski postupak i nije riječ o slučajevima zlostavljanja maloljetnika ni odraslih ranjivih osoba već o financijskim pronevjerama.

Inače, potpuni i detaljni opisi optužbi protiv svećenika mogu se naći na mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije.

Svoje obraćanje Uzinić je završio zahvaljujući medijima "jer imaju ključnu ulogu u suočavanju s ovim zlom", misleći na pedofiliju.

"Papa Franjo jučer je u poruci za Svjetski dan medija rekao: ‘Ne trebamo se bojati razglašavati istinu, makar ona katkad bila i neugodna‘", zaključio je Mato Uzinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:41